Necmettin Şimşek
Necmettin Şimşek Konfor

Konfor

*Geçen haftanın sonuç kısmından devam ederek konfor üzerinden bu hafta yazmak gerekiyor. 3 Haziran Bisiklet Günü, 1-7 Haziran Çevre Günü bu günler konfora ters günler. Konforun en az olduğu ülkelerden olan Hindistan’ı çokça yazdım. Çokça yazacağım bundan sonra. 2022 yılında dünya nüfusu 7 milyar 924 milyon. Listenin başında 1 milyar 439 milyon ile Çin 1. sırada yer alırken, 1 milyar 380 milyon ile Hindistan 2. ,  331 milyon kişi ile ise ABD üçün sırada yer aldı. Silikon vadisi diyince akla ABD gelir ama başka bir silikon vadisi Bangalore, Hindistan’da bulunuyor. Dünyanın 2. büyük nüfusu ve artan sayıda iddialı mezunlarıyla Hindistan, mobil teknolojinin teknesini sarsmaya hazır nitelikli bir iş gücüne sahip. BT, muhasebe ve müşteri hizmetlerinde dış kaynak kullanımı alanında dünyanın önde gelen hedefi haline gelen Hindistan, mobil uygulamalar, e-ticaret ve iş çözümlerinde artık lider konumunda. Akıllı hizmetleri büyütme ve bir sonraki kohort mühendisleri ve girişimcileri yetiştirme konusunda Hindistan’ın kanıtlanmış rekoru, ülkeyi dünyanın en ileri teknolojik olarak gelişmiş ülkeler listesinde 3 numara yapıyor. Çin 5. Sırada. ABD 1.Sırada teknolojide.

**Konfor bakımından nasıl bir ülke diye aklımızda kalanlara bakarsak Hindistan ile ilgili fotoğraflarla şekilleniyor. Kalabalık bir trafik. Her tarafı yolcu olan trenler, kamyonlar, inekler ortalık yerlerde… Teknolojiyi domine eden her yerde Hintli ceolar var. Beyaz güç Çinlilerden sonra sarı güç Hintliler geliyor. Bunun işaretleri son 20 yılda kendini belli etti. Bundan 20 yıl önce Hindistan'da IT endüstrisinin hacmi 12 milyar $dı. Yazılım ihracatı da 6 milyar 200 milyon$. Aynı yıllarda tüm Türkiye'nin Gayrisafi Milli Hasılası 200 milyon $dı. Nüfus farkı, coğrafi etkenler, krizler, tüm bunlar tartışmaya açık fakat aradaki fark öyle ufak tefek değil. Yabancı firmalar için çalışan kişiler kendileri yeni bir teknolojiye hayat vermek istediklerinde bunu Hindistan içerisinde yapmakta zorlandılar. Pazar küçüktü ve öğrendiklerini uygulayabilecekleri bir alan bulmaları da zordu. İnternetin de yaygınlaşmasıyla onlar ne yaptı? Yazılımlarını ortaya çıkardılar ve dünyaya sattılar. Sundar Pichai, artık internetin sahiplerinden sayılan Google'ın CEO'su. Rajeev Suri, bugün telefonlarını kullanmıyor olsak da telekominikasyon teknolojilerinin liderleri arasında yer alan Nokia'nın CEO'su. Microsoft'un CEO'sunu Bill Gates zannedenler var mı? Artık sanmasın. Satya Nadella tam anlamıyla tırnaklarıyla kazıyarak en alt kademeden girdiği şirketin başına geçti, başarı hikâyesini araştırmak gerek. Tasarımcıların, film ve dizi sektörünün kalbi Adobe'un CEO'su da Shantanu Narayen. Sadece teknolojiyle de sınırlandırmayalım, NASA çalışanlarının da diğer milletlere kıyasla büyük bir kısmı Hint. Teknolojiden son bir örnek verelim. Ödeme sistemlerinin şahı, hepimizin cebinde yer alan MasterCard'ın da CEO'su bir Hint, Ajaypal Singh Banga.

***Ülkemizde son 20 yılda teknoloji konusunda neler oldu. İnsanların sosyal medya, e-mail vb. biri hacklenecek kaygısı sorulduğunda en yüksek olan % 50 ile Türkiye görünüyor. İsrail ikinci sırada %  47 ile izlenirken, en düşük kaygı % 21 Çin ve aynı oranda Almanya ve Macaristan… Ülkemize baktığımızda; 5G Mobil İnternet  %12, Drone  %8, Yapay Zekâ %6, Sanal Gerçeklik %5, Katlanabilir Akıllı Telefon %5 kullanım oranı ile oldukça düşük denilebilir. Türkiye’de İnternet kullanan bireylerin oranı %79. Akıllı telefon ve tablet kullanımına baktığımızda ise; Türkiye’de her 10 kişiden 9’unun akıllı telefonu var. Her 5 kişiden birinin tableti var. Verilere bakıldığında akıllı telefonlar; internet aktiviteleri için en sık kullanılan cihaz olarak ilk sırada yer alıyor. Ülkemizde her 10 kişiden sadece 1’i podcast’in ne olduğunu biliyor. Türkiye’de Podcast dinleyenlerin oranı ise %4. Çevrim içi platformlarda en fazla içerik tüketilen kanallarda en yaygın kullanılan platform Youtube. Özellikler salgınla birlikte popülerliği artan Netlix’i her 5 kişiden 1’i kullanıyor.

****Sonuç olarak; Ülke olarak getir götür işlerinde konfor alanımız çok gelişti. Bazı bölgelerde motorize ekipler o kadar çok ki kim kime neler neler sipariş ediyor. Siparişlerde kim hızlı kim ucuz neden… Siparişi iş gören bir kitle oluştu. Bu kadar konfor fazla. Bisiklet kullanımı ve çevre temizliği gibi konular hayatımızı ilerleyen yıllarda mecbur koşacak gibi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi