Ömer İnal
Ömer İnal Kelebekler Vadisi…

Kelebekler Vadisi…

Geçtiğimiz günlerdeki Hıdırellez şenlikleri, Konya Selçuklu Belediyesi’nin yaptırdığı Kelebekler Vadisi Parkı’nda kutlandı… Şenliklere 10 bin civarında vatandaşımızın katıldığı Park, birçok özellikleri bakımından ilkleri bünyesinde barındırmasıyla dikkat çeken projelerden biri...

Sille Parsana Mahallesi’nde (yeni yapılan stadyuma yakın) 385 bin metrekare alanda yapımı tamamlanan Kelebekler Vadisi, kelebeklerin pupa halinden ölümüne kadar her aşamasının yaşandığı üretim alanı, kapalı uçuş alanı, açık uçuş alanı ve kelebek müzesi olmak üzere 4 ana unsurdan oluşan bi proje… içerisinde 270 bin metrekare yeşil alan, 105 bin metrekare sert alan ve 10 bin metrekare havuz alanı yer alıyor.. Tüm bunların yanı sıra amfi tiyatro, mini sinema gölet ve su havuzları egzersiz ekipmanları, çocuk oyun elemanları, sirk ve go-kart alanları da mevcut…

Türkiye’de yapısı itibari ile tek olan Aşkın Kanatları Müzesi inşaatında her biri birbirinden farklı binlerce değişik ölçü ve açıdaki 630 ton çelik kullanılırken her biri farklı ölçülerde 1500 adet camın olduğu cam giydirme cephe kaplama sistemi ve gece ışıklandırma sistemiyle önemli bir proje…

Kelebeklerin yaşam alanlarının sağlanabilmesi için kullanılan malzemeler sayesinde sıcaklık 26 (±1) derece ve içerideki nem oranı ise % 85 (±5) olarak korunabilecek. Ayrıca kelebeklerin yönlerini bulmalarını sağlayan UV ışınlarının maksimum oranda geçişini sağlayan özel PVB malzemesi de kullanılıyor.

7 bin 600 m² kullanım alanı bulunan Aşkın Kanatları Müzesi’nde; kelebeklerin doğal yaşamlarının gözlemlenebileceği tropikal kelebek bahçesinin yanı sıra, aynı anda ziyaretçilerin kelebeklerin koza oluşumlarını da izleyebilecekleri bölümler, tropikal bitki türlerinin yetiştirilebileceği üreme çiftliği, değişik böcek türleri ile ilgili görsel objelerin olduğu koza şeklinde dizayn edilmiş mekânlardan oluşan böcek müzesi, kelebeklerin yaşam döngüleri ile projeksiyonlu sunumlarının olacağı sinema salonu, müzeyi ve kelebekleri hatırlatan ürünlerin yer aldığı mağazalar, kafeteryalar yer alacak.

Farklı zamanlarda değişik türlerde olmak üzere toplam 40 kelebek türünün yer alacağı Kelebek Müzesi’nde ziyaretçiler, 10 bin kelebeğin uçuşunu gözlemleyebilecek. Ayrıca dünya üzerinde yer alan tüm kelebek türleri müze içerisinde sergilenecek. Botanik bahçede ise tropikal menşeli 54 bitki türü yer alacak.

Kelebekler Vadisi Parkı’nı yılda yaklaşık 1 milyon kişinin ziyaret etmesi bekleniyor… Konya’nın 2023 vizyonundaki 10 milyon turist hedefine, bu projenin büyük katkı sağlayacağına şüphe yok… Gerek yerli gerekse de yabancı turistlerin Konya’ya geldiğinde, Mevlana Türbesi’nden başka ilgilerini çekebilecek yeni adreslerin eklenmesi bu açıdan bu park büyük bir kazanım…

Böylesi ilgi çekici ve 1 milyon ziyaretçinin gelmesinin beklendiği bir park için ulaşımda önemli bir konu…  Bu parka raylı sistem hattının olması ulaşımda kolaylık sağlayacak ve ziyaret yoğunluğuna olumlu etki edecektir…

54 futbol sahası büyüklüğündeki Kelebekler Vadisi, Konya’nın yeni simgelerinden biri olmaya namzet bir yapıda… Özellikle Aşkın kanatları ismiyle anılan yapının, gece ışıklandırılmış hali gözleri kamaştıracak bir güzellik ile ülke çapında beğeni toplayacaktır…

Be değerli proje için Selçuklu Belediyesi’ni tebrik ediyorum…

Selametle….

Günü Hadis-i Şerif’i:

Cehennem nefse hoş gelen şeylerle kuşatılıp örtülmüştür. Cennet ise zorluklar ve nefsin istemediği şeylerle çepeçevre sarılmıştır… (Buhari Rıkak28, 6122)

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ömer İnal Arşivi