Necmettin Şimşek
Necmettin Şimşek Keklenmek

Keklenmek

Büyüklerin konuşmalarında doğru olmayan şeyleri şaka yoluyla küçüklere anlatması ve bu anlatılanların küçükler kendi aralarında birbirleri için keklenmek olarak anlatırlar.
 
Türklere özgü bir kelime.
 
Kimse kırılmaz bu kelimeden.
 
Şakadır, gülümsetir.
 
***Ekonomi ve din
 
İsviçre, Singapur, Güney Kore ve Almanya bütçe fazlası veren ülkelerden.
 
Fazla olan kısımla ilgili ne yapılacağı tartışılıyor. Genel kanaat halka dağıtılmasından yana değil, kalkınmaya harcanması yönünde. Kalkınmaya harcanırsa ilerleyen yıllarda yine fazla verecektir. Bir sonraki nesil için düşünüyorlar bunu.
 
Almanya'da bütçenin 13,5 milyar € fazla vermesinin ardından yatırımların artırılması mı veya vergi indirimi olsun mu tartışmaları başladı.
 
Türkiye'nin bütçesi 123,7 milyar ₺ açık verdi.
 
2018 yılına göre %70 arttı.
 
Konut almak isteyenler, aralık ayında harçlar zamlanmadan alalım diye düşündükleri için rekor seviyeye geldi. Faizler son 7 yılın en düşük seviyesinde.
 
Her 4 evden 1’i kredi ile alındı.
 
Güven yüzünden uzun vadeli borç altına girmek istemeyenler çoğunlukta. Sorunumuz yüksek faizden çok, güvensizlik ortamı. Bu sorunu çözmeden, belirgin ölçüde azaltmadan piyasayı canlandırabilmek söz konusu olamayacak.
 
Din işleri Yüksek Kurulu, sosyal konutların kamu bankalarınca kredilendirilmesinde amacın faiz getirisi olmadığını belirterek, söz konusu projelerden yararlanmak caizdir, şeklinde fetva verdi.
 
İslam'da faiz nettir.
 
***Ekonomi ve teknoloji
 
2013 yılında Çanakkale'de 8.500 metrekare alana sahip bir unlu mamuller fabrikasının sahibi olan iş adamı Ali Polat, fabrikanın çatı kısmını güneş enerjisi santrali kurdu fabrikanın her ay 15.000 TL olan elektrik ihtiyacını söz konusu santral sayesinde karşılayabiliyor. Aynı zamanda ürettiği elektriği devlete satıyor her ay 100.000 TL gelir sağlıyor.
 
Konya Karapınar’da güneşle ilgili bir yenilenebilir kaynak alanı (YEKA) projesi var. Bu proje genele de yayılabilir, özellikle yabancı yatırımcıdan, parayı, teknolojiyi, uzmanları getirmesi geliştirir. Yatırımcının kendini garantiye almadan gelmesi çok zor. 10-15 yıl içinde yatırımını geri alacak mı, onu düşünür. O yüzden yabancı yatırımcıların daha fazla garantiye ihtiyacı var.
 
İyi bir ekonomi için teknoloji, iyi bir teknoloji için enerji olmazsa olmazdır.
 
Çatı üstü solar uygulamalarında Amerika’da her yıl 5 milyon yeni çatının yapılıyor.
 
Tesla insanları enerji üretimi için teşvik ederek evlere, binalara güneş panelleri yerleştirdi. Almanya, Çin ve Amerika’da pil üretimine başladı. Enerjiyi depoluyor.
 
Yerli yatırımcılar bu konuda yabancılarda önce başlamalı.
 
 Sonuç olarak;
 
2020 yılının iyi bir yıl olacağı öngörülebilir.
 
Dünyadaki makroekonomik durumun göreceli olarak iyileşmesi ve düşük faizler etkili olacak gibi, Türkiye'deki düzelen makroekonomik görünüm (kurların istikrar kazanması, düşen enflasyon, düşen faizler), göreceli jeopolitik riskler, bu yıl seçim olmayacak olması, gelişmiş altyapı, rekabetçi maliyet yapı ve şirketlerinin ihracat pazarlarındaki başarısı etkenlerdir.
 
Ekonomik ve teknolojik olarak ülkemizi keklemesinler artık büyük firmalar ve gelişmiş ülkeler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi