Dyt. Büşra Cengiz
Dyt. Büşra Cengiz KAHVENİN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ NASILDIR?

KAHVENİN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ NASILDIR?

Kahve içerdiği kafein nedeniyle mide salgısını uyarır, sindirime yardımcı olur. Metabolizmayı hızlandırır. Bu nedenle kafein doping ögesi olarak kabul edilir.

Amerika’da yapılan yeni bir araştırmanın sonucuna göre; bir bardak kahvenin baş ağrısına, karaciğere ve mide rahatsızlıklarına karşı faydalı olduğu bulunmuştur. 

Aşırı miktarda kahve tüketildiğinde kandaki homosistein düzeyi yükselir. Bu ögenin yükselmesi kalp - damar hastalıklarının yanı sıra genellikle yaşlılıkta görülen zihinsel bozukluklarla da ilgili olduğu belirtilmiştir. Bu nedenle özellikle yaşlı bireylerin günlük kahve tüketimlerini 1-2 fincanla sınırlamaları  gerekir.

Kahvede bulunan tanenler bazı besinlerdeki demirle bağlanarak demirin kana geçişini zorlaştırır. Bu nedenle kahve yemekle birlikte değil yemekten yaklaşık 1 saat sonra içilmelidir.

Kahvedeki alkaloidlerin, böbreklerden elektrolit emilimini engelleyerek idrar atımını arttırdıkları belirtilmiştir. Tanenler  barsak hareketlerini azaltarak barsaklardan su kaybını önlerler. Ayrıca kahvede potasyum yoğun bulunduğundan diyarede su kaybının yerine getirilmesinde yardımcı olur.  

Genç ve yetişkin bireyler günde 2-3 fincan kahve tüketebilirler. Kahvenin şekersiz tüketilmesi kalori alımını engeller.

Kalp

Kahvenin içerdiği kafein fazla tüketildiğinde, kalpte ritim bozuklukları meydana gelebilir.  Düzensiz kalp atışları kalp çarpıntısına veya taşikardi gibi rahatsızlıklara neden olabilir. Fakat kolesterole herhangi bir etkisi yoktur.

Tansiyon

Kahvenin tansiyona herhangi bir etkisi yoktur.

Mide

Kahve, ülser gibi mide rahatsızlıklarına neden olmasa da, bu hastalıkların varlığında aşırı alımı midenin gastrik asit salgılamasını uyarır.

Su Kaybı

Kahve vücutta az miktarda sıvı kaybına neden olabilir.

Migren

Kahvenin bileşenlerinin beyinde bulunan kan hücrelerini tetiklediği fakat bazı insanlarda ise iyileştirici etki yaptığı bilinmektedir.

Vitamin ve Mineral Kaybı

Aşırı kafein, vücutta demir, kalsiyum ve diğer besin ögelerinin emilimini engeller. Ayrıca, kalsiyumun idrar ile vücuttan atılmasına neden olur. Bu da osteoporoz riskini artırır.

Doğurganlık

Günde 3 fincan veya daha fazla kahve içmek, kadının doğurganlık oranını azaltır. Çünkü aşırı miktarda kafein tüketimi yumurtlamayı olumsuz etkiler. Bunun yanında; Brezilya’da bulunan Sao Paulo Üniversitesi nin yaptığı araştırmaya göre, her gün düzenli olarak kahve içen erkeklerin içmeyenlere oranla daha güçlü spermleri olduğu kanıtlanmıştır. Kafeinin sperm üzerinde olumlu uyarıcı etkisi olduğu, bunun merkezi sinir sisteminde de aynı etkiyi gösterdiği bilinmektedir.

Hamilelik

Hamile kadınların günlük kafein tüketme sınırları 300 mg dır. Hamileliğin farkına varmadan kafein ve efedrin içeren diyet ilacı kullanan kadınlarda yapılan araştırma, alınan yüksek doz kafein'in düşüklere yol açmadığını göstermiştir.

Kanser

Yeşil ve siyah çay gibi, kahve de antioksidan içerdiğinden kansere yol açan hücrelerin çoğalmasını engeller. Houston Kanser merkezinde yapılan bir çalışma kahve için erkeklerde prostat kanseri riskinin %60 azaldığını gösterdi.

Beyin Uyarımı

Kahve konsantrasyona yardımcı olur. Yapılan araştırmalarda, okul çağındaki çocukların az miktarda kahve ile süt içtiklerinde sabahki derslerinde daha başarılı oldukları görülmüştür.

Karaciğer

Düzenli kahve içenlerin siroz gibi karaciğer rahatsızlıklarından daha az şikayet ettiği görülmüştür.

Safra Taşları

Kadın vücudu erkeğe kıyasla iki kat daha fazla safra taşı üretir. Günde 4 fincan kahve içen kadınların içmeyenlere oranla % 25 daha az safra taşından şikayet ettiği kanıtlanmıştır.

Cilt

Yapılan çalışmalarda bilinenin aksine; kahvenin selülite karşı faydalı olduğu görülmüştür.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Dyt. Büşra Cengiz Arşivi