Hamdi Bağcı
Hamdi Bağcı İlk 500’de Dokuz Firma Konya’ya Yeter mi?

İlk 500’de Dokuz Firma Konya’ya Yeter mi?

İstanbul Sanayi Odası’nın ülkemizde üretimden satışlarda ilk 500 firma listesi açıklandı.

Aslında konuyu dün için yazacaktım ama Konya’daki stadyum inşaatının durması ile ilgili yazının gündemden düşmemesi için yazımız bu güne kalmış oldu.

İfade edeyim, Konya Büyükşehir Belediyesinden bu yazıyı yazdığım saat itibariyle stadyum inşaatının durması, ihalenin feshedilmesi ile ilgili bir açıklama gelmedi. Konya Büyükşehir Belediyesi kendinden başka kimseyi takmamaya devam ediyor. Kamuoyunu bilgilendirmek zahmetinde bulunmuyor.

Neyse her hesabın görüleceği bir gün gelir diyelim biz asıl konumuza dönelim.

İlk 500 listesine Konya’dan bu yıl 9 firma girdi, geçen sene bu rakam 8 imiş. 1 firma artmış. Bu güzel bir gelişme…  

Geçen yıl, 49- Konya Şeker, 185- TÜMOSAN, 201- Seydişehir Alüminyum, 226- Pakpen, 349- Konya Çimento, 422- Akova, 438- Ova Un, 459Helvacızade, listeye girmiş.

Bu yıl ise  44- Konya Şeker, 148- Seydişehir Alüminyum, 190- Pakpen, 287- Tümosan, 346-  Konya Çimento, 379- Akova, 451- Ova Un, 473- Helvacızade,  474- Enka listede yer alıyor. Enka geçen yıl yoktu, MaşaAllah bu yıl listede yer almış.   

Tabiî ki bu listeye giren bütün firmalarımızı kutluyor ve başarılarının devamlı olmasını diliyoruz.

Daha önceki yıllarda ilk 500’de 3 tane Kombassan firması oluyordu. Artık ilk 500’de onları göremiyoruz. Kombassan’ın gıda, kâğıt ve PVS firmaları listede iki yıldır yok. Bunun nedenini bilmiyoruz ama anlaşılan bu firmalarda bir duraksama var. Kombassan yetkililerine konuyu belirtmiş olalım.

Konya Şeker geçen yıla göre 5 sıra yukarı çıkmış, işin özü Konya Şeker’i Türkmen Beyimiz Sayın Recep Konuk’u kutluyoruz, hakikaten Konya’nı gururu olmuş durumdalar.

Bununla birlikte listenin geneline bir baktığımızda listede Marmara’nın ezici bir üstünlüğü olduğunu net bir şekilde görebiliyoruz.

İlk on firma arasına sadece Karadeniz Bölgesinden Ereğli Demir Çelik ile Akdeniz Bölgesinden İskenderun Demir Çelik girebilmiş. Onun dışındaki bütün firmalar Marmara Bölgesinden.

Bu ülkemizdeki adaletsiz ekonomik dağılımının da aslında net bir göstergesidir.

İlk sıradaki firmanın satış rakamı 40 Milyar Lirayı geçiyor. Son sıradaki firmanın satışı ise 166 milyon lira düzeyinde. Aradaki uçurumu görebiliyor musunuz?

Listedeki ilk 74 firmanın satış rakamları 1 milyar liranın üzerinde. 426 firmanın rakamları ise 1 milyar liranın altında.

Milyarlık bölüme Konya’dan sadece Konya Şeker giriyor. Konya’da başka Milyar Liranın üzerinde üretim yapan firma yok. Yani aslında bölgemizde Konya Şeker’in dışında dev firma yok… Bu süreçte Konya Sanayi politikasını devleri artırma yönünde yapmalıdır.

Var olan rakamlarla Konya Türkiye’nin dev şehirleri, iddialı kentleri arasına girebilir mi?

Hayır, giremez, ne yazık ki Konya ticaret ve sanayi devrimini hala başaramamış gibi görünüyor. Mevcut rakamlarla dünya ile rekabeti bırakın ülkemizdeki başat şehirler ile bile rekabet edemeyiz.

Dün Konya Ticaret Odası Başkanı Sayın Selçuk Öztürk ilk 500 listesi ile ilgili bir açıklama yaptı. Şunu ifade edelim, Selçuk Beyin ayakları yere basan, gerçekçi açıklaması önemliydi.

Selçuk Bey açıklamasında, “Şehrimizin büyüme ve kalkınmaya yönelik birçok göstergedeki olumlu gelişmeye, ihracat rakamlarındaki artışa rağmen, listeye giren şirket sayımızı yeterli göremeyiz. Konya bugün Anadolu’nun üretim ve yatırım merkezlerinden biri olmaya talip bir şehirdir. Bu açıdan şehrimizin avantajlarını iyi değerlendirmeli, sorunlarımızı en kısa sürede çözüme kavuşturmalıyız” diyor.

Neticede Konya Ticaret Odasının Başında olan Sayın Selçuk Öztürk’ün bu açıklamalarını sorunun farkında olma babından yaklaştığımızda Konya’mız için önemli bir duruş olarak da görüyoruz.

Benim bu noktada ifade etmek istediğim asıl konu listedeki firma sayısının azlığı ile birlikte üretim ve satış rakamlarının düşüklüğünün de farkında olmamız gerekliliğidir.

Rakamlar “Konya’da sadece 1 tane dev firma var” diyor, diğerlerinin tamamı Türkiye ölçeğine göre ilk 500’e giriyor ama rakamların düşüklüğü nedeniyle ülkemizde ve dünyada bir rekabet gücüne işaret etmiyor.

Traktör fabrikamız dahi yerel bir firma görüntüsü veriyor.

Şunu da belirtelim, bu rakamlarla Konya merkez şehir olamaz, olmanın yolu ise büyümekten geçiyor.

Yol uzun ama başarma kabiliyeti var, umutsuz değiliz, sadece rakamlar yeterli değil, firmalarımızın geneli yerel, bunu bilelim, değiştirmek için çok çalışmaya ihtiyacımız var, ona göre çalışalım.

Firmalarımızın genelinde bir mantalite değişikliğine olan ihtiyacı umarım firmalarımızın sahipleri de görür.

Güzel günler için, dünya barışı için büyümeye devam, başka çıkar yolumuz yok.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hamdi Bağcı Arşivi