HİZMET İÇİN USTALAŞMAK
İnsan; “Neden varım?” sorusunun muhatabı olduğunu unutmaz ve bu soruya cevap olabilecek çalışmalar yapma gayretinde olması, sorumluluk sahibi olduğunun kanıtıdır.
İnsanı yaratan Allah, aralarından seçtiği REHBERLERİ vasıtası ile, yüklenilen görevleri ve yapılması gerekenleri öğreterek “Başıboş bırakılmayacağını” hatırlatmış.
“Yeryüzünün Halifesi” olarak yaratılan insana; yeryüzünün imarı için yüklediği görevler çok önemlidir. İnsan olarak bu görevleri bilmek ve gerekeni yapmak zorunda olduğumuzu çalışarak ortaya koymalıyız.
Yapılan çalışmalardan verimli sonuç elde edebilmek, planlı ve projeli, düzenli işbirliği, sürekli ve sürdürülebilir çalışmalar ile sağlanabilir.
Fert olarak yapabileceklerimiz gücümüz oranında sınırlıdır. “Bir elin nesi var, iki elin sesi var” atalar sözü, bu gerçeğin ışığında birlik olmak ve güçleri birleştirmek, çalışmaların verimli hale gelmesini sağlamak gerekir.
Kurulan ticari birlikler, dernekler, vakıflar, markalaşmış ideolojik gruplar, her türlü STK’lar, bu çalışma anlayışının birer neticesidir.
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı da böyle bir SİVİL TOPLUM KURULUŞU’dur. Geleceğimizin inşasında rol alabilmenin çabası ve gayreti ile, EĞİTİM, KÜLTÜR ve BİLİM alanlarında önemli çalışmalar yapmaktadır.
Tarihi geçmişimizden bu günümüze gelene kadar, “Kültür, Sanat ve Bilim üzerine bina edilen geleneğimizin ve değerlerimizin kaybı” millet olarak aynı coğrafya üzerinde yaşamımızı zorlaştırmaktadır.
Toplumu sürü olmaktan kurtaran, tek millet olmanın yolunu açan DEĞERLERİN oluşması kolay olmamıştır. Kazanılan bilgiler, toplumun gelenekleri doğrultusunda, düşünce yapısı içinde değerler haline gelerek, toplumun mayasını oluştururlar.
Ateş çemberi içinde bulunan coğrafyamızın kurtuluşu ve selameti, “ AİDİYETLİĞİNDEN GURUR DUYDUĞUMUZ KADİM MEDENİYETİMİZİN yeniden ihyası” doğrultusunda çalışmaktır.
Yapılan çalışmaların neticesinde nelerin kazanılabileceğini bilmek, çalışmaların verimliliğini arttırır. Şahıslara bağlı bir anlayıştan çok, ilkelerle çalışmak, varılmak istenilen hedefe ulaşmayı sağlar.
Bu anlayış ve düşünceler doğrultusunda, Anadolu Vakfı geçtiğimiz hafta, Ankara Kızılcıhamam ilçesinde çok önemli bir ÇALIŞTAY gerçekleştirdi.
Kalkınma Bakanlığı planlama uzmanı ve proje yöneticisi Moderatörlüğünde yapılan “STRATEJİK PLANLAMA” çalıştayı, ANADOLU VAKFI ve müntesiplerinin “MEDENİYETİMİZİN YENİDEN İHYASI” çalışmalarına önemli katkı sağlamak amacı ile gerçekleştirildi.
“Bir kuruluşun; ne olduğunu, neler yaptığını, yaptıklarını ne için yaptığını belirleyen, ortaya konmasına rehberlik eden temel karar ve eylemleri, disiplinli bir şekilde ortaya konmasına STATEJİK PLANLAMA denir.”
Moderatörün ifadesi ile “ADANMIŞLAR” ve “HER BİRİ BİR KURUM OLAN İNSANLAR” ile yapılan bu çalıştay oldukça verimli oldu. Katılımcıların görüşleri, performansları, heyecanları müthişti.
Çalıştaya hanımefendilerin ve gençlerin katkısı, ANADOLU VAKFI’nın gelecek zaman içinde yapacağı çalışmalar için ufuk açıcı oldu.
Çeşitli illerden çalıştaya katılan VAKIF gönüllülerinin, “uygulanabilirlik ve sürdürülebilirlik” hedefe yönelik kararlara temel olan çok güzel görüşler ortaya koydular.
Ortaya çıkan fikirler doğrultusunda, yapılabilecek çalışmaları netleştirmek ve pratiğe dökmek amacı ile; İletişim, Fikir Üretme, Gençlik, Eğitim ve Kurumsallaşma başlıkları altında komisyonlar kurularak:
-Şahıslara bağlı kalmadan ilkelerle çalışmanın gerekliliği,
-Sonuca odaklanma anlayışında yapılacak çalışmaların verimliliği arttırabileceği,
-Var olan sosyal, ekonomik şartların istenilen düzeye çıkarılabilmesinin yolları,
-Proje üretmenin, çalışmalar içinde sorumluluk yüklenmenin zorunluluğu,
-Anadolu Vakfına ilginin arttırılması, çalışmaların toplumun ihtiyaçlarına göre hizmete sunulabilmesi, ve benzer konular görüşülerek, ANADOLU VAKFI STRATEJİK PLANI oluşturabilmesi için, çalışmalar rapor halinde planlama uzmanı MODERATÖRE sunuldu.
Çağımızda; “El yordamı, günü kurtarma anlayışı ile çalışma” rafa kaldırılmıştır. Çalışmalarınızda başarılı olmak, markalaşmak, hizmet için ustalaşmak, kurumsallaşmak isteniyorsa, ayakları yere basan, gerçeklere uygun PLANLI, PROJELİ çalışmak gerekiyor.
“Birey ile Devlet arasında var olan faaliyet boşluk alanları, Sivil Toplum Kuruluşları tarafından doldurulabilir.” Bu boşluk alanlarını iyi okumak, STRATEJİK PLAN yaparak çalışmak, “SEVGİ TOPLUMU” oluşturmayı kolaylaştıracaktır.
Bu çalışmaları gönüllülük anlayışı ile yapanlara/yapacaklara, geleceğin inşasında gerçekleştirilebilecek güzellikleri MAYA katacak HİZMET USTALARINA SELAM OLSUN.