Necmettin Şimşek
Necmettin Şimşek Dönemlerin Ruhu

Dönemlerin Ruhu

Geçtiğimiz 15 gün içinde sizi ne rahatsız etti bilemem fakat beni en çok 3 gencin yeşil kart çekilişindeki mutluluğu rahatsız etti. Greencard, Amerika’da yaşamanın yani ülke değiştirmenin en popüler olanı olduğu için herkes duymuştur.

 

            Ülkeler birbirini kıskanmaz. Teknolojik olarak hedef alabilirler fakat asla kıskanmazlar. Kıskançlık sadece insanlar arasında olur. Siz herhangi bir teknolojik ürünün diğerini kıskandığını gördünüz mü?

           

            Eski tarz bir süpürgenin robot süpürgeyi kıskandığını gördünüz mü, benzinli bir otomobilin, spor elektrikli otomobili kıskandığını gördünüz mü?

 

            Göremezsiniz, görülmeyecek.

 

            Girişimlerin önündeki en önemli ateşleyici güç zekâ ve coşku olduğu için bu iki özelliğe sahip olanlar kimseyi kıskanmaz.

 

Ülkemizin içinde bulunduğu sıkıntılı dönemde en önemli güç olan gençler dönemden rahatsız.

 

Dönemin ruhundan sıkıldılar.

 

Girişim için neler yapıldı son 20 yılda. Nasıl kolaylıklar sağlandı. Aklınıza gelenler sınırlıdır.

 

Aselsan ve savunma bakanlığı işbirliği ile YAPILACAK yardımcı robotlar, yerli milli tren PROJESİ, Ortadoğunun en büyük biyoteknoloji fabrikası açıldı, çok amaçlı amfibi hücum gemisi PROJESİ, Kıbrıs Barış Harekâtı’nda yabancı ülkelerin telsizlerini kullanan Türkiye kendine has milli ve yerli telsizi EHKET’i yurt dışına ihraç etmeye başladı.

 

***Diğer ülkeler neler yaptı. Birkaç örnek yeterli olacaktır.

 

2000 Kişisel ev bilgisayarlarının 1 gigahertz sınırı geçildi.

2001 15 Ocak 2001’de Wikipedia açıldı. 10 Kasım 2001’de Apple iPod’u çıkardı

2002 Sibernetik profesörü Kevin Warwick dünyanın ilk cyborgu oldu.

2003 Çin ilk insanlı uzay görevini tamamladı

2004 Web 2.0’ın yükselişi başladı. Facebook açıldı. Dünyanın ilk bir gigabayte SD kartı çıktı.

2005 Youtube açıldı. USB flash sürücüleri disketlerin yerini aldı

2006 Twitter açıldı Kuzey Kore ilk nükleer testini geçekleştirdi.

2007 Apple iPhone’u çıkardı. Amazon Kindle e-kitap okuyucusunu satışa sundu.

Google Street View açıldı.

2008 İnternet patlaması yaşanmaya devam ediyor. Google, bir trilyon üzerinde benzersiz URL’yi işlemişken, tek tek web sayfalarının sayısı günde birkaç milyar artmış ve bireysel kullanıcı sayısı 1.5 milyara ulaştı.

2009 Ayda buz halinde su keşfedildi. Merkür’ün %98’i haritalandı. Zihin kontrolü kulaklıkları video oyunları pazarına girdi. 3B tarayıcılar tüketici pazarına girdi.

2010 Apple iPad’i çıkardı. Konuşmadan-konuşmaya tercüme teknolojisi akıllı telefonlarda kullanılmaya başlandı.

2011 Uzay Mekiği filosu emekli oldu. (Uluslararası Uzay İstasyonu'na yapılan Uzay Mekiği misyonlarının sona erdi ve ardından filo emekli edildi. İki özel şirket - SpaceX ve Orbital Sciences Corporation - daha ucuz tek kullanımlık roketler kullanarak kalan işleri devraldı.) 2011 Ekim ayında dünya nüfusu 7 milyar oldu. USB 3.0 yaygın olarak kullanılmaya başlandı

Dünyanın en büyük hidroelektrik santrali olan Çin’in Three Gorges barajı açıldı.

2012 Mars Bilim Laboratuvarı Curiosity, Kızıl Gezegeni araştırıyor.1977’de gönderilen Voyager I, güneş sistemi dışına erişti. Dört çekirdekli akıllı telefon ve tabletler çıktı.

2013 Kuzey Kore üçüncü nükleer testini gerçekleştirdi. Çin bilimsel araştırmada ABD'yi geçti. Çin’in ilk insansız ay inişi gerçekleşti.

2014 Google Glass satışa sunuldu. 14 nanometre çipler satışa sunuldu. Hindistan’ın ilk Mars görevi fırlatıldı.

2015 Bankacılıkta kişisel biyometrik tarayıcılar kullanılmaya başlandı. NASA’nın 2006’da gönderilen New Horizons uzay aracı Pluto’ya ulaştı. Elektrikli otomobil sahipliği dünya çapında bir milyonu geçti.

2016 İngiltere'deki tüm köpeklere mikroçip implantı takılmasına başlandı.

Çin’in "Sunway TaihuLight” süper bilgisayarı 100 petaflops hızına erişti. 2011’de gönderilen Juno sondası Jüpiter’e ulaştı.

2017 Elektrikli ve hibrid kamyon satışları yıllık 100.000 sayısına ulaştı. İnternete bağlı video cihazlarının sayısı dünya nüfusunu geçti. (Bu kategori, tabletler, akıllı TV'ler, oyun konsolları, akıllı telefonlar, internete bağlı set üstü kutular, internete bağlı Blu-ray oynatıcılar, dizüstü bilgisayarlar ve PC'ler gibi çeşitli ürünleri içermektedir.)

2018 Japonya’nın Hayabusa-2 sondası bir kilometre büyüklüğündeki 1999 JU3 Apollo asteroidine inerek numune topladı.

Kurumsal kullanım için geliştirilen SSD (Solid State Drive) diskler 100 terabayt kapasiteye ulaştı. NASA’nın InSight uzay sondası Mars’a indi.

2019 ABD’de telif hakkı yasasına göre 1923 ve öncesi tüm eserler kamuya açık hale geldi. Çin tarafından gönderilen bir sonda ayın karanlık yüzeyine yumuşak iniş gerçekleştirdi. Otomatik yük taşımacılığı yayılıyor. (Belirli havaalanlarında ve şehir yeraltı treni sistemlerinde otonom sürüş hâlihazırda kullanılmaktadır. 2019 yılına gelindiğinde, önemli sayıda sürücüsüz kamyon kamuya açık yollara yayılmaya başladı.)

2020 Karanlık maddeyi araştıracak olan Euclid Uzay Teleskopu yörüngeye yerleşti.

İnternet kullanımı dünya çapında 5 milyar kişiye ulaştı. Düşünerek mesajlaşma başlıyor. Telefonlar artık yalnızca düşünce gücüyle mesajlaşma seçeneğine sahip olmaya başladı.

 

***Sonuç olarak;

“Gelecek geldi, ama eşit şekilde dağılmadı.” (1993, William Ford Gibson)

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi