Coin Coin Matematik
Eğitim ve öğretim ikisi birlikte kullanılsa bile birbirinden çok farklı. Eğitim ile kültür, öğretim ile bilgi paylaşılır. Matematik özellikle teknoloji ile birlikte en önemli ders oldu. Ülkemiz uluslararası değerlendirmelerde çok iyi durumda değil. Bakan Selçuk, "TIMSS 2019 sonuçlarına göre Türkiye, TIMSS uygulamalarında sabit başarı ölçüsü olarak kabul edilen ölçek orta noktasının yani 500 puanın her iki alanda da ilk kez üzerine çıkmıştır" dedi. Pisa sonuçları ciddi olarak ölçüm yapmaktaydı.
Ülkelerin, okul çalışmaları için kullanabileceği bir bilgisayarı olan öğrencilere göre sıralandığı listede de Türkiye, OECD ortalamasının altında kaldı. Türkiye, OECD’nin ‘Okul Çalışmaları İçin Bilgisayara Erişim’ isimli 77 ülkelik listesinde 64’üncü oldu. Bilgisayara erişimi olan öğrencilerin ortalaması Türkiye’de %70’in altında kalırken ‘Avantajlı okullarda’ okuyan öğrencilerde bu oran %90’a yaklaştı. Danimarka, Slovenya ve Norveç, listenin ilk üç sırasında, Dominik Cumhuriyeti, Filipinler ve Endonezya ise son sırasında yer aldı.
Son 1 yıldır uzaktan eğitim konusunda bilgisayar, televizyon, tablet ve mevcut internet hızımız yerimizi anlamamızı sağladı. Dünyada hız/fiyat durumunda en kötü durumdayız. Türkiye mobil internet hızında 36.79 Mbps ile 58. sırada yer alırken sabit internet hızında da 28.74 Mbps ile 102. sırada bulunuyor. Türk Telekom Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Kıraç, “Türkiye’de internet yavaş değil, kullanıcılar yavaş interneti tercih ediyor” ifadelerini kullandı.
Bu tarz düz açıklamalar yapılırken seçilen kelimelere dikkat etmeyen yöneticiler, eğitim kısmında biraz zayıf kalmışlar demektir. Hiçbir veriye bakmadan sadece satılan üst bant telefonların ve tabletlerin sahipleri, neden düşük interneti seçiyor bunu anlamalı.
***Coin coin tamamen matematik
Bitcoin içinde coin metal para diye bir kelime olması onun para diye algılanmasına yardımcı olsun diye üretilmiştir. Bitcoin ve diğer coinler para değildir, yatırım aracıdır. Alışveriş aracı, değer biriktirme aleti, ölçü birimi, borç erteleme değeri.
Bitcoin ve diğer coinler değerleri oran orantıdan dolayı düşecektir.
Ülkemizde borsa, altın, döviz harici herkesin takip ettiği bu sistem. Tamamı kod üretilerek ortaya çıkan blockchain zinciri temelli bir yapı.
Matematikte bu kadar kötü olan insanımız hangi veriler ile data okuması yapacak. İnternet hızı o kadar etkiler ki siz mektup ve pul ararken uçak ile giden posta arasındaki kadar fark var.
Geçen yazılarımda belirttiğim gibi salgın bitince özellikle teknoloji şirketlerinin hiç de boş durmadığını göreceğiz. Fark geometrik dizi şeklinde artıyor. Bunu hissedebilenler korkuyor.
***Matematik dünyanın her yerinde iş yapar
Sayısal meslekler teknoloji ile beraber en önemli mesleklerdir. Robot teknolojisi tarımda, tıpta insansız olarak ilerliyor.
Salgın sonu işsizlik dünya genelinde en önemli problem olarak gözüküyor. Psikolojisi bozulan toplumlar suç eğiliminde olacak. Güvenlik ve yerel hizmetler yapılan hizmetler çözümü zor olacak. Salgın boyunca ofis ve işyerinin önemli olmadığı yapılan işin önemli olduğu apaçık ortaya çıktı.
Tarım ne kadar önemliymiş. Fiyatlar artınca dikkatler tarım ürünlerinde oldu.
***Sonuç olarak
Çoğu öğrencinin bakışı matematik soyut kavramlarla dolu, öğrenimi zor yaşamla bağlantısı olmayan bir ders olduğudur.
Bu bakış açısı toplumsal koşullardan kaynaklanan eğitim kusurlarının etkisiyle oluşmaktadır. Bunun sonucunda matematik analitik düşünceden ve yaratıcılıktan uzaklaşarak öğrenciler için korku haline gelmektedir. Matematik doğada var olan yaşamın özünü oluşturan, içinde keşfedilecek birçok şeyi barındıran keyifli bir bilimdir.
Matematik öğretimi için, öğrencinin tam öğrenmeyle öğrenebileceği, görsel, işitsel ve kinestetik algısını da etkin olarak kullanabilecekleri bir öğrenme ortamı oluşturulmalıdır. Dersi renklendiren, eğlenceli hale getiren soyut matematik kavramlarını somutlaştıran, ders işlenişinde seçenekler sunan öğretim yöntem ve teknikleri matematik öğretimini kolaylaştırmaktadır.
İç dünyaları çok renkli ve zengin olan ilk ve orta öğretim öğrencilerinin aslında özünde var olan öğrenme güdüsünü yok etmemek için zenginleştirilmiş eğitim öğretim ortamları yaratmalıyız. Geleneksel yöntemlerle kavratılmaya çalışılan matematik konularının, çok uyaranların olduğu günümüz ortamında, çeşitli görsel araçlarla kavratılması, sınıf içi uygulamalarla öğrencilere eğlenceli, kavramsal ve beceri odaklı öğrenme olanaklarının sunulması, akıl yürütme ve soyut düşünmeyi gerektiren matematik dersinin öğrenci tarafından içselleştirilmesini destekler.
Bu anlamıyla Matematik dersi, araştıran, sorgulayan, problem çözümleriyle ilgili stratejiler geliştiren ve bunları yaşamla bütünleştirme becerisine sahip bireyler yetiştirmeye zemin hazırlayacaktır.