Macit Uluçamlıbel

Macit Uluçamlıbel

Adalet gecikmemeli…

Adalet gecikmemeli…

Adalet gecikir ama… diye başlayan bir sürü özlü söze sahibiz. Ama dan sonra gelen “Muhakkak gelir, şaşmaz…“ gibi iç rahatlatan kelimeler adalete kendimizin ihtiyacı yoksa gayet hoş geliyor. Lakin mağdur bizsek o zaman o gecikmede takılır kalırız. Uzun yargılama süreleri… Yaralama, gasp, hırsızlık, taciz gibi katalog suçlar arasında da sayılabilecek suçlara karışanların kısa tutukluluk sonrası uzun süren davaların devamında salınıvermesi hatta bu suçlardan ceza alsalar bile infaz kanunumuza göre belli bir yılın altında alınan cezaların infaz edilmemesi sonucu salıverilmeleri karşımıza sürekli onlarca suç kaydı olan suç makinelerinin işlediği infial uyandıran olaylar olarak karşımıza çıkıyor.

Cinayet işleyen, tecavüz eden, soygun yapan suçlu, günün sonunda muhakkak onlarca kez polis kaydı olan onlarca kez savcı hakim karşısına çıkmış ufak cezaları ertelenmiş falan falan biri çıkıyor. Görüyoruz ki bu adamlar suçlu değil çok suçlu… Suç işlemeyi meslek haline getirmişler.

Bununla ilgili acil bir çözüm yolu bulunması adalete olan güveni artırmak için en elzem konu bence.

Parti ayrımı olmadan hukuk konusunda gerekli anayasal değişikliklerin mecliste oy birliğiyle geçirilmesi lazım.

Gencecik bir polisimizin şehit olduğu olayda da gördük ki bir suç makinesi karşısındaki kim olursa olsun gözünü kırpmadan öldürebilecek bir katile dönüşebiliyor. Olayda annesinin yaralanmış olması sonrasında annesinin bir röportajda çocuğunu polise defalarca kendisinin farklı suçlarla ilgili ihbar ettiğini söylemesi de bu kadar suç kaydı olan birisi nasıl dışarda gezebilir kızgınlığını yaşayanları biraz daha haklı hale getiriyor gibi sanki…

Hapishanelerin doluluk oranlarıyla ilgili ortaya atılan iddialar ve suçluların doluluk nedeniyle ortalarda gezdiğini iddia edenlere kulak asmayın. Devletimiz tüm suçluları tıkacak bir delik bulabilecek kadar büyük ve güçlü. Eli kolu bağlayan uyum yasaları ve bir türlü değiştiremediğimiz ya da geliştiremediğimiz hukuk sistemimiz.

Daha bir suçluyu hazmedememişken bir olay da Bursa’da yaşandı komşular gürültü yapıyor diye ihbar etti adam polise silah çekti… Bu olay Amerika’da yaşansa nasıl sonuçlanır? Polis kendisine silah çeken adamı vurur… Hem de öyle yaramak için falan değil bir şarjör mermiyi boşaltır üzerine tehlike geçsin diye. Çünkü polise silah çeken biri polis için tehlikeli normal vatandaş için daha tehlikelidir. Olması gereken bu mudur tartışılır. Lakin daha adilmiş gibi geliyor artık. Çünkü o adam bir gün yine karşımıza birinin katili olarak çıkacak muhtemelen…

Şehit polisimizi ve tüm şehitlerimizi bir kez daha rahmetle anıyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Macit Uluçamlıbel Arşivi