1434 Yılı Muharrem Ayı…
Biliyorum bugün Konya’da da Türkiye’de de yoğun konuşulacak konular arasında Hicri Yılbaşı olmayacak. Oysa dün 1 Muharrem 1434 günüydü… Peygamber Efendimizin Mekke’den Medine’ye hicret edişinin üzerinden tam 1434 yıl geçmiş oluyor, sizin anlayacağınız.
Ne yazık ki konu bizler için uzmanlık istiyor. Çünkü ülkemizin insanı batı jargonuyla büyüyor, onun içinde bize dair, İslam’a dair meseleleri anlamak artık uzmanlık konusu oluyor. Bizim ülkemizde, Amerikalı bir pop şarkıcısı ya da Avrupa’da ünlü bir futbol takımının çok parayla satın alınmış bir futbolcusu, ya da ne bileyim Hıristiyanların sevgililer günü, ana baba günü, noeli kadar ne Peygamberimiz, ne ashabı, ne de bizi biz yapan büyüklerimiz insanımızı da, gençliğimizi de ilgilendirmiyor.
Ben de korktum bir hata yapmaktan, onun için Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyelerinden Prof Dr Ahmet Turan Yüksel Hocamızı aradım. Hicret ile Muharrem ayını sordum ve öğrendiklerimi sizinle paylaşayım:
Peygamber Efendimiz Mekke’den Medine’ye Muharrem ayında hicret etmemiş. Ama Müslümanların Mekke’den Medine’ye ilk hicreti Muharrem ayında başlamış.
Peygamberimize Peygamberliğin gelişinin 12 yılında Hicret yaşanıyor. İlk Hicret Muharrem ayında başlıyor, Mekke'den Medine'ye ilk hicret eden Sahabe ise Beni Mahzûm'dan Abdülesed oğlu Ebû Seleme oluyor. En son Hicret eden Sahabe ise Rasûlullah (s.a.s.)'in amcası Abbâs…
Peygamber Efendimiz ise Hicrete Sevr Mağarasından 4 Rebiül Evvel günü çıkıyor ve 12 Rebiül Evvel Pazartesi günü de Kuba’ya ulaşıyor.
Tabi aynı gün Medine’yi de şereflendiriyorlar İki Cihan Güneşi Efendimiz ve bu tarihi gün 12 Rebiül Evvel günü yaşanıyor.
Peki, Hicret Takvimi ne zaman ilan ediliyor, onu da sordum Ahmet Hocaya. Evet, Hicretten tam 17 yıl sonra Hz Ali’nin önerisi ile Hz Ömer tarafından ilan ediliyor Hicri takvim.
Muharrem ayı bilinerek Hicri Yılın başlangıcı kabul ediliyor, çünkü Peygamber Efendimiz Muharrem ayını çok önemsermiş. Zira her yıl mutlaka Muharrem Orucunu tutmuş, Muharrem Ayı ile ilgili yüzlerce Hadis yer alıyor.
Peygamber Efendimiz Ramazan Ayından sonra en faziletli Orucun Muharrem Ayında tutulan Oruç olduğunu beyan ediyor.
Âlim olduğunu bildiğim bir büyüğümüz bir yılda yaşanacak bütün belaların, musibetlerin, ölümlerin bu ayda, Muharrem Ayında Rabbimiz tarafından meleklerine bildirildiğini ifade etmişti. Bir yılın muhasebesini yapacağımız ve gelecek yıla kendimizi daha iyi hazırlamamız gereken bir ay Muharrem.
Aman bolca oruç tutalım, bolca sadaka verelim bu ayda.
Bu ayda yaşanmış önemli tarihi vakalar şöyle özetleniyor:
- Allah, Hz. Musa’ya (a.s.) Aşure Gününde bir mucize ihsan etmiş, denizi yararak Firavun ile ordusunu sulara gömmüş.
- Hz. Nuh (a.s.) gemisini Cûdi Dağına Aşure Gününde demirlemiş.
- Hz. Yunus (a.s.) balığın karnından Aşure Günü kurtulmuş.
- Hz. Âdem’in (a.s.) tövbesi Aşure Günü kabul edilmiş.
- Hz. Yusuf kuyudan Aşure Günü çıkarılmış.
- Hz. İsa (a.s.) Aşure Günü dünyaya gelmiş ve Aşure günü semâya yükseltilmiş.
- Hz. Davud’un (a.s.) tövbesi Aşure Günü kabul edilmiş.
- Hz. İbrahim’in (a.s.) oğlu Hz. İsmail Aşure Günü doğmuş.
- Hz. Yakub’un (a.s.), oğlu Hz.Yusuf’un hasretinden dolayı kapanan gözleri Aşure Günü görmeye başlamış.
- Hz. Eyyûb (a.s.) hastalığından Aşure Günü şifaya kavuşmuş.
Tabi İslam Tarihinde kara gün olarak ifade edilen Kerbela vakası da Muharrem ayında yaşanmış. Peygamberimizin torunu Hz Hüseyin ve ailesi Muharrem ayında şehit edilmiş.
Tabi bir başka yazımda bu konuyu yine yazacağım, biz bugün Kerbela acımıza fazla değinmemiş olalım.
Neticede efendim özellikle 10 Muharrem oruç olunması gereken bir tarih olarak dikkat çekiyor. Tabi asıl doğru olan 9, 10 ve 11 Muharrem günleri oruçlu olmak, oruç tutmak.
Peygamberimiz (SAV.) bir hadiste şöyle buyuruyor: “Her kim aşure gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa, Cenabı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder.”
Bu ayda bize büyüklerimiz alış veriş yapmamızı öğütlüyorlar. Bu ayda alış veriş yapmak, bolca sadaka vermek yıl içerisinde bereket getirdiği ifade ediliyor.
Aynı zamanda Muharrem Aşure Ayı… Muharrem ayının 10. Günü genel olarak Aşure Günü olarak kabul edilir. Ama benim bildiğim kadarıyla Konya’mızda Muharrem Ayının genelinde Aşure yapılır ve dağıtılır.
Canımızı acıtan konu ise İsrail’in bu Mübarek günlerimizde tekrar Gazze’ye saldırmaya başlaması oldu. Ne değişirse değişsin İsrail Müslüman öldürmeye devam ediyor…
Ne diyebiliriz, bu zulümlerin, İsrail belasının, Siyonizm kıskacının İnşa Allah bittiği bir yıl olur 1434…
Suriye’deki, Afrika’daki, Arakan’daki, Kafkaslardaki, Avrupa’daki Müslümanlara uygulanan zulümlerin bittiği bir yol olur İnşa Allah 1434…
İnşa Allah Al Bayrağımızın yılı olur 1434… Ülkemizin birliğine dirliğine kastedenlerin helak olduğu bir yıl olur İnşa Allah 1434…
Ve yeni yılınız Mübarek olsun…