Necmettin Şimşek
Necmettin Şimşek 10 Yılda 10 Dönüşüm

10 Yılda 10 Dönüşüm

*Türkiye Yüzyılı toplam 16 başlıkla 2023-2123 arasında istikbal, üretim, dijital, iletişim, şefkat, istikrar, verimlilik, haklı, bilim, barış, başarı, güç, değer, kalkınma, huzur ve sürdürülebilirlik olarak gelişecek. Projeler herkes tarafından yüklenmeye hazır. Peki, önümüzdeki 10 yılda (2022-2032) arasında geçtiğimiz yüzyılın bütün teknolojilerinden daha teknolojik, hayatı kolaylaştıran dönüşümler olunca neler değişecek. Yüzyıl artık çok uzun bir zaman. Her 10 yıl asır gibi, her hafta ise ay gibi hesaplanıyor. Kurtuluşumuz sadece kilogram başı ihracatta. Bunu her birey anlamalı artık. Herkes sorumlu. On değişimden bildiklerimiz var, duyduklarımız var hatta kullandıklarımız var.

**1-Yapay zekâlı robotlar. Dünya genelinde aktif 3,5 milyon robot var. Teknolojik olarak geldiğimiz son nokta olan TOGG’da gelişmeler çok olumlu. Vücut geliştirmede %97’si tamamlanan 208 robot, parçasız denemelerin ardından hücre bazında kısmi denemelere başladı. Bu aşamayı hücreler birleştirilerek deneme üretimleri izleyecektir. Bu süreç tamamlandıktan sonra yılın son çeyreğinde seri üretime hazır hale gelecek. Made in China 2025 ekonomi planında robot yatırımlara büyük önem veriliyor. Çin’den sonra en büyük robotik pazarlar ise Güney Kore ve Japonya oldu. Kore’de pazar %55, Japonya’da ise %20 büyüdü. Dünyada kullanılan endüstriyel robotların %65’i şu an AB ülkelerinde çalışıyor. AB’deki robotların yaklaşık yarısı otomotiv endüstrisinde görev yapıyor.

**2-Biyo mühendislik. Hücre tedavisi ve DNA onarımı yaptığı gibi insanlığın ihtiyaç duyduğu modern tıbbın ilerisi olarak insan parçaları da üretimi yapacak. 4Trilton $’lık büyük bir piyasa.

**3-Temiz Enerji, sıfır sera gazı. Proje değeri 4Trilyon$. IEA İcra Direktörü Fatih Birol, “Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonucunda enerji piyasaları ve politikaları sadece şu an için değil, önümüzdeki on yıllar için de değişti” dedi. “Bugünkü politika ayarlarıyla bile, enerji dünyası gözlerimizin önünde dramatik bir şekilde değişiyor. Dünyanın dört bir yanındaki hükümetlerin tepkileri, bunu daha temiz, daha uygun fiyatlı ve daha güvenli bir enerji sistemine doğru tarihi ve kesin bir dönüm noktası haline getirmeyi vaat ediyor.” dedi.

**4-Web 3.0. merkeziyetçiliği iptal eden bu projede bilgiye çok daha hızlı ulaşacağız. 5G ve 6G ile insandan daha hızlı algı yapılabilecek.

**5-Mobilite, bir yerden bir yere giderken işleri çözmek artık daha kolay olacak.

**6-Uzay teknolojileri, devletlerden şirketlere geçti. Uzay turizmi derken, ayda ve gezegenlerde koloni kurmak artık ciddi bir proje.

**7-Bulut teknolojileri, fiziksel data artık kimseye güven vermiyor. Bankalardaki saldırılar eski teknolojinin sonunu getirdi.

**8-Quantum teknolojileri, Normal bir bilgisayar sistemi ile çözüldüğünde çözülmesi en az bir yıl sürebilen bir hesaplama, bir kuantum bilgisayar tarafından sadece birkaç saniyede çözülebilir. Bu noktada kuantum hesaplamanın gücü ortada. Kuantum bilgisayar, son derece güçlü bir bilgisayar sistemi olmasına rağmen yapısı ve kullanım yöntemi oldukça karmaşıktır. Bu yüzden teknik bilgisi olmayan bir kişi kuantum bilgisayarı çalıştıramaz ve anlayamaz. Şu anda sadece araştırmacılar ve bilim adamları tarafından kullanılır.

**9-Grafen, nano malzemeler. Mucize malzeme olan grafen, karbon atomunun bal peteği örgüsü şeklindeki iki boyutlu yapıda. Grafen katlanabilir ve üstün mekanik özelliklerinden dolayı nanokompozit üretiminde karbon fibere üstünlük sağlamaktadır. Grafen kompozitlerin sağlamlık dışında elektrik iletkenliği, düşük gaz geçirgenliği, termal iletkenlik özellikleri otomotiv plastiklerinde çok geniş uygulama alanı sağlamaktadır. Örnek olarak grafenin iletkenlik ve gaz bariyer özelliği yakıt tankı tasarımında ve elektrostatik boyamada ideal çözüm sunmaktadır. İlaveten, grafen yakıt veriminin artması için lubrikant, uzun ömürlü ve hafif batarya ve akü üretiminde elektrot malzemesi ve uçak kanatlarının güçlendirilmesinde takviye malzemesi olarak kullanılabilir.

**10-Telekomünikasyon. En basit olan teknoloji herkesin bildiği. Gelecek 10 yılda uygulamalar ile çoğu işlerini giyilebilir teknolojilerle çözecek. Twitter değişimi hızlandıracak. Her işi oradan yapabiliyor muyuz 1-2 yılda netleşecek.

***Sonuç olarak; 16 projenin hepsi önemli, verimlilik ve buna bağlı dijital, üretim ve bilim en önemli olanları. Markalaşmak, yüksek teknoloji üretmek, üretenlere destek olmak 10 yıl için çok daha önemli oldu. Şirketlere, yatırımcılara derken girişimcilere destek vererek yeni teknolojilere yetişmeliyiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi