Üniversitelerimiz Bu Halleriyle Kesinlikle Yetersizdir
Konya’nın gündemi yoğun, dün öğle saatlerinde Konya Ticaret Odasının açıkladığı ekonomik veriler, dünyada Müslümanlar ölürken Konya’da yapılan ahlaksız konsere tepkiler ve AK Parti MKYK’sinde alınan Büyükşehir Belediye Başkanlıkları ile ilgili kararlar en fazla okunan Konya haberleriydi.
Konulara bakın, hepsi önemli, hepsi tabiri caizse, “beni yaz, beni yaz” diyor…
Fakat biz bugün başka bir konuyu tercih ediyoruz.
Biliyorsunuz KOP (Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı) Konya’da 10. Tarla Bitkileri Kongresi'ni düzenliyor. 10 Eylülde başlayan kongre 13 Eylül tarihlerine kadar Dedeman Otelde devam edecek.
Dün 2. gün programına Bilim, Sayın Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’de katıldı.
Bu kongre, Konya ve Türkiye için önemli. Aslında çok net ifade edeyim geleceğimiz için önemli.
Tarla Bitkileri gibi bir konuda Sanayi ve Teknoloji Bakanının Konya’ya davet edilmesi de takdir edilmesi gereken diğer husustur.
Kongrede ki konu başlıkları,
1. Tahıl Yetiştiriciliği ve Islahı
2. Yemeklik Tane Baklagil Yetiştiriciliği ve Islahı
3. Endüstri Bitkileri Yetiştiriciliği ve Islahı
4. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Yetiştiriciliği ve Islahı
5. Çayır Mera, Yem Bitkileri Yetiştiriciliği ve Islahı
6. Biyoteknoloji
7. Gen Kaynakları ve Biyolojik Çeşitlilik
8. Organik Tarım, Fizyoloji vb.
Olarak belirlenmiş…
Bu kongreler kesinlikle çok önemlidir. Zira bitkinin teknoloji ile bağlantısını anlayan bir millet dünyaya yön verir.
İşin görüntüde kalmaması için üzerine sorumluluk alması gereken kurumlar ise, Tarım Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve olmazsa olmaz aktör üniversitelerdir.
Tarım Bakanlığının fonksiyonu ön açıcılık ve desteklemek şeklinde olmalıdır, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ise bu konuda hem dinamo görevi üstlenmelidir hem de proje destekleri ile teknolojinin tarımda etkinliğini artırmasını sağlamalıdır.
Dünkü konuşmasından Sayın Bakan Nihat Ergün’ün konunun önemini anladığını net bir şekilde gördük.
Bakan Ergün, “Yüksek teknoloji ürün üretme oranımız %1 civarında. Bunu %20'ye çıkarmak lazım, Ar-Ge ve eğitim önemli. Üniversiteler önemli. Üniversite sanayi işbirliği için üniversitelerin yerleşke dışına çıkması lazım. Hasta doktora, hastaneye gider. İhtiyacı olan sanayici de mühendislik fakültesine gidebilmeli”, diye bir açılım getiriyor ve hakikaten önemli bir noktaya değiniyor.
Dün KOP Başkanı Mehmet Babaoğlu, Sayın Bakan konuşma yaparken sosyal medyadan birkaç hususu paylaştı.
Bu paylaşımlarında Sayın Babaoğlu önemli hususlara değindi. Mesela, “BST Bakanlığının üniversitelerle işbirliği için sahaya çıkması bence sosyal ve teknolojik bir inovasyondur. Biz üniversitenin önemini bildiğimiz için KOP Üniversiteler birliğini kurduk” diyor Mehmet Babaoğlu.
Farkına varıyorsunuzdur, konu dönüp dolaşıp üniversiteye geliyor.
Eğer bir milletin üniversiteleri bilim, düşünce, sanat, tarz oluşturamıyorsa çok net söyleyelim, üniversite diye bir şey alsında o ülkede yoktur. Gençlerin doluştuğu, belki kavga yaptıkları, belki zina yaptıkları, belki dans, parti yaptıkları yerleşkeler vardır ama üniversite yoktur.
Şimdi bizim Üniversitelerimize bakalım, Konya’da tam 5 tane üniversite var, peki bu üniversitelerimizde toplumu yönlendirecek düşünce, bilim, sanat, felsefe, tarz oluşuyor mu?
Ben oluştuğunu söyleyemeyeceğim, en azından yeterli olmadığını ifade edeceğim, farklı düşünene de elbette saygı duyacağım ama Üniversite yönetimlerimizde şunu bilmelidir; üniversitelerimizdeki makamlar idareyi maslahatın yapılarak, sallabaşı al maaşı makamları olursa bu ülke 2023’te de 2053’de de bir arpa boyu yol alamaz.
Netice itibariyle üniversitelerimizin bir üst düşünce, algı sınıfına geçmeleri gerekiyor. Oralar sıradan yerler değil, anlamayan Türkiye’ye ihanet içerisindedir, bilgisi olsun…