Ufaktan siyaset!
Hep spor yazarım siyasetten uzak durmaya çalışırım, siyasetten uzak durmamın sebebi siyaset bilmemem değil, siyasetin uçsuz bucaksın hikayelerinin olmasındandır.
Hepimiz daha müreffeh daha yaşanılabilir ülke özlemi içindeyiz, tabi bunun olması için çok zor bir ülkede yaşıyoruz. İçeride ve dışarıda çok fazla düşmanımız var, bunun üzerine siyasetin içindekiler de popülist söylem ve icraatları bırakamayınca iki ileri bir geri giden ülke konumundan kurtulamıyoruz.
İlk önce ekonomimiz sağlam temeller üzerinde kurulu değil. Bunu düzeltme adına doğru aksiyon alamıyoruz.
Zamanın birinde adam ilçeye belediye başkanı adayı olmuş, çıkmış kürsüye, köprü yapacağım, baraj yapacağım anlatıyormuş. Oradan aklıselim biri çıkmış bizim burada akarsu yok barajı nere yapacak demiş. Biri hemen atlamış, yapar o! diye…
Durum aynen böyle ülkenin ve Konya’nın o kadar çok sorunu var ki. Bunların bir anda çözülmesini beklemek çok büyük hayalcilik olur.
Aklıma gelen birkaç konu var mesela. Şehir hastanesinin akıbeti belli değil. İstanbul yönüne hızlı tren seferi çok az, trenlerde yer bulmak mümkün olmuyor. Konya’da ulaşım problemi var, yeni otobüs ve dolmuş hatlarına ihtiyaç var ancak her seçim öncesi metro vaadi gündeme geliyor. Konya-Antalya arası ulaşım kışın Alacabel’in kar altında kalması sebebiyle sağlıklı yapılamıyor.
Yukarıdaki birkaç konuyu açacak olursak, şehir hastanesine Konya’nın ne kadar ihtiyacı var merak ediyorum. Numune hastanesi yenilendi, Yazır’da güzel bir hastane var, Meram Tıp yeni binaya geçti.
Konya-İstanbul arası YHT seferi az bunun sebebi yeteri kadar tren seti olmaması, yapılması gereken tren seti alıp tren seferlerini arttırmak ama biz ne yapıyoruz. Tren setimiz yok, idare edecek şehrin merkezinde istasyon olmasına rağmen yıllardır eski buğday pazarına istasyon yapmaya çalışıyoruz.
Her seçim dönemi gelince gündeme düşen metro işine bakacak olursak, Konya jeolojik olarak metro yapılmaya müsait bir şehir değil. Konya binlerce yıllık bir kent nereye kazma vursanız oradan tarih fışkırıyor. Meram belediyesi Şükran mahallesine milyonlarca lira harcadı proje hazırladı ama iş makinası çalışmaya başlayınca toprağın altından fışkıran tarih çalışmaları aksattı. Aynısının on misli metroçalışmasında Konya’nın karşısına çıkacak. Tarihin dışında,toprağın metrelerce altına tüneller açmak ta jeolojik açıdan mümkün değil gibi gözüküyor.
Konya-Antalya arası ulaşıma gelince Alacabel yolunda tünel inşaatı var ama çalışmalar iç açıcı değil. Bir diğer çalışma da Demirkapı tüneli. 2013 yılından beri Demirkapı tüneli hikayesi dinliyoruz. Konya-Beyşehir-Derebucak-İbradı-Serik-Antalya, 1,5 saatte Antalya’ya ulaşılacak. Fakat çalışmalar durmuş vaziyette.
Ülkenin ve Konya’nın çok fazla problemi var bu problemleri çözmek için ise paraya ihtiyaç var. Devlet kasasındaki paradan fazla yatırım yapınca enflasyon hortluyor, bu kadara fazla yatırım yapılıyorken enflasyonu dizginlemek mümkün olmuyor. Siyasetçiler öncelikle ayağını yorgana göre uzatmayı bilmesi lazım. Bizde öncelik rant üzere oluyor.
Nerede çok rant varsa orada yatırım oluyor. Gerçekten ihtiyaç olan yatırımlar ise durup bekliyor. Yıllar önce kunduracılar yerinden yurdundan atıldı, sonuç koskocaman bir kaos…