Toplu ulaşımda reform bekliyoruz
Reform ne demek? Reform düzeltmek demek, yani var olan bir yapıyı kökten düzeltmek. İşte Konya toplu ulaşımda buna ihtiyaç duyuyor. Hatta benim belki biraz uçukta kabul edilebilecek bir düşüncem var, Akşehir’i, Beyşehir’i, Seydişehir’i, Ereğli’yi, Cihanbeyli’yi, Çumra’yı ve bu civarlardaki küçük ilçe, (yeni yasaya göre) mahalle ve sokaklar merkeze bağlamaktan bahsediyorum.
İş büyük bir iş, belki KOP’tan ve MEVKA’dan destekte alınabilir, bazı projeler bu kurumlardan sağlanacak katkılarla da yapılabilir ama her halükarda büyük iş Büyükşehir Belediyesine düşmektedir.
Konya’nın bir an önce şu çevre yoluna başlaması gerekmektedir, bu çevre yollarının belirli bölgelerine çevre yerleşim yerleri ile irtibatın kurulacağı merkezler kurulmalıdır. Bu merkezlerle çevre ilçelerden merkeze gelen kalabalık asıl şehir içine kademeli girmesi sağlanabilir ve şehrin merkezi korunur ve bununla birlikte bu merkezlerle çevre ilçelerle irtibat daha rahat sağlanacağı için taşranın merkeze gelmesi de sağlanmış olabilir.
Keşke bir yetkili ile görüşebilsek ve bu projemi anlatabilsem… Neyse ikinci aşama ise Konya’nın merkezdeki ulaşımının sorun olmadan çıkarılması gerekmektedir. Ben bunun alta farklı merkez arterle sağlanabileceğini düşünüyorum. Bunları şöyle sıralayabilirim: 1- Meram Yeni Yoldan Alaaddin’e kadar olan arter. 2- Organize Sanayi Bölgesinden (içine havaalanını, BÜSAN’ı, Fuar alanını, Bilim Merkezini, un fabrikalarını ve oto galericileri alacak şekilde) Kunduracılar Kavşağına kadar olan arter. 3- Meram Tıp Fakültesinden Belediyeye kadar olan bir arter. 4- Adana Çevre Yolundan, Adliye ve KTO Karatay Üniversitesini de içine alacak şekilde Mevlana Türbesinin olduğu bölgeye kadar bir arter. 5- Mevcut Selçuk Üniversitesinden başlayıp Alaaddin’e kadar olan arter… Bu bölgeler hafif raylı sistemle birbirine bağlanması gerekmektedir, tabi karayolu ile çakışmayacak şekilde. Burada ikinci aşama dolmuşların Konya trafiğinden tamamen çıkarılmasıdır. Metrobüslerle ile ise Çevre Yolu istikametinde oluşturulan merkezlere çevre ilçe, mahalle ve sokakların bağlanması ise ikinci aşama olmalıdır.
Bu güçlü demir ve karayolu bağlantısındaki açıklar ise belediye otobüsleri ile kapanmalıdır.
Çok açıkça ifade edelim Konya bu bahsettiğim toplu taşıma reformunu gerçekleştiremezse koskocaman bir köy olarak kalacaktır.
Şundan kesinlikle eminim medeniyetin en büyük ölçüsü yoldur, yol yani ulaşım yoksa merkeze taşra bağlanamıyorsa, insanlar bir yerden bir başka yere rahatça gidemiyorsa bilesiniz orası şehir değildir köydür ve medeniyet merkezi olamaz.
Konya Büyükşehir Belediyemizin Karatay’a yeni tramvay hattı projesi ve AK Parti İl Başkanımızın toplu taşıma ile ilgili yaptığı açıklamayı okudum ve elbette Başkanlarımız Tahir Akyürek’te, Ahmet Sorgun Ağabey’de güzel şeylerden bahsediyorlar, projeler, yapılacakları işler güzel ama yetersiz.
Ta baştan ifade ettim yine ediyorum, yeni tramvaylar kötü değil, hepsi iyi, engelli vatandaşlarımız düşünülmüş, çevreci iyi ama Konya’nın daha fazlasına ihtiyacı var. Konya’nın yeni toplu ulaşım mastır planına ihtiyacı var. Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tahir Akyürek bence bu taşın altına elini koymalıdır. Tahir Bey, eğer taşın altına elini korsa kesinlikle tarihe geçen bir başkan olur.
Bu dediklerimizi başaranlardan neyimiz eksik… Melih Bey’den neyi eksik Tahir Bey’in, Konya’nın İstanbul’dan, Ankara’dan neyi eksik? Bu toplu ulaşım projesini hayata geçirin tam Başbakanımızın arzu ettiğini yapmış olursunuz. İstanbul’un dışında gelişme merkezlerini kurarsınız ve Konya geleceğin en önemli kentlerinden birisi haline gelir.
Ben gazeteciyim, ancak gücüm düşünmeye ve düşündüğünü yazmaya yetiyor, başka bir gücüm olsa onu da uygulayacağım. Ama bunu yapacak makam biz değil. Bunu Tahir Bey başaracak…
Kaynakta bulunur, bu işlerde yapılır. Çevre yolu üzerine kurulacak 6 ayrı merkezden Büyükşehir ciddi gelir elde edebilir. Buralarda pazarlar, çarşılar oluşturulabilir. Bu merkezlerde aynı zamanda otobüsler indirme bindirme yapar, belediyenin otobüsleri de çevre merkezlere yolcu taşır bir miktar gelir buradan da sağlanabilir. Dediğim gibi MEVKA ve KOP bu işin bir ucundan tutar. Proje Başbakanımıza anlatılır, Sayın Ahmet Davutoğlu sahiplenir ve devletimiz destek olur, özünde olur bu iş, tek ki sahip çıksın Büyükşehir Belediyemiz bu projeye…
Peki, bu olmazsa ne olur? Ne olacak Bursa’dan insanlar İstanbul’a 15 dakikada gider ama Konyalı Zafer’den Adliye’ye yarım saatte gidemez… Konya koskocaman bir köy olmayı sürdürür… Konya dedi koduyla vakit kaybeder, insan yer ama güzel işler yapılmaz, birbirimizi kandırırız, bu kandırmayı da marifet zannederiz. Bizden söylemesi…