Merve Ateş
Merve Ateş TARIM FUARI’NDAN KONYA’YA KALANLAR

TARIM FUARI’NDAN KONYA’YA KALANLAR

Konya 13.  Uluslararası Tarım Fuarı; Konya Tarım 2015,  ziyaretçilerine kapılarını açtı. Bu yıl 13.’sü düzenlenen Konya Tarım 2015 Fuarı, tarımın başkentinde yurt içi ve yurtdışından sektörün önemli temsilcilerini ve profesyonel ziyaretçileri bir araya getiriyor.

3 gün boyunca fuardaki ziyaretlerimizi sürdürdük, bilgiler topladık, fuarın her yıldan çok daha kalabalık olduğunu gördük.

KTO Başkanı Selçuk Öztürk’ten “Konya’nın en fazla ziyaretçi çeken etkinliği olan Tarım Fuarı’nın Konya ekonomisine katkısının  40 milyon TL” olduğunu öğrendik.

Japonya bir tarım ülkesi değil, topraklarının ancak yüzde  13’ü tarımsal üretime uygun. Bu nedenle bu ürünlerde dışa bağımlı, en çok tarım ürünü ithal ülkelerin başında geliyor. Ama gene de dağlarla deniz arasında sıkışmış tarım alanlarında, aynı sanayi üretiminde olduğu gibi, ileri teknolojiyi zorlamakta, geliştirdikleri tarım makinalarıyla, ekim ve gübreleme teknolojileriyle, 128 milyonluk nüfusunun yüzde  2 sini oluşturan tarım çalışanlarıyla, ülkenin tüm sebze ihtiyacının yarısını ve de beslenmelerinde büyük ağırlığı olan pirinci, hem tarlalarda, hem de toprak olmaksızın su içinde, yüksek verimle üretebiliyorlar.

Tarımda ileri teknolojinin son ürünleri Tarım Robotları ve hayvancılıkta Sürü Yönetim Sistemleri oluyor. Açık tarım alanlarında kullanılan robotlar, GPS destekli yönlendirme sistemleri, ilaçlama robotları, dikim robotları, silaj robotu, budama robotu olarak göze çarpıyor. Kapalı alanlarda ise hasat robotları, süt sağma robotları, ahır robotları kullanılıyor. Gene gelişmiş bilişim teknolojileri sayesinde verim haritalama yazılımları yapılabiliyor.

 

Konya Ovası gibi çok değerli tarım alanlarımız  var…

Tüm bu gelişimler olagelirken, yerkürenin çok değerli tarım topraklarına ve de dört mevsim iklim koşullarına sahip ülkemizde biz hala buğdayı, nohutu tarım ürünlerini ithal ediyoruz ve de geleceğin dünyasında, insanlığın en önemli yaşam gereksinimlerinin başında gıda olacağının farkına varamıyoruz.

 Bugün karnımız doyuyor ya, yeter deyip geçiştiriyoruz.

Konya bölgesindeki toplam tarımsal arazi miktarı Türkiye'nin milyarlarca dolar harcadığı GAP Projesi'nin uygulandığı bölgedeki arazi miktarının yarısına eşit. Konya'daki hali hazır sulanabilir arazi miktarı GAP bölgesindeki halen sulanabilen arazilerden daha fazla.

Konya’nın tarımda üretim, kalite ve verimliliğin artırılmasının yanı sıra tarım ürünlerinin ihracatının artırılmasına da katkıda bulunması gerekiyor…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Merve Ateş Arşivi