Hamdi Bağcı
Hamdi Bağcı Tarım Bakanı ile Medya tanıtım günleri

Tarım Bakanı ile Medya tanıtım günleri

AK Parti Konya İl Teşkilatını biliyoruz, sürekli ifade ediyorum, hakikaten güzel çalışmalar yapıyorlar. Bu güzel programlarında bir tanesi de Medya Tanıtım Günleri programıdır. Malumunuz her ay düzenli bir şekilde tertip ediliyor ve gündem için önemli bir isim Konya’ya geliyor ve basınla buluşuyor.

İyi de oluyor, gazeteciler konuşmacı her kim ise hem tanışma olanağı elde ediyor hem de sorularla kafasındaki karışıklıklardan kurtulmaya çalışıyor. Her yönü ile iyi bir tanıtım programı…

Geçtiğimiz Çarşamba günü de bu programa Tarım Bakanı Mehdi Eker katıldı. Notlarım var, sizinle paylaşmaya çalışacağım.

Tarım Bakanı’nın programına Konya Milletvekillerinden sadece İlhan Yerlikaya katıldı. Geçen ay Enerji Bakanının programında saymıştım, nerede ise bütün milletvekillerimiz tam kadro katılmıştı.

Tarım Bakanı Sayın Mehdi Eker bize tarımdan daha çok hükümetin genel politikasını anlattı. Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgesi ile ilgili, çözüm süreci ile ilgili konuştu.

Ama mesela toprak reformu ile ilgili konuşmadı. Ben şahsen toprak reformu ile ilgili de bir politika var mı? dinlemek isterdim.

Bu arada “Pancar Yasa Tasarısı meclise sevk edildi. Bu yasa ile ilgili sektörün en büyük oyuncusu PANKOBİRLİK ‘bizim fikrimiz sorulmadı, fikrimiz ciddiye alınmadı’ diyor. Görünüşte tatlandırıcılara şeker içine katkı maddesi oranı % 15’e çıkarılıyor. Bu oran Avrupa’da ortalama %3. Bu yasa pancar üreticisini değil de, sanki ithalatçıyı koruyor gibi görünüyor. Bu konuya bir açıklama getirebilir misiniz?” şeklindeki bir soru sordum.

Bakan Bey’in dediği gibi biz tatlandırıcılarımızı kendimiz üretmiyoruz, elimizde şu anda 5 ya da altı mısırdan nişasta üreten fabrikamız var ve mısırın sadece yüzde 15 ile en fazla yüzde 30’u nişasta yapılıyor. Bu ülkemizin nişasta ihtiyacının çok altında ve tatlandırıcılar içinde sadece nişasta yok, glikoz şurupları var ve nerede ise tamamı ithal.

Şu anda Avrupa’da Almanya, Fransa, Rusya, Hollanda, İngiltere şeker pancarı üretiminde bizden önde ve Avrupa’nın şeker ihtiyacının büyük bölümünü şeker kamışından karşılandığı bilgisi de doğru değil, Avrupa’da bu konu tamamen dengeli bir şekilde belirlenmiş ve tatlandırıcı oranı Almanya gibi ülkelerde yüzde sıfır düzeyinde tutulmuştur. Şeker Pancarı üreticisi ciddi oranda sübvanse edilmektedir.

Türkiye Mısır üretimini arzu ettiği oranda artırmış olsa bile hayvan yemi olarak ta mısır kullanıldığı için nişasta ve diğer glikoz tatlandırıcılar genelde ithal edilecek.

Şeker Pancarından şu anda Türkiye’de ekmek yiyen insan sayısı milyonlarla ifade edilir. Bir tarafta binlerce çiftçi, bir taraftan onlarca fabrika ve burada çalışan binlerce insan…

Bu yasada öngörülen yüzde 15 kota fazladır. Bu Avrupa’da ve hatta dünyanın hiçbir ülkesinde bu şekilde değildir. Ki zaten PANKOBİRLİK Tarım Bakanlığının mısır üzerine yoğunlaştığını görüyor ki, Avrupa standartlarının 3 kat üzerinde bir oranı normal olabilir görüyor bu oranda yüzde 10’dur.

Bizim Tarım Bakanlığından beklentimiz, Şeker Pancarı Yasası çıkacaksa Konyalı çiftçilerin görüşü dikkate alınarak çıkmalıdır ve Konya Milletvekilleri de rica ediyorum bu konuda bir direnç göstersinler. Konya’yı en fazla ilgilendiren yasalardan birisi meclisten geçecek ve hiçbir milletvekilimizin konuyla ilgili bir düşüncesi yok.

Neticede biz medya tanıtım toplantısında konuyu sorduk,  AK Partiyi takdir ettiğimiz, çalışmalarını övdüğümüz gibi çiftçimizin de haklı talebini dile getiriyoruz. İşte yaptığımız budur…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hamdi Bağcı Arşivi