İsmail Yaşa
İsmail Yaşa Ramazan ve İslam dünyası

Ramazan ve İslam dünyası

İslam ülkeleri bir yandan mübarek Ramazan ayının ruhani iklimini yaşarken diğer yandan ne yazık ki yine sorunlarla, siyasi ve ekonomik krizlerle boğuşuyor.

Filistin’de İsrail’in cinayetleri ve Yahudi yerleşimcilerin işgal güçleri himayesinde Mescid-i Aksa’ya düzenledikleri baskınlar devam ediyor.

Son günlerde gerçekleştirilen eylemlerin Filistinli gençler tarafından örnek alınmasından ve herhangi bir örgütle bağlantılı olmayan “yalnız kurtların” eylem düzenleme ihtimalinden endişe duyan işgal güçleri, geçen yıla nazaran bu yıl Kudüs’te ve özellikle Mescid-i Aksa çevresinde daha dikkatli hareket ederek gerginliği tırmandıracak davranışlardan kaçınmaya çalışsa da alışılmış işgalciliğini göstermekten geri duramıyor.

İslami Vakıflar Genel Müdür Yardımcısı Şeyh Nacih Bukeyrat’a altı ay Mescid-i Aksa’dan uzaklaştırma cezası verilmesi bunun bir örneği.

Bir diğer örneği de İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid’in Mescid-i Aksa yakınlarındaki Şam Kapısı da denilen Bâbu’l-Amud bölgesine provokatif bir şekilde baskın düzenlemesi.

Filistinli gençler Ramazan aylarında teravih namazından sonra genelde bölgedeki merdivenlere oturarak sohbet ederler.

Önceki akşam işgal güçlerinin Filistinli gençlere müdahalesi ve bazılarını gözaltına alması üzerine bölgede yine gerginlik yaşandı.

Irak’ta geçen yıl 10 Ekim’de erken seçim yapılmış ve Şii din adamı Mukteda Es-Sadr liderliğindeki grup sandıktan birinci çıkmıştı.

Sadr Grubu ve İran destekli diğer Şii gruplar arasındaki anlaşmazlık sebebiyle o günden bu yana hükümet kurulamıyor.

Geçenlerde yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin Irak Parlamentosu’nda yeterli çoğunluk sağlanamadığı için üçüncü kez ertelenmesi üzerine Mukteda Es-Sadr, rakiplerine hükümeti kurmaları için 40 gün süre verdi.

Kısacası, Irak Ramazan ayını ve bayramı cumhurbaşkanı seçme ve hükümet kurma tartışmalarıyla geçirecek.

Pakistan’da Başbakan İmran Han'a karşı güvensizlik oylaması, Ulusal Meclis Başkan Yardımcısı Kasım Suri tarafından Anayasa'nın 5’inci maddesine aykırı olduğu gerekçesiyle reddedildi ve ardından da Cumhurbaşkanı Arif Alvi, erken seçim isteyen Han’ın çağrısı üzerine parlamentoyu feshetti.

Kardeş ülke Pakistan, Ramazan ayında bir yandan seçim atmosferini solumaya başlarken diğer yandan ABD’nin İmran Han’ı devirme girişimini konuşacak.

İmran Han, hükümeti düşürme girişiminin arkasında ABD’nin olduğunu söyleyerek, tehdit mektubu aldıklarını ve mektupta “İmran Han giderse Pakistan affedilecek, aksi halde sonuçları olacak” şeklinde ifadelere yer verildiğini açıkladı.

Pakistan, milli çıkarları ve ihtiyaçları gereği Rusya ve Çin’le ilişkilerini dengeli bir şekilde yürütmek zorunda.

ABD’nin çıkarıyla Pakistan’ın çıkarının örtüşmediği noktalarda Washington İslamabad’dan Pakistan’ın değil ABD’nin çıkarı doğrultusunda hareket etmesini bekliyor.

Hindistan’a teklif edemediğini Pakistan’a dayatmaya kalkışıyor.

Ne yazık ki Pakistan’da da mandacı zihniyete sahip politikacılar ve FETÖ benzeri yapılanmalar var.

Dileriz Pakistan ABD’nin kibirli tavrına ve iç işlerine müdahale girişimine karşı verdiği bağımsızlık mücadelesinden zaferle çıkar.

Bu Ramazan’da İslam ülkelerinin birçoğu dünyanın diğer ülkelerinde de görülen pahalılıktan muzdarip.

Pandemi sebebiyle geçirilen zor günlerin ardından Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimi sebebiyle enerji fiyatlarının yükselmesi ve tedarik zincirlerinde yaşanan aksaklıklar olumsuz etkilerini Ürdün, Mısır ve Tunus gibi ülkelerde ciddi biçimde hissettirdi.

Neyse ki mübarek rahmet ayında fakirlerin imdadına yetişen hayır kurumları, zengin Müslümanların zekât ve sadakaları var.

Önceki ve Sonraki Yazılar
İsmail Yaşa Arşivi