Parayla Saadet olur
Para mutluluğu satın alabilir mi sorusuna cevap bulundu! Araştırdım: Kişilerin gelirleri yıllık 75 bin dolara yaklaşınca mutluluk ve huzur duyguları artış gösteriyor.
Parayla saadet olur mu olmaz mı? yılların tartışmasıdır.
Bazıları bu soruya duygusal yaklaşıp ‘’ olmaz’’ der. Bazıları ise; açık yüreklilikle ‘’olur’’ der. Siz hangisini tercih ediyorsunuz? Acele davranmayın, çekimser kalsanız da olur…
Mutlu olup parası olmayan da var
Parası olup da mutlu olamayan da var
Hem parası olmayan hem mutlu olmayan da var
Hem parası olan hem de mutlu olan da var.
“Parayla saadet olmaz” sözünü, büyük ihtimal, meteliğe kurşun atanlar uydurmuştur.
Sözün doğrusu bence şöyle olmalı:
“Parayla saadet olmaz belki ama parasız saadet hiç olmaz!”
Ev kirasını ödeyememişiz, ev sahibi gelmiş kapıya dayanmış. Faturalar ödenmemiş telefon, elektrik kapalı. Teknolojiden yoksun durumdayız. Bizse hâlâ yalancı bir gülümsemeyle "parayla saadet olmaz" diyoruz. Sokaklarda dünya kadar üniversite mezunu olup da iş arayan insanlar var. Ev kiralarının ürpertici yüzünden korkup kaynana yanına taşınan yeni gelinler var. Sizce bunların hangisi mutlu? Brezilya'da ki zenginlerle fakirler arasındaki uçurum artınca fakirler başkaldırmasın diye 'mutlu fakir', 'mutsuz zengin' tiplemesiyle onlarca dizi çekilmiş. Peki ama avucuna sıkıştırılmış paranın gücüyle bakkala tazı gibi koşan çocuğun gözlerindeki pırıltı, asgari ücretin bir milyara çıktığını öğrenen işçinin mutlu yüzü, sinemanın, tiyatronun bedava olduğunu duyan bir öğrencinin mutluluğu saadet değil de nedir acaba? O zaman bu dizilerin külli yalan oluşunu anlamak hiç de zor değil. Gerçekten soruyorum "parayla saadet olmaz" mı?
Bu sorunun cevabı birçok kişiye göre ‘’Hayır’’dır.
Ancak bu cevabı verenlerin çoğu paranın ve gücün gerçek manalarını ve onları nasıl kullanacağını bilmeyenlerdir. Bu kişilere göre para; insanın her istediğini alabilmesini sağlayan, insana güç veren ve istediğini yapmasını sağlayan araçtır. Ayni şekilde güç de insanın her istediğini yapabilme ve bazılarına göre herkesi yönetebilme, kullanabilme anlamına gelir. Parasız mutluluk olmaz demiyorum, sakın yanlış anlaşılmasın, ama bana göre ‘’para ile mutluluk olur mu?’’ veya ‘’satın alınır mı? Sorusunun cevabı kesinlikle koca bir ‘’Evet’tir.’’ Çünkü, para demek güç demektir ve güç de insanın mutlu olmasını ve hedeflere ulaşmasını sağlayacak bir cisimdir. Bu ikisi insanı mutluluğa uçurur.
Devr-i Saadette, Selçuklu’da, Osmanlı’da baba kızını evlendireceği damat adayının imanını ve ihlasını sorardı. İmanı var mı? En çok sorulan soruların başında gelirdi. Şimdilerde kızlar evleneceklerin erkeklerin cüzdanlarının şişkinliğine bakıyor, evine, arabasına, yatına, yaşadığı lüks hayata bakıyor, imanını soran hiç yok. İşte bu sebepten dolayı, parayla saadet olur diyorum. Sebebi biraz da zamane kızlarında aramalı bence.
Eğer bu soru zatıma devr-i Osmanlı’da sorulsaydı kesinlikle cevabım bu olmazdı. Bu cevap güncel bir cevaptır. Yaşadığımız bu çağa ait bir cevaptır. Bu ana kadar ‘’parayla saadet olmaz’’ diye düşünüyordum’, benden beklenmeyen bir çıkış yapıyorum ve Evet! ‘’parayla saadet olur’’ diyorum. Eskiden böyle düşünmezdim, ama onlarca olaya şahit olduktan sonra ben de böyle düşünmeye başladım. Neden bu noktaya geldim, neden böyle düşünüyorum inanın sorumlusu ben değilim. Bakıyorsunuz adam çirkin ve yaşlı ama zengin, öyle ki kadınla arasındaki yaş farkı 30,40,50 olan bile var ama yanındaki kadın tablo gibi dupduru ve güzel duruyor. Siz bunun bir aşk evliliği olduğunu mu düşünüyorsunuz? Siz buna inanacak kadar saf mısınız? Sonuç olarak, paranın mutluluğu satın alabileceğini iddia etmek yanlış olmaz. Bilimsel çalışmalar bir kenara bırakılsa bile, eğer çoğu insan gününün üçte birinin para kazanmak için gittiği işinde harcıyorsa para ile saadet olur. Hem de bal gibi olur…