Murat Yiğit’in zor sınavı…
Ve beklenen gün geldi. 2022-2023 eğitim-öğretim yılı bugün başlıyor. Türkiye’de bugün, 19 milyon öğrenci ile bir milyonu aşkın öğretmen ders başı yapacak.
Konya ise 471 bin 20 öğrenci nüfusu ile dikkat çeken illerden biri…
Eğitim ordusu kavramı, rakamları göz önünde tutunca cuk diye oturuyor.
Bu kadar yüksek bir öğrenci nüfusunun üstesinden gelmeyi bir kenara bırakın, öğretmen nüfusunu bile yönetmek ve yönlendirmek öyle her ülkenin harcı değil.
Birçok Avrupa ülkesinin nüfusu kadar öğretmen nüfusuna, Yunanistan’ın toplam nüfusundan fazla öğrenci nüfusuna sahibiz. Dolayısıyla Milli Eğitim Bakanlığı’nın çektiği yük kolay bir yük değil.
Sadece Konya’daki öğrenci nüfusunu bile baz alsak, Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nü de çetin bir sınav bekliyor.
Özellikle coğrafi açıdan merkez ve taşra arasındaki mesafeyi dikkate alalım.
Mesela Türkiye’de il merkezine en uzak ikinci ilçe olan, Konya’ya 220 km mesafedeki Çeltik ilçesine merkezden hizmet götürmek büyük iştir. Keza Halkapınar, Yunak, Taşkent, Tuzlukçu gibi merkeze uzak ilçeler de mevcut.
Bu yüzden herhalde Türkiye’de yönetimsel açıdan en zor şehir Konya’dır.
Bunu diğer hizmetler açısından da söylüyorum. Milli Eğitim, Diyanet, Sağlık ve Belediyecilik hizmetleri hem masraflı hem de yönetimi zor hizmetlerdir. Hele bir de merkeze mesafe uzaksa!
İşin özü, Konya’yı diğer illerle kıyaslarken bu mesafeleri de düşünmek zorundayız. Bürokratlarımızı değerlendirirken, bunları göz önünde bulundurmak zorundayız. Bazen haksızlık yaptığımızı düşünüyorum.
Konya hakikaten kontrolü zor bir şehir…
O yüzden çiçeği burnunda İl Milli Eğitim Müdürü Murat Yiğit’i zor bir sınav bekliyor.
Konya’ya atanalı henüz iki-üç ay ancak oldu. Okulların kapalı olduğu dönemde atanmış olması, Konya’yı tanıması ve kendisini hazırlaması açısından onun için büyük bir şans oldu bence.
Şimdiye kadar hem ilçeleri hem de ekibinin yeterli olup olmadığını ölçüp tartmıştır. Şehirdeki hassasiyetlere de vakıf olmuştur.
İlk ciddi sınavını da bugün itibarıyla vermeye başlayacak. Kendisine başarılar diliyorum, Allah yardımcısı olsun.
Yeri gelmişken, Milli Eğitim Müdürü Murat Yiğit’e öğrenciler ve veliler adına bir de çağrıda bulunmak istiyorum.
Ev ödevleri ve proje görevleri konusunda öğretmenlerimizin kantarın topuzunu kaçırmaması adına sizin devreye girmeniz güzel olacaktır.
Eminim siz de karşılaşıyorsunuzdur; proje ve ev ödevleri öğrencilerin olduğu kadar velilerin de kâbusu oluyor sene boyunca.
Bazı öğretmenlerimiz, öğrencinin boyunu aşan ödevler veriyor. Bu ödevleri, çocuğum rezil olmasın diye anneler-babalar yapıyor. Bu yüzden de ödevlerin çocuğa hiçbir katkısı olmuyor.
Hatta bazı öğretmenlerimiz, velinin yaptığı ödeve tam puan verirken, çocuğun yaptığı ödeve "olmamış" diyor.
Bu noktada "Veliler için değil çocuklar için ödev verin" demek daha doğru olacaktır.
SINIFLAR NORMALE DÖNÜYOR
Uzun süredir pandemi kuralları nedeniyle sıkıntılı bir serüven veren eğitim camiamız bu sene biraz daha rahat başlıyor döneme.
Bu sene uygulanacak olan kurallarla ilgili de birkaç ekleme yapmak istedim.
Milli Eğitim Bakanlığı yaz tatili boyunca çalışmalarını aralıksız sürdürdü. Tüm okullar yeni eğitim dönemine hazırlandı. Okullara ihtiyaçlarını karşılamaları için 3 milyar 100 milyon liralık bütçe gönderildi.
Yeni eğitim öğretim yılında sınıflarda maske takma zorunluluğu olmayacak.
Maskeler öğrenci ve öğretmenlere okul yönetimleri tarafından ücretsiz dağıtılacak.
Bakanlığın açıkladığı takvime göre okullarda ilk ara tatil 14-18 Kasım tarihleri arasında olacak. İkinci ara tatil ise 17-20 Nisan 2023'de yapılacak. Yarıyıl tatili 23 Ocak'ta başlayacak 3 Şubat'ta sona erecek. Yaz tatili ise 16 Haziran'da başlayacak.
2022-2023 eğitim öğretim yılının öğretmenlerimiz, öğrencilerimiz ve velilerimiz başta olmak üzere, şehrimize ve ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyor, eğitim ordumuza başarılar diliyorum.