MEVKA ve GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ
KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitim programları ilimizde oldukça yoğun bir ilgi ile karşılandı. Kurumlarla KOSGEB arasındaki bu işbirliği protokolü sayısı da gün geçtikçe artmakta.
Bu kapsamda, 2012 yılı Mayıs ayı içerisinde Mevlana Kalkınma Ajansı, KOSGEB Konya İl Müdürlüğü ile işbirliği yaparak “Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi” protokolü imzalamıştı. Benzer bir protokol de Karaman için imzalandı. Bu protokolün Konya ayağının sonuçları ile ilgili bazı bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum:
MEVKA Konya Yatırım Destek Ofisi’nce yürütülen protokol kapsamında; 1. etap 2012 yılı Mayıs ayı içerisinde başlatılmış olup en fazla 30’şar kişilik sınıflar olması gereken bu program, Konya’da 2 grup olarak düzenlendi. Bunlardan biri “kadın girişimcilere” yönelik gerçekleştirildi. Diğer sınıf için genel başvuru kabul edildi.
Bu etap için 338 kişi başvuru yaptı. Hizmet alımı ile gerçekleştirilen eğitimlere 60 kişi (30 bay, 30 bayan) katılmaya hak kazandı. Eğitimler sonunda sertifika almaya hak kazanan sayısı ise 56 kişi (29 bay, 27 bayan) oldu.
2. etap program ise 2012 yılı Kasım ayı içerisinde başlatılmış olup en fazla 30’şar kişilik sınıflar olması gereken bu program, Konya’da 4 grup olarak düzenlendi. Bu 4 sınıftan biri Konya’da bulunan yarı açık cezaevindeki “hükümlülere” ve biri de “üniversite öğrencilerine” yönelik gerçekleştirildi.
Bu etapta ise 379 kişi başvuru yaptı. Yine hizmet alımı ile gerçekleştirilen eğitimlere 120 kişi katılmaya hak kazandı. Eğitimler sonunda sertifika almaya hak kazananlar ise 104 kişi oldu.
2012 yılında bu program çerçevesinde toplamda; 6 sınıf için, 717 kişi başvuru yapmış, 180 kişi eğitimlere katılmaya hak kazanmış olup bunlardan 160 kişi Girişimcilik Sertifikasını almaya hak kazanmıştır.
Ülkemizdeki işletmelerin %99’dan fazlası KOBİ’lerden oluşmakta. Türkiye’de 3 milyondan fazla KOBİ mevcut. Ülke istihdamının büyük bir çoğunluğu KOBİ’ler tarafından sağlanmakta. İhracatta da ciddi pay yine KOBİ’lerin.
İnşaallah bu programlar sonucunda sertifika almaya hak kazanan tüm girişimci adaylarımız başarılı bir süreç geçirerek uzun soluklu işletmelerden biri haline gelirler.