Made in KONYA -İhracat Platformu
Geçtiğimiz günlerde, Konya Sanayi Odası’nın Karaman Ticaret ve Sanayi Odası, Chemnitz Ticaret ve Sanayi Odası ortaklığında yürütmekte olan “Made in Konya” proje kapsamında oluşturulan İhracat Platformu’nun paydaşlarından biri de Mevlana Kalkınma Ajansı. MEVKA Konya Yatırım Destek Ofisi’ni temsilen şahsım bu platformda yer alıyor.
Konuyla ilgili bilgiye geçmeden önce, Konya ihracatı ile ilgili bazı bilgileri, bir hatırlatma ve bazı tespitler yapmak üzere, paylaşmak istiyorum:
2011 yılında yaklaşık 1,2 milyar Dolar olan ihracatımız 2012 yılı sonunda yaklaşık 1,3 milyar Dolar. Bu yıl 107 milyon Dolarlık bir artış oldu. Bir önceki yıla göre yüzdesel artış ise % 9,2 olarak gerçekleşmiş oldu. 1996 yılında 62,5 milyon Dolar ihracat yapan Konya’nın, 2002 yılı sonuna gelindiğinde ihracatı 130 milyon Dolar. Konya’nın ihracatında 2012 yılına gelindiğinde, 1996’ya göre 20 kat, 2002’ye göre ise yaklaşık 10 kat bir artış görülüyor. Bu 2002’de en fazla ihracat yapan iller sıralamasında 19. sırada yer alana Konya, 2011 ve 2012’de Türkiye’de 14. sırada yer aldı. 2023 hedefi ise 15 milyar Dolar…
Ayrıca, geçen sene 2,5 milyon Dolar kadar bir dış ticaret açığı veren Konya, bu sene dış ticaret fazlası verdi. Üstelik bu fazla 122,1 milyon Dolar seviyesinde. 2011’de il merkezinde kayıtlı 1.193 adet ihracat yapan firma sayısı 2012 yılında 1.313’e yükseldi. Konya en fazla ihracat yapan firma sayısında ise Türkiye’de 5. sırada yer alıyor. Konya ihracat yapan firma sayısını, 1996 yılına göre yaklaşık 5 kat, 2002 yılına göre ise 2,5 kat arttırmış.
2012 yılında en fazla ihracat yapılan 5 ülke sırasıyla Irak, Almanya, İran, Rusya ve İtalya. Bu yılda, 160 ülkeye ihracat yapılmış. İlk sıradaki ülke Irak’a yapılan ihracat tutarı 241 milyon Dolar olup toplam ihracatın %19’u civarında.
2012 yılı verileriyle, Konya’da kişi başı ihracatımız ise 622 Dolar seviyelerinde. Bu rakam Türkiye için 2.017 Dolar iken ilk sırada yer alan Kocaeli’nde 7.706 Dolar. Konya, 2012 yılında 4,14 milyar Dolar ihracat gerçekleştirmiş olsaydı, Türkiye ortalamasını yakalayabilecekti.
Bir fikir vermesi açısından, il merkezinde kayıtlı ihracat yapan firmaları, genel ihracatla oranladığımızda; ihracatçı firma başına düşen ihracatımız 972 bin Dolar seviyelerinde. Bu rakam Türkiye için 2,7 milyon Dolar iken ilk sırada yer alan Kocaeli’nde 10,2 milyon Dolar. Bu hesapla da eğer Konya, 2012 yılında 3,5 milyar Dolar ihracat gerçekleştirmiş olsaydı, Türkiye ortalamasını yakalayabilecekti.
Yükselen grafiğine rağmen Konya istediğini henüz elde edememiş durumda. 2023 hedefine ulaşması için de 10-11 yıl bir süre var. Ayrıca bir diğer konuda katma değerli ürünler üreterek bu hedefi yakalamak…
Konya Ticaret Odası İhracat Masası projesi ve bazı kümelerin ur-ge tebliği ile ilgili süreçleri, Konya Sanayi Odası’nın Made in Konya projesi ve İhracat Platformu çalışması, KTO Karatay Üniversitesi’nde Uluslararası Ticaret bölümünün varlığı, AKTİSAD ve MÜSİAD gibi derneklerin programları, MEVKA’nın vermiş olduğu araştırma raporları, mali destek programlarında yer alan öncelikli konular arasında ihracat konusunun yer alması konuya verilen önemi göstermektedir.
İhracat rakamının artırılması arka planında; yeni hedef ülke ve pazarlar bulma, ihracat yapılan ülke sayının artması, ihracat yapan firma sayısının artması, katma değerli ürün ihracı, ülke içinde sıralamada daha üst noktalara gelme gibi hedefleri de barındırıyor…
Geçen hafta, Sanayi Odamız’ın ev sahipliğinde yapılan İhracat Platformu ilk toplantısı ile katılımcı paydaşların tanışması yanı sıra projeyle de tanışmayı içeren bir toplantı gerçekleştirilmiş oldu.
Proje ile ilgili sunumda faaliyetin amacı “Konya ve Karaman bölgesinde ihracatın arttırılmasına yönelik bölgede üretim ve ihracat yapan firmaların periyodik olarak istişare edebilecekleri ve bir araya gelebilecekleri Konya ihracat platformu oluşturulması ve bu konuda hem Türkiye’de hem yurtdışında “Made in Konya” bilincinin uyandırılması. Konya’daki kaliteli üretim ve bilinçli ihracat uygulama anlayışını geliştirmek bu konuda dayanışmayı arttırmak ilgili partner organizasyondan konuyla ilgili örnekler almak. Aynı zamanda Almanya’daki firmaları bölgemizle ilgili yatırım ve ticaret fırsatlarına teşvik etmek” olarak sunulurken belirli amaçlar başlığında ise “ Konya Sanayisinin ve İhracatçı firmaların uluslararası seviyede görünür hale getirilmesi, Üretimde kalite konusunda bilinçlenmenin önünü “Made in Konya” sorumluluğunda artırılması , Konya Sanayi Odası ve Karaman Ticaret Sanayi Odasında ihracat promosyonu ofislerinin yapılandırılıp ,platform üyelerine devamlı bilgi akışı hizmetinin sağlanması , Hava yolu dergisi ve Uçak ekranları gibi daha çok işadamlarına yönelik direkt reklamlarla “Made in Konya” lansmanının sağlanması” bilgisi sunuldu.
Proje yanı sıra İhracat Platformu ile de önümüzdeki günlerde birçok çalışma hedeflenmektedir. Bu ve diğer tüm girişimlerin başta ilimiz, insanımız olmak üzere Ülkemize hayırlar getirmesini temenni ederim.