Seyfullah Koyuncu
Seyfullah Koyuncu Metro projesi ile ilgili önemli notlarım var…

Metro projesi ile ilgili önemli notlarım var…

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, İl Başkanı Hasan Angı ve Konya Milletvekilleri, dün İl Başkanlığı’nda basın toplantısı düzenledi.
 
Başkan Altay toplantıda Konya Metro projesiyle alakalı merak edilenleri açıkladı.
 
Başkan Altay’ın açıklamalarının en önemli satır başlarını vererek, madde madde değerlendirmeye çalışacağım.
 
-Metro projesi 4 yılda tamamlanacak.
 
Türkiye’nin 2023 yılında tamamlanması beklenen 100. Yıl projeksiyonuna girecek olan yatırımlardan biri de böylelikle Konya Metrosu oldu. Ama eğer Cumhurbaşkanı Erdoğan konuya müdahil olursa, proje beklenenden önce tamamlanabilir. Hepimizin bildiği gibi Cumhurbaşkanı Erdoğan bu gibi konularda çok iyi pazarlık yapabilen bir lider. Muhtemelen temel atma töreninde bu konuda bir pazarlık yaşanacaktır.
 
-Köyceğiz'den başlayacak 1.etap 21.1 km uzunlukta olacak ve toplam 22 duraktan oluşacak.
 
Durak sayısının biraz daha düşürülmesi iyi olabilirdi aslında. Mevcut Alaaddin-Kampüs tramvay hattının en büyük sıkıntısı herkesin bildiği gibi durak sayısının fazlalığı. Aynı sıkıntının Metro hattında da yaşanmamasını ümit ediyorum. Ayrıca kurulacak durakların yerinin belirlenmesi de bence projenin en can alıcı noktası. Bu planlamada sadece bir durak değil, çekim merkezi de oluşturulmuş olacak. Bu konu özellikle konut, iş yeri gibi yatırımları da doğrudan etkileyecek.
 
-Seferler 35 dakikada tamamlanacak.
 
Yukarıda ele aldığım durak sayısı ile ilgili olarak beni bir nebze olsun rahatlatan madde de bu süre oldu. 35/22 yaptığımızda metronun bir duraktan diğer durağa ortalama 1 buçuk dakikada gideceği ortaya çıkıyor. Eğer bu hız sağlanırsa bence muazzam bir iş yapılmış olur.
 
-Proje tamamen yer altından olacak. 30 metre derinlikte inşa edilecek.
 
Konyalıların en çok merak ettiği meselelerden biri de bu konuydu. Başkan Altay’ın ifade ettiğine göre Metro hattının tamamı yer altında olacak. Çinli ve Rizeli firmanın, son teknolojiyi kullanarak yerin 30 metre altından tünel açacağı ve yüzey trafiğine zarar vermeyeceği düşünülüyor. Metro ile ilgili olarak asıl şantiye bölgelerinin duraklar olacağı biliniyor. Bazı ana arterlerde de kaçınılmaz olarak inşaat işleri olacağı noktasında hem fikiriz.
 
-Metro araçları bakanlık tarafından alınacak.
 
Metro projesinin 2015 yılında yapılan protokolüne göre Metro araçlarını Konya Büyükşehir Belediyesi alacaktı. Geçtiğimiz aylarda Başkan Altay, bu araçların da bakanlık tarafından alınacağını müjdelemişti. Konuyla ilgili dün bir ek bilgi daha almış olduk. 1. Etapta 1 milyar TL’lik araç alımının bakanlık tarafından üstlenilmesinin yanında; 2. Etapta da 2 milyar TL’lik araç alımını yine bakanlıkça üstlenildi. Bence bu büyük bir iş. Belediyenin kasasından 1 TL çıkmayacak.
 
-Metrolar 4 vagonlu olacak.
 
Bu konuda aslında yazılacak çok şeyim var fakat kısaca değerlendirmek istiyorum. Konya’da, metro yatırımı ile ilgili olarak çoğunluktan farklı düşünen bir bireydim. Konuyla ilgili olarak ilk iki yazımda metro projesinin rantabıl olmadığı, Konya’nın bu maliyeti başka alanlara kanalize ederek öncelikli ihtiyaçlarını karşılaması gerektiğini belirtmiştim. Konuyla ilgili son yazımda da şerh koyarak, madem İzmir, İstanbul, Antalya bu kadar yatırım alıyor; AK Parti’ye en fazla destek veren bir il neden böyle bir yatırım almasın ki demiştim.
 
Konuyu şöyle açıklayayım, metrolar normalde 8 vagonlu oluyor, Konya metrosu ise 4 vagonlu olacak. Bunun sebebi ise saatte taşınacak yolcu sayısı ile ilgili. Bir metronun verimli olabilmesi için saatte minimum 30 bin kişi taşıması gerekir. Başkan Altay da Konya Metrosu’nun bu sebeple şimdilik 4 vagonlu olacağını, ilerleyen zamanlarda duruma göre 8 vagona çıkarılacağını söyledi.
 
-Proje bedeli olan 1 milyar 190 milyon Euro’nun da, Konya’nın tarihinde aldığı en büyük yatırım olduğunu hatırlatarak aldığım bilgilerden kısa notlara geçeyim.
 
• Projeyi hayata geçirecek olan yüklenici firmaların yetkilileri yarın Konya’ya geliyor. Projenin ön fizibilitesi hemen yarın başlıyor. İnşaat çalışmaları da bu fizibiliteye göre şekillenecek.
 
• Metro hattı, diğer raylı sistemler ve ulaşım hatlarıyla beslenecek. Mevcut raylı sistemler de dolaylı yoldan metro hattına entegre edilecek. Hatta yeni raylı sistem hatları da inşa edilecek.
 
• Konya’nın Ulaşım Master Planı’nda Yeni Tren Garı merkez alınmışa benziyor. Alaaddin-Kampüs Tramvayı, Metro Hattı ve Banliyö Treni’nin kesiştiği nokta Yeni Tren Garı’nın olduğu bölge. Böylelikle ilk aşamada Selçuk Üniversitesi, Zafer-Alaaddin, Havaalanı, Organize Sanayiler de metro hattına entegre edilmiş olacak. Dahası, Ankara-Aksaray Yolu’nun kesiştiği bölgeye yapılacak olan Yeni Konya Otogarı da Banliyö Hattı’nın kullanımıyla metro hattına bağlanmış olacak.
 
• Toplantı esnasında Başkan Altay ve Tahir Akyürek kulak kulağa konuşurken ben de onlara kulak misafiri oldum. Gündemlerinde Şehir Hastanesi vardı. Önsezilerime dayanarak söylüyorum; Alaadin-Adliye Tramvay hattı da Şehir Hastanesi’ne kadar uzatılacak ve Fetih Caddesi üzerinden bu hat da metro hattına entegre edilecek.
 
Konyaspor Stadyumu, Kelebekler Vadisi, Gödene TOKİ ve Ardıçlı TOKİ de bu ulaşım aksına eklenirse tadından yenmez doğrusu. Organize sanayilerin içinde hizmet verecek bir ring sistemi de trafikteki servis kalabalığını yok edecektir.
 
• Ulaşım Master Planı’nda hedeflenen Barış Tramvay Hattı ve Karatay Tramvay Hattı projeleri de kısmen yukarıdaki maddeye istinaden düzenlenecek zaten.
 
Konya ulaşımında acayip bir şeyler ortaya çıkacak. Şimdiden hayırlı olsun…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi