Seyfullah Koyuncu
Seyfullah Koyuncu Maziden atiye atılan adım

Maziden atiye atılan adım

Konya, bir taraftan Türkiye Selçuklu Devleti’ne başşehir oluşunun 925. Yılını kutlarken, bir taraftan da 9. Bilim Festivali ile gelecek nesiller için büyük bir adım attı. Cuma günü yapılan “Selçuklu Payitahtı Konya” programı ile kadim başkentin geçmişi bugüne taşınırken; binlerce misafiri ağırlayan 9. Konya Bilim Festivali, bilimsel etkinlikler, tematik atölye alanları ve birbirinden eğlenceli sahne gösterileriyle bilim meraklılarına ev sahipliği yaptı.
 
Konya’da geçtiğimiz haftanın bitişinde başlayan bu iki farklı etkinlik, köklü bir geçmişten parlak bir geleceğe atılan değerli adımların en önemli göstergesiydi.
 
Konya’nın Türkiye Selçuklu Devleti’ne başşehir oluşunun 925. yılı kapsamında düzenlenen etkinlikler çerçevesinde, Selçuklu Sultanları ile tüm şehit ve gaziler yad edildi. Alaaddin Tepesi Selçuklu Sultanları Türbesi’nde Fetih Suresi okunmasıyla başlayan merasim kapsamında “Saygı Nöbeti” ve ardından Selçuklu Gülbank Duası icra edildi.
 
Nöbet değişimi, vatandaşlar tarafından da ilgi ve beğeniyle izlendi. Değişim töreni esnasında duygusal anlar yaşandı.
 
Her Cuma namazı sonrası Alaaddin Camii’nde gerçekleştirilen bu saygı nöbetini bütün Konyalıların yakından görmesi gerektiğini düşünüyorum. Aslında çok önceden başlatılması gereken saygı nöbeti, geçen yıl Büyükşehir Belediyesi’nin girişimiyle başladı. Bugüne kadar ilgiyle takip edildi, bundan sonra daha fazla ilgi çekeceğini düşünüyorum.
 
Geldiğimiz yeri, köklerimizi ve ecdadımızı unutmamamız adına da önemli olduğunu düşünüyorum.
 
Öte yandan programda kahraman ecdadı anmak için meydanda bulunan vatandaşlar çok özel bir ana daha tanıklık etti.
 
Konya 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı’nda konuşlu bulunan dünyanın sayılı süpersonik akrotimlerinden olan Türk Yıldızları tarafından Konya semalarında “Selçuklu Sultanlarına Selamlama” uçuşu gerçekleştirildi.
 
Bu gösteri de görülmeye değerdi.
 
Programın devamında da farklı etkinliklerle ecdat yad edildi.
 
Aynı saatlerde ise Konya Bilim Merkezi’nde bir başka coşku yaşanıyordu. 9. Konya Bilim Festivali yine sıra dışı etkinliklerle binlerce misafiri ağırlıyordu.
 
Bu yıl ilk kez akşam yapılan Konya Bilim Festivali’nde; video mapping (haritalama), ışık gösterileri ve drone gösterileri ziyaretçilerle buluştu. Bilim Festivali’nin akşam saatlerinde yapılma kararını ilk başta yadırgasak da aslında ne kadar doğru bir karar olduğunu sonradan görmüş olduk.
 
Çünkü akşam etkinlikleri, özellikle led ışıkların ve droneların da etkin kullanımıyla büyük fark oluşturdu.
 
Akşamın karanlığında 200 drone cihazının kullanıldığı şov, gökyüzünde adeta görsel bir şölen oluşturdu. Hakikaten görülmeye değer bir etkinlikti. Büyük emek verilmiş, herkesin ellerine sağlık.
 
KÜLTÜREL İKTİDAR MESELESİ
 
Yukarıda da bahsettiğim üzere, Konya’da son zamanlarda birbirinden önemli festivaller ve etkinlikler düzenleniyor. Bu konuda bazı eleştiriler oluyor ama ben farklı düşünüyorum.
 
AK Parti iktidarı baştan bu yana her zaman fiziki yatırımlarda öncü oldu. Yollar, köprüler, hastaneler, okullar, parklar ve bunun gibi yüzlerce-binlerce eserle hizmet siyaseti yürüttü.
 
Ama aynı AK Parti iktidarının, iktidar olup muktedir olamadığı bir alan vardı.
 
O da sosyal ve kültürel alan!
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2017 yılında İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen Ensar Vakfı Genel Kurulu’nda bu durumu şu sözlerle özetliyordu: “Sosyal ve kültürel iktidarımız konusunda sıkıntılarımız var”…
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, benzer eleştiriyi 2020 yılında İbn-i Haldun Üniversitesi’nin külliye açılışında da dile getirmişti: ‘‘Fikri İktidarımızı Tesis Edemedik.”
 
“Medyadan sinemaya, bilim-teknolojiden hukuka kadar pek çok alanda hala en etkin yerlerde ülkesine ve milletine yabancı zihniyetteki kişilerin, ekiplerin, hiziplerin bulunduğunu biliyorum” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’ye lazım olanın ‘‘İlhamını gelenekten alan yenilikçilik’’ olduğunu söylemişti.
 
Hakikaten de öyle. AK Parti iktidarı başta eğitim sistemi olmak üzere, bu alanlarda gerekli başarıyı bir türlü gösteremedi.
 
O yüzden son dönemde bu alanlarla ilgili çeşitli adımlar atıldı, atılmaya da devam ediyor.
 
Ama en büyük adımı Konya’nın attığını düşünüyorum.
 
Konya Büyükşehir Belediyesi’nin başta festivaller olmak üzere, Güle Oynaya Camiye Gel, Gastro Konya, Bilim Festivali, İklim Festivali, Altın Dokunuşlar gibi birçok etkinlikle kültürel alana önemli dokunuşlar yaptığını düşünüyorum.
 
KOMEK, ASEM, Bilgehaneler, Kapsül Teknoloji Platformu, Medeniyet Okulu gibi projelerle de eğitim alanında büyük hamleler yapılıyor. Yine spora yapılan yatırımlar da cabası.
 
Bakıldığı zaman; kültür, sanat, eğitim ve spor başta olmak üzere, Konya’nın sosyal ve kültürel anlamda dizaynı ince ince gerçekleştiriliyor.
 
Her zaman söylüyoruz, sadece kuru binalar, geniş yollar, büyük parklar yapmakla iş bitmiyor. İnsana yapılan yatırım hepsinden önemli.
 
Konya Büyükşehir Belediyesi de bu anlamda, gücünü köklerinden alarak parlak bir gelecek oluşturuyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi