Yaşar Bakar
Yaşar Bakar Mali müşavirlerin nakden KDV iade almalarındaki son durum

Mali müşavirlerin nakden KDV iade almalarındaki son durum

Değerli okurlar, bu haftaki yazımda 7104 sayılı yasa ile Mali Müşavirlerin kendi imzaladıkları defterlerin KDV iadelerini Mali Müşavirlerin almasına yönelik Maliye Bakanlığına yetki verilmişti. Gelinen son durum itibariyle somutlaşana veya şekillenen bir durum olmadığı gibi beklentiler üzerinden mali müşavirlerin taleplerini ve bürokrasiden beklenenler ile ilgili analizler aşağıdaki gibi derlenmiştir.

Mali Müşavirlere KDV İadesinde Son Gelişme

29.3.2018 tarihli, 7104 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlar ile 178 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 06.04.2018 tarihli ve 30383 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştı. Bu Kanun 3568 sayılı Kanun’da ciddi değişiklikler yapmış ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlere’de karşıt inceleme yetkisi ve KDV ide raporu yazma yetkisi vermişti.

 

Ancak bugüne kadar konuyla ilgili usul ve esasları düzenleyen ne bir tebliğ ne de bir yönetmelik yayınlandı. Konuyu yakından takip eden bazı bürokrat arkadaşlarımızın Ankara’dan bize verdikleri birtakım bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu bilgiler taslakta henüz yer almayıp öneri halinde sunulmuştur.

KDV İadesi İçin Eğitim Ve Yıl Şartı

Mali Müşavirlerin KDV iadesi yazabilmeleri için asgari 5 yıllık bir mesleki tecrübeye sahip olmaları gerektiği belirtiliyor. Yine odalar tarafından KDV iadesi sürekli eğitimlerinin gerçekleştirileceği ve bu eğitimlere de katılmanın zorunlu olacağı belirtiliyor.

Mali Müşavirler Ancak Kendi Mükelleflerinin Raporlarını Yazabilecek

Mali müşavirler beyannamelerini imzaladıkları mükelleflerinin KDV İade raporlarını yazabilecekler. Dışarıdan herhangi bir mükellefin KDV iade raporunu yazamayacakları belirtiliyor. Peki Mali Müşavirin 5 yıldan az bir tecrübesi var ve kendi mükellefinin de KDV iade raporu varsa. Bu durumda bir Yeminli Mali Müşavir mi yoksa 5 yıllık tecrübesi olan bir başka Mali Müşavire mi raporu yazdıracağı konusunda henüz net bir gelişme yok. Ancak ağır basan fikir dışarıdan bir YMM’ye yazdırılacağı yönünde.

KDV İade Raporu İçin 200 Bin İle 500 Bin TL’lik Bir Sınır Öneriliyor

Taslak için yapılan öneriler arasından belki de en dikkat çekici olanı, 200 bin TL’lik bir KDV iade rapor sınırının önerilmiş olmasıdır. Hem indirimli oran, hem ihracattan kaynaklanan hem tevkifattan kaynaklanan iade taleplerinde bu rakamın 200.000 TL ile sınırlı olması önerilmiş. Ancak bu rakamın 500.000 TL ile sınırlı olması gerektiği yönünde de görüşlerin olduğu bize gelen bilgiler arasında.

Hazine Ve Maliye Bakanlığının Yetkisi

Mali Müşavirlerin düzenleyecekleri KDV iade raporlarında, yukarıda da bahsetmiş olduğumuz iadenin türü, iadenin tutarı ve raporu düzenleyenlerde aranacak şartları belirleme yetkisi Hazine ve Maliye Bakanlığındadır. Yine Hazine ve Maliye Bakanlığı bu kapsamda eğitim şartlarını da belirlemeye yetkili kılınmıştır. Yani nasıl bir eğitim süreci olacak, süresi ne kadar olacak vb. gibi.

Selam ve dua ile…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Yaşar Bakar Arşivi