Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

Konya’daki bu hastalık tedavi edilmeli!

Konya’daki bu hastalık tedavi edilmeli!

Konut üretim ve inşaat sektörünün yılın ilk altı ayındaki durumunu değerlendiren ve gelecek altı ay için öngörülerini paylaşan Konya Müteahhitler Birliği Derneği (KOMÜT) Başkanı Adem Bulut, bu yıl inşaat sektörünün en büyük sıkıntısının faiz olduğunu belirtti.

Başkan Bulut’un söylediği gibi, insanlar artık konut alacak parayı bulamıyor. Parası olup faiz hassasiyeti olmayanlar da parasını zaten mevduat hesabına yatırıyor.

Konut artık yatırım aracı olmaktan çıktı çıkmasına da başını sokacak evi olmayan vatandaş için durum çok kötü bir hal aldı.

Ev satılmadığı için kiralık konutlarda da daralma had safhaya ulaştı.

Ocak ayından bu yana kiralarda bir düşüş ya da daha doğrusu stabil bir durum vardı. Temmuz ayının gelişiyle birlikte yine yukarı yönlü bir hareket başladı.

Örneğin geçen yaz gazetemizin karşısında bulunan bir apartman dairesinin kirası 15-16 bin TL bandına çıkmış ve ocak ayı itibariyle aynı apartmandaki benzer daireler 13 bin liralara veriliyordu. Şuanda ise 20 bin lira seviyesine çıktı.

Ben bu yazıyı kaleme almadan önce gazetemize gelen bir vatandaş karşı apartmandaki daireye taşınacağını ve 20 bin liraya anlaştıklarını söylüyordu. Üstelik 20 bin lira depozito ve 20 bin lira da emlakçıya ödeyecekmiş. Taşıma masrafları, fatura devirleri derken 100 bin lira masraf yapacağını söyledi.

İnanılmaz gerçekten.

Bu tabloda kiralık ev tutmak da taşınmak da mümkün görünmüyor.

Konut fiyatlarına bakınca zaten satın almak da mümkün görünmüyor.

O zaman vatandaş ne yapacak?

Devletimizin bu konuda kesinlikle bir çözüm üretmesi gerekiyor.

Adem Bulut’un çağrısını bir de buradan duyuralım, “Hükümet nezdinde faizlerle ilgili bir çalışma olması gerektiği kanaatindeyim. Devletimizden beklentimiz bu yönde. İkincisi hükümet tarafından bir an önce konut satışlarının yapılması ile alakalı bir çalışma yapılması şart. Buna kredilerin düşmesi mi deriz, ilk defa ev sahibi olacaklara kolaylık sağlamak mı deriz ya da çok başka bir kampanya mı deriz. Bunların hükümet tarafından belirlenmesi gerekiyor.”

DEVLET KONUT ALIP VATANDAŞA SATABİLİR Mİ?

Evet ekonomik anlamda çok zor bir süreçten geçiyoruz. Bakan Mehmet Şimşek’in uyguladığı sıkı para politikasını da biliyoruz.

Diyeceğim şeyin uygulanabilirliği belki düşüktür ama yine de ortaya bir fikir atmak istiyorum.

İmkanlar zorlanıp ilk defa ev sahibi olacaklar için devletin piyasadaki konut arzını kendi eliyle satın alarak vatandaşa uzun vadeli ve düşük faizli satması bir çıkış yolu olabilir.

Ama öyle şişirilmiş balon fiyatlarla ev toplamayacak piyasadan, müteahhitler aç gözlülük yapmayacak, vatandaş aç gözlülük yapmayacak, devlet çok sıkı bir denetimle, gerçekten ihtiyacı olanlara ev satacak.

Böylelikle hem inşaat sektörü kurtarılır hem de piyasadaki konut krizi bir nebze olsun çözülür gibi.

ÇOK LÜKS VE BÜYÜK KONUTA GEREK VAR MI?

Evet Konyalılar büyük ev sever. Hiç oturmadığı salona sahiptir. Ben de öyleyim, hepimiz öyleyiz. Evde salon var ama bayramdan bayrama kullanıyoruz. Ömrümüz oturma odasında geçiyor halbuki.

Özellikle Konya’daki aşırı büyük metrekareli ev hastalığı tedavi edilmeli.

Bu konuda da birilerinin artık bir şeyler söylemesi gerekiyor. İnşaatçılarımız sağ olsun 4+1, 5+1 büyüklüğünde evler yapıyorlar ama şu piyasa şartlarında bunun gerçekçiliği yok. O büyüklükteki evleri genellikle zenginler yatırım amaçlı alır, bu şartlarda da parasını betona bağlamaz zaten.

O yüzden orta gelirin de altına düşün sıradan vatandaşlara hitap eden evler yapmak gerekir. Dikkat edin; kalitesiz çürük evler demiyorum! Daha kullanışlı, minimal, verimli kullanılabilecek evlerden bahsediyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi