Şenol Metin
Şenol Metin Konya için tematik üniversiteler

Konya için tematik üniversiteler

2015’ten itibaren Yükseköğretim Kurulu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, TÜBİTAK ve üniversiteler ile reform ihtiyacını tartışmaya başlamış, ‘Yükseköğretimin Çeşitlendirilmesi’ başlığında üniversitelerimizin birbirinin kopyası olmaması, tematik ve misyon tanımlamaları ile farklılaştırılması ve yapılandırılması gerektiğine dair çalışmalar yapmaktadır. Reform düzeyinde olmasa da reforma dönüşme potansiyeli gördüğümüz için fevkalade değerli bulduğumuz bu çalışmalar sonrasında önce 15 üniversite Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesinde yer almış, 11 üniversite de Araştırma Üniversitesi olarak seçilmiştir. Sonra bu kapsam geliştirilmiştir. Halen 22 üniversitemiz bölgesel kalkınma odaklı misyona sahiptir. Araştırma Odaklı Misyon Farklılaşması Programında 23 üniversite yer almaktadır.

Mesleki Uygulama Ağırlıklı Üniversiteler başlığını YÖK’ün 40. Kuruluş Yıldönümünde ifade edilen ‘İstihdam Odaklı Üniversite’ konsepti ile birlikte değerlendirildiğinde reform diyebileceğimiz bu çalışmalar sonunda;

Araştırma ve Aday Araştırma Üniversiteleri, Bölgesel Kalkınma Odaklı Üniversiteler, Mesleki Uygulama Ağırlıklı Üniversiteler ve Tematik Üniversiteler gibi üniversite formları gündemimize girmeye başladı. Aslında tüm bu çalışmalar birlikte değerlendirildiğinde kapsamlı bir yükseköğretim reformunun en önemli parametreleri belirlenmiş oluyor. Şimdi yapılması gereken YÖK’ün bir çağrı yaparak tüm alan paydaşları ile reformu tartıştırmalıdır, tartışmalıdır. Bugünkü yazımıza dönelim ve sorumuzu soralım;

Konya özelinde tematik üniversite mümkün mü?...

Evet, Konya 3’ü devlet olmak üzere 5 üniversitesi ile tematik boyutta üniversitelerinin farklılaştırılarak Türkiye’ye rol modellik yapabilir. 

İlk tematik üniversitemiz Konya Teknik Üniversitesi;

Mühendislik alanında tematik bir üniversite olarak şehirdeki tüm mühendislik eğitimini uhdesine almalıdır. Bu amaçla Necmeddin Erbakan Üniversitesi bünyesindeki Mühendislik Fakültesi ile Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Selçuk Üniversitesine bağlı Teknoloji Fakültesi Konya Teknik Üniversitesi’ne bağlanarak Konya mühendislik eğitiminde tematik kurguya sahip öncü bir üniversiteye sahip olabilir. Konya Teknik Üniversitesi sahip olduğu 3 mühendislik fakültesi ile saha mühendisi ve AR-GE Mühendisliği yeterlilik alanlarına yönelik program çeşitlendirmesi yapmalıdır. Öğretim programlarını çeşitlendirirken  Konya Teknik Üniversitesi 2 alanı stratejik kurgulamalıdır.

İlki Konya sanayinin ara eleman ve mühendis ihtiyacının karşılanması ve ileri AR-GE mühendislik ihtiyacının aynı anda karşılanabilmesi için mühendislik öğretim programlarını farklılaştırmalı,

İkincisi ise ASELSAN ve Huğlu Silah Sanayii ile stratejik ortaklık…

İlk stratejik alanda mühendislik programlarının yeniden düzenlenmesi gerekecektir. Mühendislik eğitiminin reel sektör ile entegrasyonu sağlanmalı, bu amaçla 6 dönem okul, 2 dönem reel sektör olarak öğretim programlaması yapılmalıdır. 2 dönemlik reel sektör eğitimlerinin 1 dönemi staj olarak, 1 dönemi de  intörn mühendislik olarak kurgulanmalıdır. Pilot uygulama sonuçları analizinin ardından reel sektör uygulamasını 3 döneme çıkarmak için çalışma yapmak gerekebilir. Yani saha eğitiminin ağırlığını arttırmak gerekmektedir. Amacımız saha ihtiyaçları ile teorik öğretimi uyumlaştırmak olmalıdır. 

Bu arada her 3 üniversitenin mühendislik makine parkı lisansüstü eğitimin yayın ihtiyaçları için değil lisans eğitiminin kalitesi, patente dönüştürebilir bilgi üretimi, sanayinin ileri AR-GE ihtiyaçları için düzenlenmelidir ve tek çatı altında birleştirilmelidir.

Ardından ikinci tematik üniversitemiz Konya Sağlık Bilimleri Üniversitesi;

Selçuk ve Necmeddin Erbakan Üniversitesine bağlı iki tıp fakültesi, iki diş hekimliği fakültesi, sağlık bilimleri fakülteleri ve yüksekokulları Konya Sağlık Bilimleri Üniversitesi çatısı altında toplanarak hem sağlık alanında tematik bir üniversitemiz olacaktır, hem de Necmeddin Erbakan Üniversitesi ile Selçuk Üniversitesi kendi görev önceliklerine yoğunlaşma şansını yakalayacaktır.      

Üçüncü tematik üniversitemiz Tarım Üniversitesi;

Selçuk Üniversitesine bağlı Veteriner Fakültesi, Ziraat Fakültesinin ana omurgasını oluşturduğu, iyi tarım uygulamalarında bölgeye rehberlik yapacak ve tohum/gen ıslahını öncelikli alan olarak belirlemiş bir üniversite…

TORKU markası ile bütünleşmiş vakıf statülü Gıda ve Tarım Üniversitesinin bu üniversite ile hami ilişkisinin kurulması da düşünülmelidir.

Dördüncü tematik üniversitemiz ise Eğitim, uluslararası nitelikte İlahiyat, Güzel Sanatlar, Sosyal ve Beşeri Bilimler, Siyasal Bilimler ve Hukuk Fakültelerinin ana omurgasını oluşturduğu Necmeddin Erbakan Sosyal Bilimler Üniversitesi…

Son olarak şehrimizdeki 30’a yakın meslek yüksek okulunu bünyesinde toplayacak olan Uygulamalı Bilimler Üniversitesi;

Bu üniversite, bölgenin ara eleman ihtiyacını gidermeyi ve istihdam odaklı programları öncelemelidir. Bu üniversite, MYO öğretim programlarını 1 yıl teorik eğitim, 1 yılı da işbaşında eğitim olarak kurgulamalıdır. Bu hem reel sektörün işgücü maliyelerini düşürürken hem de mezunların istihdam imkanlarını arttıracaktır. Ahir kelam;

Konya, Türkiye’ye rol modellik yapabilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Şenol Metin Arşivi