Seyfullah Koyuncu
Seyfullah Koyuncu Kaşıkları, borcamları hazırlayın!

Kaşıkları, borcamları hazırlayın!

Koronavirüs sürecinin en güzel haberini veriyorum bugün sizlere.
 
Kaşıkları, borcamları, sade sodaları hazırlayın. Eski günlere kavuşuyoruz artık.
 
Hepimiz onu çok özlemiştik. Onsuz bir hafta sonunu düşünemiyorduk bile, hasret kalmıştık adeta.
 
Kovid-19 tedbirleri kapsamında 1 Haziran'da başlayan kademeli normalleşme sürecinin ikinci etabına geçiş yaptık. İçişleri Bakanlığı, nikah törenleri ve düğünlere ilişkin yiyecek-içecek ikramı ile azami davetli sayısına ilişkin kısıtlamaları bitirdi.
 
Evet, düğün pilavına kavuşuyoruz artık. Bu yeni dönemin en güzel haberi, biz Konyalılar için düğün pilavına kavuşmaktır her halde.
 
Eskisi gibi tek tabağa kaşık daldıramayacak olsak bile pilava kavuşuyoruz artık.
 
Hepimiz için hayırlı olsun.
 
Bundan sonraki süreçte de düğünler tabi ki eskisi gibi olmayacak. Alınan kurallara herkesin harfiyen uyması gerekiyor.
 
Mesela tek tabağa kaşık daldırma kısmının bundan sonraki süreçte olmayacağını bilmek bir bakıma iyi bir şey aslında. Belki biraz masraflı oluyor ama kişiye özel tabak daha sağlıklı tabi ki. Pandemi bitse bile düğünlerin bundan sonra da böyle olması lazım…
 
Bize uzaktan konuşması kolay geliyor belki, çünkü yuva kurmak çok masraflı bir iş. Allah yuva kuracaklara da yuva kurulmasına hizmet eden ve aracı olanlara da yardım etsin.
 
Düğünlerin tek mutlu olanı tabi ki sadece çiftler değil. Esnaflar da düğünler başlayınca çok mutlu oluyorlar. Düğünler, ülke ekonomimizi de mutlu ediyor.
 
Kuyum, mobilya, beyaz eşya, kuaför, fotoğrafçı dahil düğün sektörünün Türkiye ekonomisine katkısı yüzde 15 civarında. Kuyumcuları, mobilyacıları, beyaz eşyacıları, tekstilcileri, ayakkabıcıları, çiçekçileri, yemek ve organizasyon şirketlerini, otelleri ayağa kaldıracak olan düğünlerdir.
 
Onların da yüzü gülmeye başladı bu kararla…
 
Yasakların kalkmasıyla ayın başından bugüne kadar belediyelerin nikâh salonlarında oluşan evlilik sıraları bugünlerin habercisiydi zaten. Sektör temsilcilerine göre küçük ev aletleri ve mobilya satışlarında yüzde 50 artış yaşandı.
 
Öte yandan AVM’lerin cumartesi günleri açılması ile birlikte uzun süredir satış yapamayan züccaciyeciler de çeyiz seti satışlarının katlandığını söylüyor. Kuaförlerden çiçekçilere kadar çok sayıda dükkân çarkları döndürmeye yavaş yavaş başladı artık.
 
Düğün sektöründe iştigal eden firmalara göre asıl yoğunluk ve hareketlilik dün itibarıyla başladı. 15 Haziran’a kadar sınırlı sayıda ve ikramsız yapılan düğünler, bundan sonraki süreçte yemekli yapılabilecek. 1 Temmuz sonrasında ise nişan ve kına gibi organizasyonların da serbest bırakılmasıyla çok hızlı bir hareketlilik yaşanacak.
 
Geçen sene yapılamayan düğünlerle birlikte Türkiye’de bu yaz 750 bin düğünün gerçekleşmesi bekleniyor. Orantısal olarak ise 20-30 bin düğünün de Konya’da yapılacağı tahmin ediliyor.
 
Gerçekten çok bereketli bir yaz geçireceğimizi düşünüyorum.
 
Sadece ekonomik anlamda değil, aşılamanın bu hızla gitmesi de yaz sonuna daha umutlu bakmama sebep oluyor.
 
Eylül ayı ile birlikte artık kısıtlamaların büyük bir kısmını geride bırakma noktasında iyimser bir durum ortaya çıktı.
 
E hadi inşallah diyelim o zaman…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi