Büşra Aksakbağı Ay
Büşra Aksakbağı Ay İşte yeni sistemin bilinmeyenleri 3

İşte yeni sistemin bilinmeyenleri 3

Yeni sistemin maddeleri ile ilgili ilk on maddeden sonra diğer beş maddeyi anlatacağım..

11.MADDE

KURUMLAR İLE İLGİLİ DÜZENLEMELER CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ İLE YAPILIYOR

Bu madde ile kurumların yapısal dönüşümleri, benzer iş yapan birim veya kurumların birleşmesi kolaylaşıyor. Yeni teknoloji ve uygulamaların gerekli kıldığı kurumlar hızla hayata geçiriliyor.

12.MADDE

ASKERİ – SİVİL YARGI AYRIMI ORTADAN KALKIYOR

Bu madde ile Mevcut sistemde asker olanlar askeri mahkemelerce yargılanıyordu. FETÖ’nün tamamen gün yüzüne çıkması ile gördük ki orduya tamamen sızmak için birçok insan bu mahkemelerce harcanmış, askerliği bitirilmiş. Hatta bu haksızlık sonunda birçok vatan evladı dayanamayıp canına kıymış… Yeni sistem ile yargı bütünleşiyor ve yargıda birlik geliyor. Sadece TSK içinde disiplin mahkemelerine izin verilecek. Hukuk devletlerinde kişiler eşit yargılamaya tabii tutulmalıdır. Sivil denetime tamamen kapalı olan askeri yargının kalkması demokrasi ve hukuk anlamında da bir kazanımdır. Yakın tarihimize baktığımızda birçok vesayeti görürüz. Bu ülke ekonomi, siyasi, bilişim ve yargı vesayetini çok kez yaşadı. Bu madde ile yargı vesayeti tarih olacak. Türk vatandaşı olan herkes bir hukuk devletine yakışır şekilde askeri – sivil ayrımı olmadan eşit şekilde yargılanacak.

13. MADDE

HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU’NA YENİ DÜZENLEME GELİYOR

İsmi HSYK olan kurum, Hâkimler ve Savcılar Kurulu olarak değişip HSK halini alırken aynı zamanda yapısı ve seçim yönteminde değişiklik yapılacak. Mevcut sistemde Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nun seçimleri kapalı bir sistemde gerçekleşiyordu. Bu da demokrasi ilkeleri ile çelişmemizin resmi. Ayrıca yine FETÖ gibi yapıların önüne geçilmede pozitif bir madde. Bu madde ile illegal örgütlerin sızmalarına ve etki etmesine, yargıyı istekleri doğrultusunda yönlendirmesine engel olunmuş olacak. Yeni sistemde HSK’nın 11 üyesinden 4’ünü Cumhurbaşkanı, 7’sini TBMM seçiyor. Kurul üyeleri millet tarafından seçilmiş Cumhurbaşkanı ve yine millet tarafından seçilmiş meclis tarafından seçilecek. Seçimlerde millet iradesi yani TBMM gücü ön planda tutuluyor. Ayrıca yargı üyeleri arasında ki seçime yönelik rekabet ve gruplaşma son bulacak.

14.MADDE

CUMHURBAŞKANINA BÜTÇE HAZIRLAMA VE TBMM’YE SUNMA YETKİSİ VERİLİYOR

Mevcut sistemde bu yetki Bakanlar Kurulu’nda. Bakanlar Kurulu bütçe tahminlerini gösteren raporu TBMM’ye sunuyor. Yeni sistemde ise bu yetki Cumhurbaşkanına veriliyor. Bazı kesimlerce bu tarz maddeler çarpıtılıyor. Bu maddede Cumhurbaşkanı bütçeyi hazırlıyor ve sunuyor ve nihai kararı milletin temsilcisi meclis veriyor. Yine yakın tarihimize baktığımızda bütçe oylamasında yaşanan sorunlardan kaynaklı yaşanan birçok siyasi kriz dahası düşen hükümetleri görebiliriz. Bu madde ekonomik krizlerin önüne geçecektir. Bütçe Kanunu mecliste birlikte görüşülüp karara bağlanıyor. Bütçe onaylanmadığı takdirde ise geçici bütçe hazırlanıyor ya da bir önceki yılın bütçesi yeniden düzenleniyor. Ayrıca Cumhurbaşkanı’nın TBMM’ye kanun sunma yetkisi bütçe kanunu ile sınırlandırılmış oluyor.

15.MADDE

MECLİS GÜÇLENİYOR KANUNLARI HÜKÜMET DEĞİL MİLLETVEKİLLERİ TEKLİF EDİYOR

En pozitif ve olumlu maddelerden birisi olarak görüyorum. Bu madde ‘Cumhurbaşkanı istediği gibi kanun çıkarıp istediği gibi yönetecek’ iddialarına cevap niteliğinde. Yeni sistemde kanun teklifi ve yapma yetkisi Cumhurbaşkanında değil mecliste olacak. Kanun yapımında millet idaresi ön plana çıkacak. Yeni kanun çıkarılacağında bunu hükümet değil, vekiller meclise sunabilecek. Yazılı soruya hükümet üyeleri tarafından 15 gün içinde cevap verilmesi anayasal hüküm haline gelecek. Ayrıca meclisin bilgi edinme ve denetim yollarına dokunulmayacak Cumhurbaşkanını ve kabinesini denetleyebilecek. Meclisin hazırladığı kanunu Cumhurbaşkanının geri göndermesi halinde ise son söz meclisin olacak. Meclis çoğunluk ile kabul edip tekrar gönderebilecek.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Büşra Aksakbağı Ay Arşivi