Seyfullah Koyuncu
Seyfullah Koyuncu İşsiz mi kalacaklar?

İşsiz mi kalacaklar?

Ekonomik zorluk çeken birçok gazete için Basın İlan Kurumu (BİK) uzun zamandır, yerel medyanın nitelik ve etkinliğinin artması amacıyla birleşme teşviklerinde bulunuyor. BİK’in dönüşüm modeli, Türkiye’nin farklı kentlerine de yayıldı. Birçok şehirde gazeteler birleşmeye başladı.

Şu anda Konya’da da bunun hazırlığı yapılıyor. Konya’da gazetelerin birleşerek sayının düşürülmesi, niteliğin artırılması ve ekonomik zorlukların aşılması gündemde.

Fakat bu dönüşüm nedeniyle gazetecilerin işsiz kalacağı söylentisi yapılıyor. Olaya sadece dar açıdan bakan bazı kimseler bu dönüşümün mantıksız olduğunu düşünüyor. Olaya daha geniş pencereden bakanların düşüncesi ise başka.

Peki gazeteciler gerçekten işsiz kalacak mı?

Aslında olay tam olarak öyle değil!

Bana göre bu dönüşümle birlikte niteliksiz gazeteciler başının çaresine bakacak, bu işi hakkıyla yapan herkes ise yolunda daha iyi şartlarda devam edecek.

Yani işini düzgün yapmayanlar elenecek, işini hakkıyla yapan nitelikli gazeteciler bu durumdan çok karlı çıkacak.

Çünkü ekonomik zorluklar ve sayı fazlalığı nedeniyle hem iş dünyasında hem kamuoyunda hem de sektörde herkes eşit muamele görüyordu. İşinde çok iyi olanla işinde çok kötü olan aynı parayı kazanıyor, aynı şartlarda çalışıyordu.

Yani kötüler, iyilerin arasında kalabalıktan faydalanarak kaynayıp gidiyordu.

Bu nedenle de gazeteciliği seven, işinde iyi olan ama hakkını alamayan pek çok isim sektöre veda ediyordu.

Basın İlan Kurumu da bu niteliksizliğe son vermek amacıyla bu dönüşüm modelini başlattı. Bu dönüşüm modeli sadece tek başına konvansiyonel gazeteciliği dönüştürmekle de kalmadı. Dijitalleşme sürecinde de önemli adımlar atıldı.

Basın İlan Kurumu’nun aldığı kararlarla birlikte artık internet siteleri de resmi ilan alma hakkı kazandı. Tabi burada da belirli şartlar ortaya koyuldu. İnternet sitelerinin trafiği, hit oranı, haber içerikleri gibi pek çok kıstas konuldu. Şartları sağlayan internet siteleri resmi ilan yayınlama hakkı kazandı. Ve nihayetinde de sürecin sonuna gelindi.

Yaz döneminden bu yana demo olarak uygulanan bu internet dönüşümü, 1 Ekim itibarıyla artık resmiyet kazanacak. Basın İlan Kurumu’nun şartlarını sağlayan internet siteleri resmi ilan yayımlamaya devam ederken, şartları sağlayamayanlar resmi ilan alamayacak.

Hal böyle olunca gazeteler artık tüm enerjisini internet sitelerine vermeye başladı. İnternet siteleri artık daha nitelikli ve editöryal anlamda daha emek verilmiş bir hale geldi. Bu durum da gazetecilerin kendisini yenilemesini ve daha nitelikli iş yapmasını zorunlu kıldı.

Yani özel haber yeteneğinin, zekanın ve sosyal medya gücünün önemi arttı.

Yani özel haber yapma yeteneği olmayan, mesleğin hakkını vermeyen, sosyal medyayı kullanamayan gazeteciler önemsizleşti, bu şartları sağlayan gazetecilerin ise değeri arttı.

Bu nedenle Konya basını, kendi personelini bu dönüşüme adapte etmek için uzun zamandır çaba sarf ediyor. Başarılı olanlar yoluna devam edecek, başarılı olamayanlar ise ya yeni dünyaya ayak uyduracak ya da başka iş yapacak.

Açıkçası olması gereken de buydu.

Tüm bunların ardından ‘işsiz gazeteci’ konusu nu bir daha düşünelim derim.

Aksine bu yeni süreç yeni fırsatlar doğuracak.

Gençler ve özellikle de İletişim Fakültesi öğrencilerine şimdiden sesleniyorum.

CEO, Web Masterlik eğitimi alın. Kendinizi bu alanlarda geliştirin. Çok iyi bir sosyal medyanız olsun. En önemlisi de çok iyi bir Türkçe’ye ve haber diline sahip olun. Bunların üzerine bir de yabancı dil öğrenirseniz mümkün değil işsiz kalmazsınız.

Hatta bunlara biraz sahipseniz şu an Konya’da hangi gazetenin kapısını çalarsanız çalın sizi havada kaparlar.

Benden söylemesi…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi