Isparta’da Recep Konuk’u konuştuk
Salı günü Konya Şekerden değerli dostum Fatih Satılmış aradı. Türkmen Beyimiz Recep Konuk’un Kangal Termik Santralinin Konya Şeker tarafından alınmasıyla ilgili bir toplantı yapacağı ile ilgili daveti bize iletti ama ne yazık ki özürlerimizi beyan ettik zira Avrupa Birliği Bakanlığının daveti üzerine Yerel Gazetelerle ilgili düzenlenen seminer için Isparta’dayız, Türkmen Beyimizin toplantısına katılamamış olduk.
Neyse Konya Şeker’deki dostlarımızdan özür diliyoruz.
Türkmen Beyimizle ilgili konuları Konya’ya gelince uzun uzun değerlendiririz.
Tabi size şunu da ifade etmem gerekiyor, Isparta’daki gazeteci dostlarımızın bize en fazla sorduğu konu Konya Şeker ve tabi ki Recep Başkan… Denizli’den, Burdur’dan, Isparta’dan dostlarımız hep Recep Başkanın kendi bölgelerine de yatırım yapmasını istiyorlar.
Bizde bir Konyalı olarak değerli Türkmen Beyimiz ile gurur duyuyoruz. Onlar soruyor ben anlatıyorum. İnanınız ben uzun uzun Konya Şekeri insanlara anlatmaktan müthiş zevk alıyorum.
Bir taraftan bir bozkırın bir evladı olan Recep Konuk’un hepimize vizyon veren büyüklüğünden bahsediyorum, “Rabbimizin bir lütfüdür Konya’ya Sayın Recep Konuk” diyorum, 1956 yılında Konya’nın bir köyünde doğan büyük adamı uzun uzun anlatıyorum. “O bize dünyanın değişebileceğini gösteren üç ya da beş Şaman’dan birisidir” diyorum (Şaman: Gece karanlığın en yoğun olduğu zamanda, her yer zifiri karanlıkken yolu görebilen insan)…
Konya’da yılda 3.3 milyon ton pancarı işlediklerinden, 500 bin ton şeker ürettiklerinden bahsediyorum, tarımı nasıl endüstrileştirerek Konya çiftçisinin makus talihini yenmesi için mücadele ettiğini anlatıyorum.
Anadolu Birlik Holding’i nasıl kurduğunu, Hamdi Bey gibi değerleri Konya’mıza nasıl kazandırdığını, çalışanlarının nasıl Konya Şeker’e aidiyet hissettiklerinden bahsediyorum.
İki şeker fabrikası yanında 19 büyük tarım işletmesini, pancardan sıvı şeker üreten 140 bin ton kapasiteli bir sıvı şeker fabrikasını, Çumra’da pancardan ve patates kabuğundan yılda 84 milyon litre biyo-etanol üreten tesise sahip olduklarını, Seydişehir’de Türkiye’nin en büyük dondurulmuş patates fabrikasına sahip olduklarını, Türkiye’nin en büyük et ve süt entegre tesisi kurmak için nasıl bir çalışma içerisinde olduklarını uzun uzun anlatıyorum.
Şekerli ürünler fabrikasında Torku markası ile yılda 32 bin ton çikolata ürettiklerini, bisküvi, gofret ve kek üretim tesislerinin tam kapasite ile çalıştığını, damlama sulamada kullanılan sulama araç ve gereçlerini üreterek, ülkemizin dışa bağımlılığını bitirdiğini, tohum, fide ve yem tesislerindeki üretimleri anlatıyorum.
Ve Konya Şekeri resmen global bir kurum haline getiren 1 milyar dolarlık dev ihalenin, Kangal Termik Santralinin Konya Şekeri enerjide nasıl büyük bir oyuncu haline getirdiğini anlatıyorum.
Kurulan vakfı, Tarım Üniversitesinin yolda olduğunu anlatıyorum…
Biliyorum, Isparta’da dostlarımın başını ağrıtıyorum ama ne yapayım işte, güzellikten, sevgiden, huzurdan, insanlara ekmek kapısı olandan bahsetmeyi ben çok seviyorum. Bir Konyalı olarak inanınız nasıl Ahmet Davutoğlu ile gurur duyuyorsam, Türkmen Beyimiz Recep Konuk’la da gurur duyuyorum. İnsanlara anlatmak bana kalsın, bize bu çağda da büyük adam olunabileceğini gösteren büyüklerimizden bahsetmekten şahsen ben şeref duyuyorum.
Isparta’da da anlatıyorum, oğluma da anlatıyorum, gittiğim her yerde de anlatıyorum…
Isparta Konya Karayolu neden çok kötü?
Isparta Konya Karayolu çok kötü… Konya ile Beyşehir arası hadi neyse ama ondan sonra sanki yollar Türkiye’nin değişiminden hiç nasiplenmemiş.
Türkiye değişirken, yollar gelişirken böyle kara deliklerin kalmamasına da özen gösterilse deriz. Yarın Isparta’daki Avrupa ile bu konuya devam ececeğiz. Tabi AB Bakanlığımızı da kutluyoruz, bu kadar müthiş bir toplantıyı tertip ettiği için. Şimdilik konuya fazla girmeyeceğim ama inanınız bu güne kadar katıldığım toplantıların en düzeylisiydi dersem yalan yazmış olmam. Türkiye’nin Avrupa’yı tekrar konuşmaya başlaması güzel… Avrupa’nın Isparta’da konuşulması da bence çok önemli… Zira bilirsiniz bu tür toplantılar hep büyük şehirlerde yapılır ama büyüme ihtiyacı olan iller hep göz ardı edilir. Her yönüyle yarın konuyu yazacağız İnşa Allah… Diğer konular da artık gelecek haftaya kalacak. Gününüz güzel olsun…