Mohd Manazir
Mohd Manazir Hintli Şair Mirza Galip Ve Urdu Edebiyatı

Hintli Şair Mirza Galip Ve Urdu Edebiyatı

Şair Mirza Galib’in tam adı Mirza Esedullah Beg Han idi. 27 Aralık 1797’de Hindistan’ın Agra şehrinde dünyayı teşrif etmiştir. Ailesi Aibek Türk bir sülaleye mensuptur ve son 15. Mughal Padişah Bahadur Şah Zafer dönemi sarayının en ünlü şairidir. Küçük yaşta babasını Alwar savaşında kaybeden Mirza Galip Urdu diline çok bağlıydı. Evinde türkçe, farsça konuşulduğu için ikisine aşina olup arapça öğrenmeyi de ihmal etmemiştir.

Mirza Galip, şiirlerinde Galip ve Esedullah mahlasını kullanmıştır. Küçük yaşta edebî şiirler söylemesi mutlaka onun çok yetenekli olmasına ve onun bilgisinin, kabiliyetinin de Allah vergisi olmasına işaret etmektedir. Mirza Galip küçük yaşta tüm ailesini kaybetmiş ve deli divâne bir hayat yaşamaya başlamıştı. Rivayetlere göre Mirza Galip bir zamanlar tüm maaşını içkiye sarf etmişti. Bu durumu fark eden amcası onu 13 yaşta Delhi’nin ünlü âilelerinden Navab Han’ın kızı Umrav Begüm ile evlendirmişdi. Mirza Galibin 5 çocuğu olmuş ama hepsini küçük yaşta kaybetmişti. Belki bu Allah’ın ona verdiği bir dünya imtihanıydı.

Mirza Galib aşk ozanı olarak tanınan bir şahsiyettir. Yazdığı şiirler ve eserlerin üzerine Hindistan, Pakistan, Bengladeş dışında birçok ülkede doktora tezi yapılmıştır. Şiirlerinde daha çok dünyevî aşk ön plandadır. Ama son zamanlardaki araştırmalar neticesinde şiirlerinde Allah sevgisi, ahiret gibi temalar da görülmüştür. Şiirlerinde akıl ve mantıktan daha ziyade duygu hakimdir.  O duyguları öyle gerçek bir hale getirmiş ki şiirlerini okuyan “Galib bunu benim için yazmıştır” diyeceklerdir. Mirza Galib’in üslubu gayet yalın ve basittir. Her hâs u âm okuyup derdinin dermanını bulur şiirlerinde.

Mirza Galip, urdu dilini ve özellikle klasik urdu edebiyatını yeniden canlandıran bir şahsiyettir. Urdu Galip’siz natamadır. Hem farsça hem de urduca bir çok eser vererek Hindistan’a ihsan etmiştir. Bu azim şahsiyet Gâlib, 15 Şubat 1869’da bu dâr-i fâniden dâr-i bekâya göç etmiştir.

چار موج اٹھتی ہےطوفانِ طرب سے ہر سوُ

موج گل،موج شفق،موج صبا،موج شراب

Char mauj hothti hai toofan-e-tarab se her soo  Mauj-e-gul, mau-e-shafaq, mauj-e-saba, mauj-e-sharab. şaräb

Bu mevsimde her tarafa dört mutluluk dalgası yayılır; gül dalgası - gül kokusu - , şafak dalgası - berrak şafak saba dalgası - sabah meltemi - , şarap dalgası.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mohd Manazir Arşivi