YTB Uluslararası Öğrenci Akademisi Konya 2020 Değerlendirmesi
Yurtdışı ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından her sene Türkiye'nin farklı şehirlerinde yüksek öğrenim gören uluslararası öğrenciler için "YTB Akademisi" adlı bir program düzenlenir. Bu program; öğrencilerin akademik becerilerini başta olmak üzere proje üretme, organizasyon kabiliyeti kazandırmak, sosyal ve kültürel bağları geliştirmekle beraber öğrencilerin iletişimini güçlendirmek gibi çeşitli amaçları kapsar.
Derseler ne zaman ve nasıl başladı
Konya'da bu projenin koordinasyonu İki Doğu İki Batı Uluslararası Öğrenci Derneği tarafından sağlandı. Konya 2020 YTB Akademisi 15-02-202'de Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zekeriya Mızırak'ın açılış dersiyle başladı. Daha sonra her hafta alanında uzman hocalar gelip, öğrencilere ders verdiler. Ancak YTB Akademisinin 4-5 haftası kadar yüz yüze dersler verildikten sonra koronavirüs salgını nedeniyle birkaç gün ara verildi. Fakat Yükesköğretim Kurulu (YÖK) tarafından alınan uzaktan eğitim kararı ardından Akademi dersleri kaldığı yerden devam etmeye başladı. Uzaktan da olsa derslerin son derece verimli ve keyifli geçtiğini söyleyebiliriz. Katıldığım bazı derslerin nasıl geçtiğini aşağıda vermek istiyorum. Bu yazıyı yazmamızın sebebi de bu projeyi bilmeyen öğrencileri haberdar etmektir.
Türkiye Türkçesi ve Edebiyat
Türkiye Türkçesi ve Edebiyat dersleri; şiir, öykü, roman ve masal gibi çeşitli türlerin çerçevesinde işlendi. Bu derslerde ilk önce Türk edebiyatındaki akımlar ve özellikleri, temsilcileriyle birlikte o dönemin düşünce ve sanat anlayışına dair geniş bilgiler verildi. Daha sonra şiir tahlilleri ve öykü tahlilleri de yapıldı. Şiir ve öykü dışında roman, masal özetleri ile hocalar öğrencilerin edebiyata karşı ilgisi ve merakını uyandırdılar. Bu derslerin verimli geçtiğini söylemek için şunu söylemek istiyorum; edebiyata merak saran bu öğrenciler daha sonra kendi dillerinde yazıldığı öykü ve şiir çevirileriyle edebiyata katkı sağladılar.
Basılı Medya Atölyesi
Bu dersin ilk haftalarında haber yazma teknikleri, senaryo yazarlığı, fotoğrafçılık ve rapörtajlık gibi alanlarda öğrencilere bilgi verildi. Ancak koronavirüs salgınıyla uzaktan eğitimin başlamasıyla Basılı Medya dersimiz daha çok Sosyal Medya kullanımı üzerine durdu. Bildiğiniz gibi koronavirüs ortaya çıktığından itibaren Sosyal Medya kullanımında bir artış oldu. Bunu dikkate alıp hocanın Sosyal Medya'ya yönelik verdiği dersleri doğru bilgiye erişmek için öğrencilere yeni kapılar açtı. Günümüzde hemen hemen herkesin bir sosyal medya hesabı var. Fakat bunun doğru kullanışını bilmeyen halk paniğe sebep olabilir. Bu bağlamda Basılı Medya dersimiz diğer dersler gibi verimli geçtiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.
Siyaset ve Yönetim Atölyesi
Bu derste uluslararası siyasi sistemi, uluslararası ilişkiler, ülkelerin güncel ekonomi ve siyasi gelişmeleri gibi alanlarda öğrencilere dersler verildi. Derslerin ardından öğrencilerin bir kısmı Türkiye ile kendi ülkelerin arasında karşılaştırmalı projeler yapmaya başladı. Yakın zamanda bu projeler makale veya bildiri halinde YTB'ye sunulacaktır diye duydum. Bu ders öğrencilerin Türk Dış Politikası başta olmak üzere farklı ülkelerin Dış Politikasına ait ufuklarını açtı. Siyasete pek ilgi duymama rağmen ben de bu derslerini kaçırmayıp oldukça faydalandım.
Yukarıdaki dersler dışında 20 farklı branşta dersler verildi. Fakat bu branşların hepsini teker teker sınırlı bir yazıya sığdırmak mümkün değil. Bu yüzden sözü fazla uzatmadan şunu söyleyebiliriz ki "YTB Akademisi" her seneki gibi bu yıl da tüm öğrenciler için faydalı ve keyifli bir etkinlik oldu. Öğrenciler proje kapsamında geniş bilgiler edindi diye düşünüyorum. En son da programın başarılı bir şekilde sonra erdirmesine katkı sağlayan İki Doğu İki Batı Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı Murat Arslan olmak üzere YTB Akademi Konya 2020 Proje Koordinatörü, NEÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi Fatih Cihat Büyükmatur ile beraber tüm hocalara teşekkür ediyoruz.