Türkan Yılmaz
Türkan Yılmaz Hem marjinal hem orijinal

Hem marjinal hem orijinal

Yeni Haber ekibine geçtiğimiz aylarda katıldım. Hatta Girişimci Kadın Dergisi ile güzel bir başlangıç bile yaptık. İş gereği gün içerisinde de birçok firmaya ziyarette bulunuyorum. Bu ziyaretler de çok farklı hikayeler dinliyorum. Bu kadar firma ziyareti sonucu edindiğim hikayeler ve ben de bıraktığı izleri de artık her hafta sizlerle paylaşma kararı aldım.

Dergi projelerinde reklam koordinatörlüğü görevim gereği gün içerisinde çok sayıda firmayı ziyarette bulunuyorum. Tanıştığım işletme sahipleri farklı şehir hatta ülkelerde ki tatları ve konseptleri Konya’da sunuyor. Takdir edersiniz ki yenilikçi olmak çok risklidir ama risk almadan başarı yakalanamaz. Bunun bilincinde olanlar risk almayı tercih ediyor. Bu noktada ilk projeyi gerçekleştirip ses getiren işletmelerin zamanla taklitleri açılsa da aslı kadar yer tutmuyor tabi ki. Bunun örneğini popüler olup sonra tek tek kapanan işletmelerde gördük.

Tek olmak her alanda ayrıcalıktır.

Yeni projelerde aslolan üç önemli kural yani 3D kuralı, doğru zaman, doğru yer, doğru insanı karşılamaktır. Bu kuralları bünyesinde barındıran işletmelerin sürekliliği ve başarısı kaçınılmazdır.

*********

Yakın zamanda ziyaret ettiğim “Panjur Kafe” isminde yeni mekan bunlardan birisi...  Daha açılışı iki haftalık bir süreyi kapsıyor ama açıldığı hafta ilgiyle karşılandı. Güzergahı merkezden uzak olmasına rağmen diğer kafelerden farklı olması sebebi ile Panjur’a yoğun bir talep oldu.

Mekanı kısaca anlatmak gerekirse konseptleri 70’ler 80’ler ve 90’lardan oluşuyor. Kapıdan girince Yeşilçam’dan şarkıların sizi karşıladığı, içerisinde antika eşya adına ne kadar ürün varsa bulabileceğiniz bir mekan diyebilirim.1960’larda çıkmış dergilerin bile yer aldığı, masalarda küçük yağ tenekelerinde çiçekler, duvarda Yeşilçam’dan sözlerin ve içeceklerde oralet ile gazozun yer aldığı ruhunuzu dinlendiren bir yer. Sosyal medyada fotoğraf paylaşmak için gelip fotoğraf çekinenler bile var. Açılalı iki hafta gibi bir süre geçmesine rağmen işletme sahipleri yoğun ilgi olduğunu ve kafede sıra oluştuğunu dile getirdiler.

Sonuna kadar bu ilgiyi hak ediyorlar çünkü aynılaşmanın ötesine geçip fark yarattılar bu da onların Konyalılar tarafından ilgi görmesini sağladı.

Bu şekilde daim olmasını temenni ederim çünkü Konya’ ya katkı sağlayan her işletme bizim için değerdir.

**********

Yenilikçilikte başka bir örnek senelerdir Konya’da hizmet veren ve başarıyı yakalamış firmalardan birisi “Selçuklu Tulumbacısı” isimli mekan…

İşletme yarım asırlık tecrübeyi barındırıyor. Ve bu tecrübenin getirdiği bir de kalite var tabi ki. İşletme sahibi Hurşit Demirel’in yaşı ve yenilikçi düşünce yapısı örnek olacak nitelikte birisi. Yine vakti zamanında yeni bir proje sunmuş ve beş senelik süreçte Konya’ya farklı bir tatlı anlayışı kazandırmış. Konyalıların talebine şuan sekizinci şubelerini açarak karşılık vermeye devam ediyorlar.

İşletmenin diğer tatlıcılardan farkı hemen hepimizin severek tükettiği, benim “Fakir Tatlısı” olarak nitelendirdiğim tulumbayı sosyetik hale getirmişler.

Bu işletme de klasik tulumbanın haricinde farklı tatlarda tulumbalar var. Fıstıklı, frambuazlı, portakallı, karamelli ve birbirinden farklı 14 çeşit tulumba bulabilirsiniz. İşletmenin değerli ürünlerinden patentli ürün “Çikomba” tamamen dışı beyaz ve siyah olmak üzere iki çeşit çikolata ile kaplı ve hafif bir lezzeti olan harika bir tatlı. Denemenizi tavsiye ederim.

Fark her zaman ilgi görür. Hele böylesine aynılaşmış bir toplumda.

Sözün özü yeni projesi olan kişi çok fazla, hemen herkes “bir projem var?” der ama maalesef bunu sadece düşünce de bırakıyorlar. Eminim Konya’ ya değer katacak yenilikçi fikirler vardır.

Sonrasında başarı sizi buluyor zaten.  Bana da yenilikçi firmaları keşfetmek için sabırsızlanmak kalıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Türkan Yılmaz Arşivi