Güleser Keleş
Güleser Keleş Eşler arası sağlıklı bir iletişim nasıl olmalı?

Eşler arası sağlıklı bir iletişim nasıl olmalı?

İletişim duygu, düşünce ve bilgilerin akla gelebilecek her türlü yolla başkalarına aktarılmasıdır. Kişi, sosyal çevrede daha sağlıklı bir yaşam sürmek için çevresindekilerle iletişime geçer.

Aile toplumun temel yapı taşıdır ve aileyi oluşturan bireylerin de mutlu bir gelecek yaşayabilmeleri daha sağlıklı bir birliktelik kurabilmeleri için eşler arası iletişim çok önemlidir. Çiftler arasında ne kadar sağlıklı bir iletişim gerçekleşirse evliliğin sürdürülebilmesi de bir o kadar sağlam temeller üzerine kurulmuş olur.

Araştırma verilerine göre, boşanan çiftlerin yüzde 66'sının günde yalnızca 4 dakika iletişim kurdukları belirlenmiştir. Bu araştırma bizlere artan boşanma oranlarının, çiftlerin birbirlerini anlamakta zorlandığını, evlilikte etkili iletişim kuramadıklarını gösteriyor.

Peki sağlıklı bir iletişim nasıl olmalıdır?

Yıkıcı değil yapıcı olmak. Sağlıklı bir iletişimde en önemli unsurlardan birisidir. Çoğu çiftler arasında maalesef yaşanılan bir olaydır. Yıkıcı eleştiri... Eşlerin birbirinin olumlu yanlarını görmeksizin olumsuz yönlerine odaklanması sonucu ortaya çıkan, karşı tarafı gerçek anlamda inciten, değersiz hissettiren yıkıcı bir durum. Eşlerin birbirlerine karşı hakaret, aşağılayıcı ve kırıcı sözler içeren eleştiri tarzından uzak durması aksine yapıcı eleştiri tarzını benimsemesi aralarındaki iletişimi daha sağlıklı ve amacına uygun kılacaktır.

Eşler arası sağlıklı iletişime giden yolda diğer önemli unsurlardan biri de eşlerin birbirine karşı söyledikleri hitap şeklidir. Birbirlerine karşı incitici, aşağılayıcı, alaycı şekilde söylenen hitap şekillerinden eşler uzak durmalıdır. Şaka ve komiklik olsun diye olsa dahi eşler bu hitapları kullanmamalıdır. Daha saygı ve sevgi içeren hitaplar eşler arası iletişimde muhabbet ve sevgiyi arttırabilir.

Bir diğer unsur ise dinlemek. İletişimin olmazsa olmaz şartı dinlemesini bilmektir. İletişim sırasında kadının erkeği, erkeğin de kadını koşulsuz bir şekilde dinlemesi hem eşler arası sohbetleri daha anlamlı ve bağımlı kılar hem de tartışma sırasında bile olsa eşlerin birbirlerini daha iyi anlamalarını sağlar olası yanlış anlamaların önüne geçer. O yüzden eşler her koşulda birbirini dinlemelidir.

Eşler arası iletişim kişinin kendisini açık ve dürüst şekilde ifade etmesiyle mümkündür. Eşlerin rahatsız olduğu pek çok nokta olabilir. Bunları sürekli olarak içlerine atmak yerine sağlık bir iletişim yoluyla eşlerine iletmeleri olası bir tartışmanın da önüne geçmiş olur eğer sürekli içine atarak karşı tarafa rahatsız olunan durumdan söz edilmezse bu ilerleyen zamanlarda en ufak oluşan bir sorunda bile büyük patlamalara, kavgalara sebebiyet verebilir.

Tartışma sonrası barışmaktan ziyade çözüm odaklı olmakta sağlıklı bir iletişim için gerekli bir unsurdur. Eşler sorunun çözümünü halletmeden barışıp üstünü kapatmayı tercih ederse bu anlık bir mutluluk verebilir ama ilerleyen zamanlarda aynı sorun çözülmediği için tekrardan oluşan sıkıntılara aynı tartışmalara davetiye çıkarır. Bu sebeple eşlerin sorunları olay anında, tazeliğini kaybetmeden çözüme kavuşturması sağlıklı bir iletişim kurmaları ve devam ettirmeleri açısından önemlidir.

Empati kurmak, çoğumuzun yapamadığı bir şeydir değil mi?

Ama eşlerin birbirlerine karşı yapması gereken en önemli davranışlardan birisidir. Eşlerin birbirini anlaması ve hak vermesi empati kurmalarından geçer. Eğer eşler arası empati olmazsa bu sağlıksız bir iletişimi doğurur, sağlıksız bir iletişim de bitmeyen sorunları ve tartışmaları...

Eşler her konuda empati kurmayı birbirlerine gerektiği zaman hak vermeyi bilmelidirler.

Mutlu bir evlilik, sağlıklı bir iletişim kurmak için kırılan taraf olduysak affetmeyi bilmeliyiz, kıran taraf olduğumuzda ise özür dileyebilmeliyiz.

Unutmayın, affetmek insanı yüceltir, özür dilemek ise erdemliktir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Güleser Keleş Arşivi