Necmettin Şimşek
Necmettin Şimşek Bi Tık, Değiştirir Her Şeyi

Bi Tık, Değiştirir Her Şeyi

            Gazeteciler, reklamcılar en çok ne duyarlar dersek “bi tık” derler. Bir tık bile değildir, sanki cümle uzunmuş gibi. Bi tık büyütelim, bi tık logo sağa kaysın…
 
            Teknolojide de bi tık, bir virgül, bir komut satırı her şeyi batırır.
 
***GAFAM, okunuşu kolay fakat dünyanın bilgisi orada
 
            Slogan olarak bi tık değişik olsa dahi fikir çok güzel. Hem yatırımcı hem girişimci beklediğimiz bu dönemde karşılık bulursa dünya devleriyle rekabet edebilecek pozisyon yakalayacağız.
 
            Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç’un "Dünya GAFAM'dan büyüktür” ifadelerini kullandığı, Google, Amazon, Facebook, Apple, Microsoft (kısaca GAFAM) ne kadar büyük?
 
            GAFAM’ın toplam piyasa değeri ise 7 trilyon 448 milyar dolar.
 
            Dünyadaki yetenek havuzuna da sahip yani insanların yeteneklerinin farkındalar. Bu şirketler bu kadar büyük bir veriye sahip durumdayken sizin özgürlük ve demokrasiden bahsetmeniz biraz zor. Çünkü bu beş firma sizinle alakalı birçok devletin bildiği bilgiden daha fazlasını biliyor.
 
***1Milyon yazılımcı ve beyin göçü
 
            1 Milyon Yazılımcı Projesi gençlerin büyük teveccühüyle karşılaştı. Başvuru sayısı bir haftada 451 bine ulaştı. Bilişim firmaları ve üniversitelerden destek mesajları alan proje, yakında gençlerimizi heyecanlandıracak sürprizlerle yoluna devam edecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hayata geçirilen 1 Milyon Yazılımcı Projesi kapsamında, kamuda ve özel sektörde, bilgi teknolojileri alanında kariyer sahibi olmak isteyenlerin öz geçmişlerinin toplanacağı bir havuz oluşturuluyor. İşverenler, proje kapsamında kimin, hangi eğitimi, kaç puanla bitirdiğini görüp kendilerine en uygun adayı seçebilecek. Uygulama, sektörlerin yazılımcı ihtiyacına karşılık verirken, projeye dâhil olan vatandaşların öz geçmişlerinin dijital ortamda erişilebilir olması da amaçlandı.
 
            Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Programlarımızla Türkiye'ye beyin göçünü özendiriyor, üst düzey bilimsel çalışmalar yapan insanlarımızın ülkemizde kalmasını teşvik ediyoruz." dedi.
 
            Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde ortaya konan Milli Teknoloji Hamlesi vizyonunun ana hedefinin, ülkeyi kritik teknolojilerin pazarı olmaktan çıkarıp, teknoloji ve bilimde öncü bir ülke haline getirmek olduğunu aktaran Varank, bu hedefin gerçekleştirilmesinde en çok ihtiyaç duyulan kaynağın bilim, teknoloji ve yenilik alanında çığır açacak nitelikli insan gücü olduğunu söyledi.
 
            Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verilerine göre 2019 yılında 330 bin 289 kişi Türkiye’den yurt dışına göç etti, yurt dışından Türkiye’ye gelenlerin sayısıysa 677 bin 42 oldu. Türkiye'nin en çok göç verdiği yaş grubu 25-29 yaş arası olarak kayıtlara geçti.
 
            Türkiye en çok beyin göçü veren 24'üncü ülke. İyi eğitimli 100 gençten 59'u yurt dışına gidiyor. 100 Gençten 73'ü yurt dışına gitmek istiyor. Gidenlerin %78'i geri dönmek istemiyor.
 
***Kıstaslar hep aynı kğ başı dolar
 
            Türkiye, son yıllarda ihracatta yükselen bir grafik çizerek döviz girdisini artıyor, ancak bu artış ürün fiyatının değerlenmesiyle değil yüksek miktarda satışla sağlanıyor. Türkiye’nin ihracatı son 5 yılda değer bazında %20'ye yakın artış gösterirken birim fiyat yaklaşık %15 düştü. Son 5 yılda 2019 sonu itibariyle 1,44 dolardan 1,23 dolara inen birim başı fiyat, 2020 yılında da düşmeye devam etti ve 1,09 dolara kadar geriledi.
 
            İhracat birim değeri 10$ üzerinde bulunan 4 sektör bulunuyor. Söz konusu sektörler arasında ihracat değeri sıralamasında 665$ ile mücevher sektörü birinci olurken, onu 62$ ile savunma ve havacılık ve 13,2$ ile de hazır giyim sektörü izledi.
 
***Sonuç olarak;
 
            Türkiye 10 yıldır orta gelirden kurtulmak için katma değerli üretim ve ihracatın artırılması gereğini tartışıyor…
 
            Dış ticaret verilerine göre, ihracatta yüksek teknolojili ürünlerin payı %3,62 oldu. Bu oran ithalatta %15,3 seviyesinde gerçekleşti. Tutar olarak ifadesiyle 5,9 milyar dolarlık yüksek teknolojili ürün ihracatına karşılık, ithalat 23,6 milyar dolar oldu. Buna göre, Türkiye yüksek teknolojili ürün ticaretinde 17,7 milyar dolarlık açık verdi. Açık tutarı 2018’de 18,1, 2017’de de 23,1 milyar dolar seviyesindeydi.
 
            Tarım ve teknoloji konusunda kendi kendine yetebilen 7 ülkeden biri olmamız zor değil. Ya tarlayı ekeceğiz ya tarlayı ekmeyip güneş enerji paneli yerleştireceğiz.
 
            Seçimlerimiz bi tık ileri ülke olmamızı veya gelişmekte olan ülke olmamızı belirliyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi