Başkan Altay bu işi kafaya takmış…
Konya’nın en çok sıkıntısını çektiği ve bizim de en çok dile getirdiğimiz sorun genelde trafik çilesiydi.
Günden güne artan araç sayısı ve nüfus artışının da etkisiyle çekilmez bir hal alan Konya trafiği için Konya Büyükşehir Belediyesi uzun zamandır çareler arıyordu.
Bu doğrultuda da yeni caddeleri, büyük alt yapı yatırımlarını tek tek devreye sokan Büyükşehir Belediyesi, aynı zamanda bazı kavşaklara yaptığı küçük dokunuşlarla, büyük rahatlamalar ortaya çıkarıyordu.
Bunlardan birisi de örneğin Belh Kavşağı’na yapılan düzenleme çalışmasıydı.
O zaman da yazmıştım, neredeyse hiç para harcamadan, yeni alt geçitler, üst geçitler yapılmışçasına büyük bir rahatlama olmuştu Belh Kavşağı’nda.
Bu altın dokunuşun ne kadar değerli olduğunu, özellikle mesai bitiminde Ankara Caddesi’nde yaşanan rahatlamayla net bir şekilde her defasında görüyoruz.
Konya Büyükşehir Belediyesi’nin attığı en değerli adımlardan birisi de akıllı kavşak sistemleri projesiydi. Akıllı sinyalizasyon sistemleriyle şehri rahatlatan ince dokunuşlar yapılmıştı.
Fakat bu kadar nüfusa ve bu kadar yoğun araç kullanımına ne yapsanız nafile...
Yeni caddeler, ara yollar, çözümler üretmek zorundasınız.
Üstüne üstlük sadece şehir merkezi de değil. Dünyanın en büyük yerel yönetimi olmanın hakkını verebilmek için 31 ilçeye de el atmak durumundasınız.
Çünkü vatandaşı memnun etmek hakikaten kolay değil. 31 ilçede 4 bin 100 kilometrelik devasa bir yol ağına sahip olsanız da az biraz trafik yoğunluğunda herkes başlıyor veryansın etmeye.
Tabi yeni bir cadde açmanın, geniş bir yol yapmanın zorluklarını, sıkıntısını ve sürecini bilmedikleri için, bu işleri öyle ekmeğin üzerine tereyağı sürer gibi basit bir şey zannediyorlar.
İşin bir de maddi boyutu var tabi ki…
Konya’da bu sene 28 ilçede yapılan ve yapımı planlanan mahalle yolu, sıcak asfalt ve parke yatırımının toplam maliyeti 900 milyon lirayı buluyor. Şehir merkezimizde bu sezon yapılması planlanan asfalt, tretuvar, altyapı ve sanat yapıları gibi yol çalışmalarının toplam tutarı ise 420 milyon lira.
Dolayısıyla Konya merkezde ve ilçelerde yol altyapısını güçlendirmek için sadece bu yıl yapılacak olan harcama 1 milyar 320 milyon lirayı buluyor.
Gerçekten devasa bir rakam.
İLMEK İLMEK ÖRÜYOR
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, şehrin yeni ulaşım aksları ile alakalı olarak dün bizlere önemli bilgiler verdi. Basın toplantısının ardından, toplu ulaşımın hizmetine sunulan son model yeni belediye otobüsümüzle Abdülhamid Han Caddesi’ni, Alparslan Türkeş Caddesi’ni ve Meram Son Durak Düzenleme Çalışmasını yerinde inceledik.
Öncelikle yeni otobüsümüze bir parantez açmak istiyorum.
Bir kere çok konforlu. Pencerelerinin büyük olması nedeniyle insan nefes alıyor, içi çok aydınlık. Ayrıca klimaları da çok verimli. Akıllı sistemlerle donatıldığı için güvenlik anlamında da rahatlık anlamında da beni çok etkiledi. Ama şüphesiz ki en fazla otobüs şoförlerimiz mutlu olmuştur. Otobüs değil de otomobil sürer gibi rahat bir konfor sunuyor. Allah kaza bela vermesin, tekrar hayırlı olsun…
Şimdiki parantezi kapatıp tekrar yeni caddelerimizde dönmek istiyorum.
Şehir merkezinde trafik yükünü çok önemli derecede azaltması beklenen Abdülhamid Han Caddesi, Beyşehir Çevre Yolu ile Beyhekim Caddesi’ni birbirine bağlayan 14,5 kilometre uzunluğundaki ilk etabıyla hizmete açılmıştı. Şimdi ikinci etap da tamamlanmak üzere. Üçüncü etapta da çalışmalar sürüyor. Valla yayla gibi yol olmuş, çok geniş.
Gazze Caddesi ile Karaman Caddesi’ni birbirine bağlayacak olan 64 milyon lira maliyetli Alparslan Türkeş Caddesi ise Meram’a büyük avantaj sağlayacak. 3,6 kilometre uzunluğa ve 30 metre genişliğe sahip olacağı söylenen Alparslan Türkeş Caddesi, aynı zamanda Meram’ın kentsel dönüşümüne de katkı sunacak.
2,8 kilometre uzunluğa ve 30 metre genişliğe sahip olması planlanan Prof. Dr. Necmettin Erbakan Caddesi ise Fatih Caddesi’nden başlayarak, Azerbaycan Caddesi ve Gazze Caddesi üzerinden Antalya Çevre Yolu’na bağlantı sağlayacak. Şehrin trafik yükünün azaltılması noktasında önemli katkı sunacak.
Hızlı Tren Demir Yolu Hattı’na paralel olacak şekilde, Çeçenistan Köprülü Kavşağı ile Antalya Çevre Yolu arasındaki bağlantıyı sağlayacak olan Kazakistan Caddesi de 3,5 kilometre uzunluğu ve 20 metre genişliği ile Konya’yı epey rahatlatacak.
2,6 kilometre uzunluğa ve 20 metre genişliğe sahip olacak Karabağ Caddesi de yine Hızlı Tren Demir Yolu Hattına paralel olacak şekilde, Çeçenistan Köprülü Kavşağı ile Antalya Çevre Yolu’nu birbirine bağlayacak.
Anlayacağınız, Başkan Altay bu işi kafaya takmış. Şehrin trafiğine bir şekilde çözüm bulacak.
Bu yatırımlar bittiği zaman kıymetini daha çok anlayacağız. Bunlar hem ulaşım hem de kentsel dönüşüm anlamında çok hayati dokunuşlar. Şimdiden hayırlı olsun.