Adanmış ömürler
Kimi hayatlar kendini ve ait olduğu zamanını aşıyor. Bereketleniyor bazı ömürler, doğumla başlayıp ölümle bitip gitmiyor. Akla fikre sığmayan işler bu şahsiyetlerin ömrüne sığıyor. Bu ömürleri böyle bereketli, böyle verimli kılan şey ne ola?
Bir ömrün vakitle ölçülmesine imkân vermeyen nedir? Adanmışlık olmasın… Kendinden geçercesine, ulvi ve kutsal gayeler uğruna, feda edebilmek dünya ve gailesini. Adamak, elinin tersiyle itmek demek en keyfi ve en süfli emelleri. Uykundan geçip sabaha kavuşmayı beklemek, gündüzü geceye katmak demek adamak.
Adanmış ömürler imar ediyor en kuvvetli en mahir ve en mümtaz eserleri. Geriye bıraktıklarıyla anılıyor ve adları bu eserlerle özdeşleşip çağlar aşıyor. Adanmış ömürler, onca insanın yıllarca sürede yapamadığını tek bir ömre sığdırarak, vaktin takvime ve saatlerle ölçülmeyeceğini ispat etmiş oldular.
Her ömrün “adanmış” olmayacağını da bilmek gerek. Adamak; asla harcamak değildir. Boşa gitmek, beyhude uğraşmak hiç değildir. Bir ömür boyunca bir meşguliyete zaman harcayan herkes adanmış bir ömre sahip değildir. Bir eser, bir ürün ortaya koyabilirler ama hiçbiri adanmış ömürler kadar mübarek ve anılası değildir.
Adanmış ömürlerin kendini aşıp bugünden yarına ve dar-ı bekaya kadar “açık hesap” hanelerine sevap yazdıracakları umut edilir ve öyle inanılır. Bu ömürlerin yekûnu ecelin geliş vaktiyle ölçülemeyecek kadar kıymetlidir.
Adanmış ömürlerin ekser çoğunluğunun ilimle, imanla, irfanla alakalı olduğu gerçeği nasıl da gösteriyor kendini. Okuyan, ilimle meşgul olan ve ilmini talebesine aktaranların ömürleri, iyi niyet ve takdiri inayetle adanmış ömürlere namzet oluyor. İlme adanmış, okumaya yazmaya adanmış, aşka adanmış ömürler mevcut bu coğrafyada ve onların hatırı var hâlâ.
Öğrenmeye ve öğretmeye adanmış ömürler var bir de. Kur’an-ı Kerime adanmış ömürler… Kitabı öğretmek, okutmak, hafızını yetiştirmek için feda edilmiş, son nefese kadar tedrisata devam etmiş hayatlar var. Okumak ve okutmak için, kurslar açmak, açılan kursları takip etmek, derse girip öğretmek…
Kur’an-a adanmış ömürlerin bereketini Kitabın ve dinin sahibi verecek. Bundan şüphe duymayanların cesaret edeceği bu yol adanmış yoldur.
Bu ömürlerden biri dün göçüp gitti bu dünyadan. Beyşehir deyince adanmış ömürlerden biri gelir akla; Alişan Sözen Hoca…
Beyşehir’in kanaat önderlerinden Alişan Sözen adanmış bir ömür olarak yürüdü Hakka. 1937 Bayındır doğumlu Alişan Sözen, Beyşehir’de yüzlerce çocuğun yetişmesinde, dini eğitim almasına katkı yapmış örnek ve önder kişilerden biri olarak ayrıldı aramızdan. Dizinin dibinde Kur’an okumak nasip oldu bana da. Mekânı cennet olsun. Rabbim senden razı olsun Hocam.