Şerife Şenyıl

Şerife Şenyıl

Zaman Su Misali

Zaman Su Misali

Zaman sözlükte “kısa veya uzun vakit, az ya da çok süren bölünebilir müddet” gibi anlamlara gelir. Zaman bizler için çok kıymetlidir aslında. Genelde halk arasında ne ara Cuma geldi de hafta bitti diyerek yakınırız. Zamanımızı gençken de yaşlıyken de verimli kullanmalıyız.

Bugünün işini yarına bırakma diye bir atasözümüz vardır. Bu atasözü kısaca şunu anlatmaktadır: Bugün yapılması gereken bir işi ertesi güne bırakmanın türlü sakıncaları vardır. Yarın daha önemli bir iş çıkabilir ve bugünkü işten önce onun yapılması gerekir, bugünkü iş yine gecikecek ve başka işler bugünküne ekleneceğinden hepsini yapmaya vakit yetmez.

Öncelikli olarak şunu ifade etmek lazım: Kur’an’a ve sünnete baktığımız zaman varlık sahasındaki her şeyin insana ait, insana özel olduğunu görüyoruz. Daha doğrusu insan için yaratıldığını görüyoruz. Yerdeki ve gökteki her şey, dünya ve içindekiler, uzay ve içindekiler insan için yaratılmış. Böyle olduğu için zaman da insan için yaratılmış, Allah’ın yarattığı varlıklardan bir tanesi. Dolayısıyla Kur’an’da ve sünnette zaman ve zamanın önemi dediğimizde insanın hayatına ilişkin bir şeyden bahsediyoruz.

Allah (c.c) Kur’an da neden zamana yemin etmektedir?

Şunu ifade etmemiz gerekir. Allah cc niçin yemin eder? Kur’an’a baktığımız zaman Allah’ın yemin ettiği şeylerin iki kısımda olduğunu görürüz: Ya yemin edilen şeyler insanlar tarafından inkâr edilmiştir; ondan dolayı Allah yemin eder. Ya da Allah’ın yemin ettiği şeyler insanlar tarafından ihmal edilmiştir; Allah ondan dolayı yemin eder.

Zaman ile ilgili bir ayeti kerime zikretmek istiyorum: Müminun Suresi, 112-114.ayetlerde şöyle buyurulmaktadır:“Dedi ki: ‘Yıl sayısı olarak yeryüzünde ne kadar kaldınız?” Dediler ki: “Bir gün ya da bir günün birazı kadar kaldık, sayanlara sor.” Dedi ki: “Yalnızca az (zaman) kaldınız, gerçekten bir bilseydiniz.'”

Gerçekten geriye dönüp baktığımızda sanki hiç yaşamamışız gibi gelir insanoğluna. Gençlik meslek sahibi olma, para kazanma ve evlilik safhalarıyla geçer. Yaşlılık ise hastalıkla, evlat sıkıntısı, mal ve mülkle su gibi akıp gider.

Allah’ım zamanı kötü kullanıp keşke diyenlerden eyleme bizleri. Amin. Selam ve muhabbetle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Şerife Şenyıl Arşivi
SON YAZILAR