Şerife Şenyıl

Şerife Şenyıl

Temizlik

Temizlik

Kıymetli okurlarım bugün sizlere temizlik konusundan bahsetmek istiyorum. Temizlik kişinin maddi ve manevi kirlerden arınması, iç ve dış dünyasının temiz olması demektir. İslam kaynaklarında temizlik kavramı genellikle taharet (tuhr)kelimesiyle ifade edilir. Temizlik maddi ve manevi temizlik şeklinde iki kısımda ele alınabilir. İlk inen surelerden olan Müddesir suresinde ‘elbiseni, temizle-temiz tut’ emrinin verilmesi İslam’ın daha işin başında maddi ve manevi anlamda temizliğe verdiği önemi ifade ediyor.

Maddi temizlik eşyanın, mekanın, giysilerin, bedenin, ev, işyerinin, mabet ve yaşadığımız çevrenin temizliğidir. Örneğin beden temizliği Müslümanlar için çok önemlidir. Abdest en güzel beden temizliğidir. Namazın dışındaki şartlarından birisi de hadesten taharet ve necasetten taharettir. Dinî literatürdehades, abdestsizlik, cünüplük, hayız veya nifas haline verilen isimdir. Yani abdest olmadan namaz olmaz. Necasetten taharet bedeninde, elbisesinde veya namaz kılacağı yerde pislik var ise onu temizlemesi konusuna denilir.

Manevi temizlik kişinin kalbini kötü duygu ve düşüncelerden, bedenindeki organlarını günahlardan arındırmasıdır. Kalp temizliği diğer temizliklerden önce gelir. Peygamberimiz (sav):’ Şüphesiz ki Allah, sizin bedenlerinize ve suretlerinize bakmaz. Fakat kalplerinize bakar.’(Müslim,Birr,33) buyurdu ve parmakları ile göğsüne işaret etti. Manevi temizliğe birçok örnek verilebilir. Bunlardan bazıları; güler yüz, tatlı dil, güzel bakmak, güzel düşünmek, hasretlik ve kindarlık duymamak, kimse ile düşman olmamak ve dedikodudan uzak durmaktır.

Son olarak temizlik ile ilgili bir ayet zikredelim: Bakara suresinin 168.ayetinde şöyle buyurulmaktadır: "Ey insanlar! Yeryüzündeki helâl ve temiz nimetlerden yiyin. Şeytanın adımları ardınca gitmeyin. Çünkü o, sizin için apaçık bir düşmandır." Biz Müslümanlar maalesef ki maddi temizliğe önem de versek de manevi temizliğe dikkat etmiyoruz. Manevi olarak temizlenmemiz lazım ey Müslümanlar!

Allah bizleri her türlü pislikten uzak eylesin. Huzuruna tertemiz varabilmek duasıyla. Selam ve muhabbetle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Şerife Şenyıl Arşivi
SON YAZILAR