Şenol Metin
Şenol Metin Ufuk Turu ve Konya sivil toplumu

Ufuk Turu ve Konya sivil toplumu

Konya Sivil Toplum Kuruluşlarının marka çalışması Ufuk Turu’nu bu sene Covid-19 Pandemisi nedeni ile yapılıp yapılamayacağına dair  endişemiz vardı. Pandeminin bir süre daha toplumsal gerçeğimiz olduğu kesinleşince  online yapmanın,  geleneği devam ettirme adına faydalı olacağı değerlendirdik. Bu çerçevede evvelce yapılmış çalışmalar hızlı bir şekilde gözden geçirilerek,  modifiye edilerek Perşembe, Cuma ve Cumartesi günü 3 oturum halinde Ufuk Turu’nu gerçekleştirdik. Birbirinden kıymetli akademisyenlerimiz kanaat önderlerimiz ‘İslam ve Müslümanlar: İlke Uygulama ve Yansıma’ başlığı altında İslam'la Müslüman Kimlik arasındaki makası kritize etmeye çalıştı.

Ufuk Turu-17’nin ilk oturumu Türkiye Bilimler Akademisi Başkanı Prof.Dr. Muzaffer Şeker’in moderatörlüğünde ‘Bireysel ve Toplumsal Seviyede Yüzleşme’ başlığında gerçekleştirildi. Diyanet İşleri Eski Başkanımız Mehmet Görmez’in ‘İnsanlığın Anlam Arayışı ve Bu Anlam Arayışında Din Eğitiminin Rolü’ başlığı ile yaptığı sunumda ‘İnsan geldiği yeri unuttuğu gibi gittiği yeri de unutmuştur. Kendi varlığını anlamaya yönelik anlam arayışında bilim ve felsefe yetersiz kalmıştır. Anlam krizi bugün büyük bir ahlak krizi de üretmektedir.’ tesbitlerini not ettik.

Prof.Dr.Faruk Beşer ‘Sosyal Gruplar ve Sivil Toplum’, Prof.Dr.Sami Şener ‘İçe Dönük Yüzleşme: Aile, Gençlik ve Çocuk’,  Ali Erkan Kavaklı’dan ‘Eğitim ve Nebevi Eğitim’ başlığında çok müstesna bir sunum izledik. Ali Erkan Kavaklı Hocamın ‘Hiçbir insanı feda edemeyiz.’ tesbiti ile Faruk Beşer Hocamın  ‘Bir neslin bir başka nesle değerlerini aktarma konusunda en çok zorlandığı devrede bulunuyoruz.’ tesbitleri tefekkürü mucip tesbitlerdir.

Cuma günkü  ikinci oturum Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Metin Aksoy’un moderatörlüğünde Turan Kışlakçı ‘Medya ve İletişim’,  Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Burhan İşleyen ‘Din ve İletişim Dili’  Prof. Dr Ramazan Yelken ‘Bireylerarası İlişkiler’  ve Doç.Dr. Yusuf Sayın’dan ‘Aile Kurumu ve Yüzleşme: Aileye Yönelik Tehditler’  başlıklı bir sunum izledik.  Yusuf Sayın Hocamın ‘Ailenin büyük tehdit altında olduğu’ Turan Kışlakçı Beyin ‘Kültürel İktidar tartışması ve rol model/yıldız yetiştirmedeki zorluklarımız’ üzerine vurguları dikkat çekici idi.

Son oturum cumartesi günü Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr Birol Akgün’ün moderatörlüğünde ‘Kurumsal Bağlamda Yüzleşme’ başlığında idi. Prof.Dr. Murat Önder ‘Siyaset ve Bürokrasi’ başlıklı sunumunda liyakat, ehliyet, sadakat kavramlarını müzakere etti ve sivil toplum kuruluşlarının devlet olan ilişkileri noktasında önemli anlatılarda bulundu. Prof. Dr.Yavuz Atar ise ‘Hukuk Eğitimi ve Adalet’ başlığında bir sunum yaptı. Prof. Dr. Ömer Karaoğlu ‘Ekonomi ve Ekonomik Mirasımız’ başlıklı sunumunda şüpheli büyük birikimler ile az ama meşru arasındaki çelişkiye dikkat çekti. Cumhuriyet tarihi boyunca Osmanlıdan devralınan mirasın, hastalıkları ile birlikte büyük oranda devam ettiği ve devlet eliyle zenginleşmenin esas model olarak benimsendiğini ifade etti.  Verdiği bazı rakamlar çarpıcı idi. Paylaşmak istiyorum;

Dünya nüfusunun yaklaşık olarak % 25'ini oluşturan Müslümanlar, Dünya GSMH’sının ancak yüzde 8'ini üretebilmektedir.

3-4 trilyon dolarlık zekat potansiyeli olmasına rağmen açlık ve sefalet, islam dünyasında büyük sorundur.

Çatışmaları barışçı yöntemler ile sonlandıracak,  arabuluculuk-hakemlik müessesesi çalışmamaktadır.  

Ufuk Turu Sonuç Bildirgesi şu satırların yazıldığı dakikalarda redakte edilmekte idi, bu nedenle kritize etmeyeceğim.

Konya Sivil Toplum Kuruluşlarının marka çalışması olarak gördüğümüz 17.si  yapılan Ufuk Turu Programlarının aynı şekilde devam etmesi temennimiz. Ufuk Turu’nun bugünlere gelmesinde büyük emeği olan bir ismi Eğitimciler Birliği Sendikasının Genel Başkan Vekili Latif Selvi’yi burada zikretmek bir hakkın teslimi açısından elzemdir.

Türkiye’ye rol model olan Konya Sivil Toplum Kuruluşları birlikteliği şehrin, müslümanların ve insanlığın ortak sorunlarına sivil bir duruş sergileyen bir irade ortaya koyan  biraraya geliş olarak görüyoruz. 28 Şubatın karanlık günlerinde sivil bir direniş merkezi oluşturmak için biraraya gelen nevi şahsına münhasır bu informal yapı, bünyesindeki 200’ü aşkın dernek, vakıf STK’nın ortak aklıdır, iradesidir, kimliğidir. Ufuk Turu Programları ise bu aklın, iradenin ve kimliğin izharıdır.  

Önceki ve Sonraki Yazılar
Şenol Metin Arşivi