SU TAHSİSİ MESELESİNİN ASLI
Bu hafta ekonomi üzerine yazmaya karar verdim. Konya tarımının ciddi bir sorununu duymaktaydım uzun süredir. Konya Ovası’na sulama noktasında getirilmesi gündemde olan su kotası konusu. Bu konu bazen gündeme geliyor, bazen çekiliyor fakat yakın gelecekte gerçekleştirilmesi düşünülen politikalar arasında. Bu konuyu araştırmak istedim. Bu işin aslını çok iyi bildiğini düşündüğüm Altınekin Ziraat Odası Başkanı Sayın Bekir Kağnıcıoğlu’yla konuştum. İşin aslını bilmeden fikir belirtmek olmazdı. Neticede Konya ekonomisinin can damarıdır tarım. Tarım denilince de Altınekin çok önemli bir merkez. Bu noktada başkanın fikirlerine başvurdum. Başkan Bekir Kağnıcıoğlu’nun sorularımıza verdiği cevaplar şu şekilde:
Sayın Başkan Su tahsisi meselesine Altınekin çiftçisi nasıl bakıyor?
DSİ’nin hazırladığı Yeraltı Suyu Eylem Planı’nda (YAS) bulunan su tahsisi Altınekin’de yetiştirilen tarım ürünlerini çok olumsuz yönde etkileyeceği ve büyük ölçüde verim kaybına yol açacağı için Altınekin çiftçisi Yer altı suyu eylem planına ve su tahsisine oldukça tepkilidir.
Peki, bu uygulama ne kaybettirir?
Altınekin’de yetiştirilen tarım ürünlerine dikkat çekecek olursak özellikle Türkiye’nin tohum ihtiyacını karşılayan, Ayçiçeği ve diğer yağlık bitkiler ekerek ham yağ ithalatı ile cari açığa olumlu etki yapmaktadır. Su tahsisinin uygulanması ile bu tarım ürünlerinin üretimi duracak ve önce Konya, sonrasında ise ülke ekonomisi olumsuz etkilenecektir. Yani kısaca Türkiye kaybedecektir.
Su konusunda alternatif önerileriniz var mıdır?
Konya’nın kuzeyinde bulunan Hirfanlı barajının Altınekin için değerlendirmesi yönünde bir yerüstü suyu getirme projelerimizi KOP idaresine iletmiş bulunmaktayız. Ayrıca arazi toplulaştırması ve buna bağlı olarak kooperatifleştirme projelerimiz bulunmaktadır. Bu projeleri KOP idaresinin değerlendirmesi için göndermekteyiz.
Altınekin çiftçisinin başlıca sorunları nelerdir, bu sorunlar nasıl giderilir Sayın Başkan, bu konudaki fikirlerinizi alabilir miyim?
Altınekin çiftçisinin en önemli sorunu su sorunudur. Yer altı suyu yanında yerüstü suyunun bulunmamasıdır. Ayrıca tarımsal girdilerin pahalı olması buna karşılık teşviklerin yetersiz kalması Altınekin çiftçisinin ve ülke çiftçisinin önemli sorunları arasında yer almaktadır. Toprakların miras yoluyla parçalanması ve buna bağlı olarak üretim maliyetinin artması Altınekin çiftçisinin sorunları arasında yer almaktadır.
Başkan Bekir Kağnıcıoğlu’nun verdiği cevaplar bu su tahsisi veya kota meselesi hakkında bir fikir sahibi olmamı sağladı. Burada iyi niyetle, yer altı sularını korumak amaçlı bile olsa açacağı daha büyük yaralar sebebiyle ciddi zararları olacak bir politika var. Bu su tahsisi projesi ile Konya Ekonomisi için hayati önemi olan tarımın ciddi manada zarara uğrayacağını düşünüyorum. Başkan Kağnıcıoğlu’nun sorduğumuz bir soruda bize ilettiği Hirfanlı Barajı’ndan su getirme projesi ve benzeri projeler hayata geçmeden böyle tepeden inmeci bir uygulamaya geçilmesi derin yaralar açar. Bu noktada işi bilen ve bu işi yapan gerek Bekir Bey gibi oda başkanlarıyla gerekse halkla konuşulması ve neticede faydalı olanın yapılması gerektiğini düşünüyorum.
Sorularımıza verdiği cevaplardan ötürü Altınekin Ziraat Odası’nın başarılı başkanına teşekkür ederim. Son dönemlerdeki dikkat çeken etkinliklerinin devamını dilerim.