Sefa Odabaşı Merhumun Kitapları Ne Oldu?
Zaman zaman Rampalı Çarşıya gidiyorum... Özellikle Cumartesi ve Pazar günleri Rampalı Çarşıya gitmenizi tavsiye de ederim.
Biliyorsunuz Konya’mız bir üniversite şehri ve üniversiteli gençlerimiz cıvıl cıvıl Rampalı Çarşıda kitap kurdu gibi kitap arıyorlar…
İnsan gençlerimizi böyle görünce de umutlanıyor, geleceğe daha rahat bakabiliyor, zira okumayan nesiller karanlık nesillerdir, okuyan nesiller ise aydınlık nesillerdir, ben bu gençlerimizden aydınlık geleceğimizi görüyorum…
İnşa Allah bizleri mahcup etmezler…
Rampalı Çarşı’ya uğradığımda mutlaka Muhammet Doğan Ağabeyin Doğan Kitap evine de uğrarım…
Muhammet Ağabeyin Doğan Kitap Evi tam bir sahaf merkezidir…
Her türlü kitabı bulmak mümkündür, hem Arapça, hem Osmanlıca eserlerin Konya’da bulunabilecek birkaç adresinden birisidir…
Kitap kokusu zaten içeri ayağınızı atmadan etkisi altına alır… Ve kendinizi müthiş bir sohbetin tam ortasında bulursunuz…
Geçen gün de yine böyle bir sohbetin tam ortasına denk geldim…
Konu Merhum Sefa Odabaşı’nın kitaplığıydı…
Ben doğrusu bu kitaplığın Selçuk Üniversitesi tarafından alınmış olduğunu zannediyordum ama yanılıyormuşum, Büyükşehir Belediyesi bir ara Ercan Uslu ağabey Kültür Daire Başkanı iken bu kitaplarla ilgilenmiş ama istenilen para biraz fazla bulunduğu için bu eserler alınmamış…
Duyunca inanınız çok üzüldüm… Sefa Odabaşı Ağabeyin biliyorsunuz müthiş bir kütüphanesi ve koleksiyonu vardı…
Yazma eserlerden tutunuzda tarihi birçok vesika bu koleksiyonun içinde bulunuyordu ama ne yazık ki bu eserler şu anda kültür dünyamıza kazandırılabilmiş değil.
Oysa bu hazinenin tamamı Büyük Eczanenin Sahibi, merhum Mustafa Öncel’deymiş.
Tabi Mustafa Öncel Bey vefat etti ama çocukları var ve Büyükşehir Belediyemizden bu günlerde bu konuyla ilgili Öncel ailesiyle bir irtibata geçilir ve zannediyorum Sefa Odabaşı Ağabeyin koleksiyonu ve kitapları kültür hazinemize kazandırılabilir…
Büyükşehir Belediyesi bizim duyduğumuz kadarıyla Mehmet Ali Uz Ağabeyin kitaplığını almış ve Mevlana Kültür Merkezine bu eserlerle bir kütüphane kuruluyormuş.
Bence Sefa Odabaşı Ağabeyin eserleri de alınarak bu kütüphane geliştirilmelidir.
Bu konularla ilgili Muhammet Doğan Ağabeyle irtibata geçilebilir.
Muhammet Doğan Ağabey konulara hâkim ve Büyükşehir Belediyemiz Konya’mızın medeniyet nüvesini teşkil eden Sefa Odabaşı, Mehmet Ali Uz, Saim Sakaoğlu, Hasan Özönder gibi değerlerimizin ellerindeki kitapları ve koleksiyonları mutlaka Mevlana Kültür Merkezinde oluşturulacak devasa bir kütüphane için temin etmelidir.
Tabi bu değerlerimiz adına birerde ev oluşturulabilir.
Böyle bir projenin de var olduğunu duyuyoruz, önemli olan bu proje oluşturulurken Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubemizi, Muhammet Doğan gibi değerli ağabeylerimizi, bu projenin içine dâhil etmektir.
Birlikte adımlar atılarak Konya’mızın tam olarak karakterine uyan bir yapının oluşturulması için Konya Büyükşehir Belediyemizin üzerine büyük görev düşüyor.
Sefa Odabaşı Merhum, Saim Sakaoğlu, Mehmet Ali Uz, Hasan Özönder gibi değerlerimizi alın, Konya karakterini kaybeder.
Bir şehir medeniyet merkezi olma özelliğini sürdürmek istiyorsa kültür hazinelerini incitmemeli ve onurlandırmayı bilmelidir.
Bu arada Büyükşehir Belediyemiz, neden Rampalı Çarşı için de bir proje gerçekleştirmiyor. Rampalı Çarşının alt bölümü tamamen sergi alanına dönüştürülse, orada sohbetlerin yapılacağı mekânlar oluşturulsa ne güzel olmaz mı?
Konya’yı şehir yapan mekânlar buralar, bu mekânları yok ederseniz, Konya inanınız kocaman bir köye döner… Mevlana Kültür Merkezinin müthiş bir tasavvuf merkezi olabilir, Rampalı Çarşının müthiş bir kültür merkezi olabilir.
Ayrıca bugünlerde Yazarlar Birliğimiz bir de Sefa Odabaşı ile ilgili program düzenlese, güzel bir vefa programı olmaz mı?
Her şey Medeniyet merkezi güzel bir Konya için…