Ruanda gelecek vadediyor
Son dönemlerde Türkiye’nin dış politikasında Afrika çok önemli bir yer tutuyor. Özellikle Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Afrika ülkelerini bir bir ziyaret edip önemli anlaşmalara imza atması bunun bir göstergesi. Geleceğin Afrika’da olduğunun yavaş yavaş farkına varmaya başladık. Yatırım yapmak için Afrika bulunmaz bir fırsat.
Geçtiğimiz hafta DEİK Ruanda Başkanı İbrahim Özen ziyaret ettik ve Ruanda’yı konuştuk. Ruanda’nın yatırım için son derece önemli ve aynı zamanda yatırımın kolay olduğu bir ülke olduğunu öğrendik. Ruanda denince aklınıza ilk olarak iç savaş gelebilir ancak Ruanda artık eskisi gibi bir ülke değil.
Orta Afrika'da küçük bir ülke olan Ruanda, 1994 yılında dünya tarihinin en acımasız soykırım vakalarından birine tanıklık etti. Ülkede yaşayan iki kabile yeni Hutular ve Tutsiler arasında çıkan ve Avrupa ülkeleri ile ABD tarafından da dolaylı olarak desteklenen bu iç savaşta yaklaşık 1 milyon Tutsi ve ılımlı Hutu can verdi.
Ruanda’da o günlerde yaşananlar dünyanın gördüğü en büyük vahşetlerdendi. Ruanda’da yaşananlar Hotel Ruanda filmiyle de beyaz perdeye aktarılmıştı. Eminim bu filmi izleyip de etkilenmeyen yoktur.
Bugün 1915 olaylarını sorgulayan Batı medeniyeti kendi yaptığı soykırımları ve insanlık dramlarını görmezden geliyor. İbrahim Başkan Ruanda’da Soykırım Müzesini gezerken beyaz olmak bir yana insanlığımdan utandım diyor. Hal böyleyken o medeni, insan hakları savunucusu Avrupa kendi yaptıklarının üstünü bu şekilde örtmeye çalışıyor.
Yaşanan büyük acılara rağmen Ruanda’da soykırım unutulmuş. Hatta bu olayların konuşulması bile yasaklanmış. Yeni nesil geçmişten ders almış ve sadece ileriye bakıyor. Artık herkes Ruandalı. Herhangi bir sınıf ayrımı yok. Herkes ülkenin gelişebilmesi için çalışıyor.
Ruanda’nın bir tarım ülkesi olması ve bu ülke ile ticari ilişkilerin gelişmesi doğrudan Konya’yı da etkileyecek. Şöyle ki tarım Ruanda’da geliştikçe tarım makinelerine ihtiyaç duyulacak. Tarım makineleri üretiminde ülkemizde akla Konya geldiğinden ilerleyen dönemlerde bu alanda Ruanda ile ticaret hacmi büyüyebilir.
İbrahim Özen ile AK Parti Meram İlçe Başkanlığından ayrıldıktan sonra ilk defa görüştük. İbrahim Başkan şimdilerde ülkemize başka kulvarlarda hizmet ediyor. “Siyasetten ayrıldık belki ama siyaset yapmak isteyene her yerde görev var. Biz de ülkemizde borcu bu şekilde ödemeye çalışıyoruz.” diyor. İbrahim Özen gerçekten bir hizmet adamı. Aktif siyaset hayatının ardından şimdi de DEİK Ruanda Başkanı olarak ülkemize hizmet etmeye devam ediyor.
Türk girişimcileri ve iş adamları bu noktada Afrika pazarına daha fazla önem vermesi gerekiyor. Bu yatırımların da öyle kısa değil uzun vadeli yatırımlar olması gerekiyor. Bu hedef pazarlardan biri de Ruanda. Bir günde şirketinizi kurup çalışmaya başlayabiliyorsunuz. Bu gerçekten büyük avantaj. Paranızı yurt dışına çıkarmanızda da bir problem olmuyor. Başkanın deyimiyle Ruanda Afrika’nın İsviçre’si konumunda bulunuyor. Bu anlamda da Türk girişimcisi ve iş adamlarına gelecek vadediyor.