Hamza Kaynar
Hamza Kaynar NOT DEFTERİ

NOT DEFTERİ

Geçtiğimiz hafta eğitimin en önemli gündem maddesi ülke genelinde yapılan TEOG sınavı oldu.  Sınavdan çıkan öğrenciler, sınavın beklediklerinden daha kolay olduğunu söylediler…

TEOG Sınavı Kolay mı Olmalı?

2013 - 2014 eğitim öğretim yılı ile uygulanmaya başlanan yeni ortaöğretime geçiş sisteminde dönemin Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı sınavı şu sözlerle bizlere tanıtmıştı. Çocuklarımızın ortaöğretim kurumlarına geçişlerinde tek bir sınavı ortadan kaldırıyoruz… Sene içinde zaten yapılmakta olan yazılı sınavlar var. Çocuklar sınıflarda yazılılara giriyorlar. Yaptığımız bu yazılılardan birer tanesini daha kontrollü yapmak. Çocuklar yine sınıflarında sınavlara girecekler. Sınav stresi yaşamayacaklar. Yanlışlar doğruları götürmeyecek.” Açıklamadaki en önemli cümle bu sınavların yazılı formatında olduğu idi. Yapılan ilk TEOG sınavında da bu açıklamayı doğrular nitelikte, biraz da olsa çalışan öğrencilerin sınavı rahatlıkla yapacakları şekilde hazırlamışlardı.

O dönemdeki ful çeken öğrenci furyasını hatırlarsınız…

Ancak sonraki yıllarda yapılan TEOG sınavları, sınavın kolay olduğu ve seçici olmadığı yönündeki eleştirilerden sonra, eski dönemdeki seçme sınavları gibi yapıldı. En azından özellikle son dönemlerde soru çıkan 6 farklı dersten 2 tanesinin seçici olmasına özen gösterildi.

Lakin bir şeyler olmuş olmalı ki daha zor olması beklenen sınav soruları, tüm branşlarda öğrencilerin rahatlıkla yapabileceği şekilde soruldu…

Buradan şu sonuca ulaşabiliriz. Bir öze dönüş, TEOG sınavının hazırlanmasında fabrika ayarlarına geri dönme söz konusu.

Gelelim esas sorumuzun cevabına…

Bizler notu öğrenci için korkutma ya da disiplin altında tutma aracı yerine dersi sevdirme aracı olarak kullanılması tarafındayız. Bu nedenle yapılacak yazılılarda da öğrencilerin dersi sevmesi odak noktası olarak alınmalı ve çok zorlayıcı olmamalıdır. Bu yazılı devletin eliyle yapılsa bile…

Böylece istenilen TEOG sınavı;

köyde,

kentte,

taşrada,

metropolde,

özelde,

her nerede olursa olsun, müfredat işlenen her okulda, her öğrencinin rahatlıkla çözebileceği şekilde olmalı…

Öğrencilerimizin birçoğunun başarılı olmasından bu kadar korkmamalı. Bırakın yeni nesil başarının tadına varsın…

Öncekiler girilen zor sınavlarda yaptıkları yarış ile ne kazandı ki? Üretkenlik? Yaratıcılık? Orjinallik? Esneklik? Galiba sadece itaati öğrettik… Ülkeye beyin değil er yetiştirdik. Emir eri…

Ne Zaman Kazanırız?..

Yeni bakış açılarına sahip olmaya başladığımızda…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hamza Kaynar Arşivi