Seyfullah Koyuncu
Seyfullah Koyuncu Ne yaptın sen KTO Karatay?

Ne yaptın sen KTO Karatay?

Türkiye’nin en deneyimli uçuş bakım ekibiyle, akademik kadrosuyla, kendi hava parkında, kendi filosuyla eğitim veren ülkedeki tek üniversite unvanının sahibi olan KTO Karatay Üniversitesi, havacılık sektöründe öncü olarak büyük başarılara imza atıyor.

2019 yılında açılan Pilotaj Bölümü ile ülkemiz havacılık sektörünün gelişimine katkıda bulunmak ve pilot ihtiyacını karşılamak hedefiyle yola çıkan üniversitenin havacılık yatırımlarını nihayet yakından inceleme fırsatı buldum.

Konya-Ankara yolu üzerinde hepimizin Tutup diye bildiğimiz 40. kilometrenin hemen sağ tarafında yer alan Eğribayat civarında yapılan eğitim alanını gördüğümde büyük şaşkınlığa uğradım.

Neredeyse her ay düzenli olarak kullandığım bir güzergahta böyle bir yatırımın olduğundan haberimin olmamasına mı yanayım yoksa bugüne kadar bu çalışmaları fark edemememize mi yanayım, bilemedim.

Elbette eksikliğin büyüğü, bizim bu yatırımları daha önceden fark edemeyişimiz. Ama kusuru yüzde 50 yüzde 50 olarak KTO Karatay Üniversitesi ekibiyle de bölüşmemiz lazım. Kendilerine de bu eleştirimi ilettim. Biz basın mensuplarının bugüne kadar böyle büyük bir yatırımdan haberimizin olmayışında onların da eksikliği olduğunu söyledim.

Çünkü ‘Pilotaj Bölümü’ ile alakalı olarak mail kutumuza düşen haberler çok yüzeysel kalıyordu. Ben oraya gidip de yatırımı bizzat görene kadar; bir kısa pist, iki emekli pilot, birkaç tane de kiralık uçak göreceğimi zannediyordum…

Ama olay çok başkaymış.

Neyse ki, böyle bir gezi düzenlemeyi planlamışlar ve bu eksikliği gidermek istemişler.

İyi ki de bizi böyle bir yatırımla tanıştırmışlar…

1.200 metre çim pist, 1.500 metre asfalt pist, 1.500 metre taksi yolu, uçak bakım hangarı, 5 adet eğitim uçağı (VIPER SD4 NVFR) ve 2 adet planörü (ASK21 GLIDER) ile tam donanımlı hava meydanını uzun uzun inceledik.

KTO Karatay Üniversitesi Uçuş Akademisi Genel Müdürü Agah Karabıyık ve diğer görevliler bizi çok iyi bilgilendirdi.

Verilen eğitimi gördüğümüzde, ayrıntıları dinlediğimizde büyük gurur duyduk.

Giderek stratejik bir konuma yükselen havacılık sektöründe Konya’nın bu denli güçlü bir oyuncu haline geldiğini görmek bizleri çok sevindirdi.

Türkiye’de havacılık alanında eğitim veren diğer üniversiteler, özellikle teorik uçuş eğitimini hizmet alımı yoluyla yaparken, KTO Karatay Üniversitesi’nin; uçuş eğitimi, uçak bakımı, simülasyon eğitimi, dil eğitimi gibi tüm alanlarda bağımsız hareket etmesi büyük bir ayrıcalık olarak görünüyor.

KTO Karatay Üniversitesi’nin tam anlamıyla bir vakıf üniversitesi olması ve bu alanda kâr odaklı değil de eğitim odaklı yaklaşım sunması bu ayrıcalığa elbette büyük katkı sunuyor. KTO Karatay Üniversitesi’nin kendine ait bir havalimanı ve uçak filosu olan belki de dünyada ender üniversitelerden biri olması, kuşkusuz ki Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk’ün ve yönetiminin ufkunun genişliğiyle ilgili bir durum.

Hayal etmeden, risk almadan böyle büyük işlerin başarılamayacağını bir kez daha gördük işte.

Ne diyeyim, helal olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi