Seyfullah Koyuncu
Seyfullah Koyuncu KOP’un görevi ne?

KOP’un görevi ne?

Konya Ovası Projesi, kısa adıyla KOP, zaman zaman yaptığı ve iştiraki olduğu projelerle gündeme geliyor.

Konya+Ovası+Projesi üçlemesinden benim ilgimi çeken, ya da en anlamlı olanı ‘Ova’ kelimesi. ‘Ova’ kelimesinin başında bir de Konya’yı görünce, insan ister istemez Konya Ovası ile ilgili olarak bir çalışma yapılmasını bekliyor. Üzerine bir de ‘Proje’ kelimesini ekleyince dehşetül afet bir iş yapılıyor hissiyatına kapılıyor.

Tarım ve hayvancılıkla ilgili yapılan bazı projeler var.

Konya Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa yapılan mezbahane gibi yatırımlar da önemli işler tabi.

Tarımın ve hayvancılığın gelişmesi adına, isminde de geçtiği üzere ‘Konya Ovası Projesi’ni destekliyorum.

Buraya kadar her şey güzel görünüyor…

Ama KOP’un müdahil olduğu öyle projeler var ki ‘Konya Ovası Projesi’ ismini anlamsız kılıyor. Bence ya seçilen isim yanlış, ya da yapılan projeler…

En azından ‘Ova’ ve ‘Proje’ isimleri anlamsız kalıyor.

Eğer ‘Ova’ ve ‘Proje’ isimlerini kullandıysak, önce tarıma ve hayvancılığa sadık kalmak lazım değil mi?

Mesela…

Konya Büyükşehir Belediyesi ile Konya Ovası Projesi Başkanlığı arasında Konya Bilim Merkezi odaklı “Bahçede Bilim” ve “Herkese Biraz Gökyüzü” projelerinin protokolü imzalandı geçenlerde. Bu tarz projeleri, Büyükşehir Belediyesi KOP’a ihtiyaç duymadan da pek ala yapabilir. Burada KOP’a neden ihtiyaç duyuldu anlayamadım.

Yine Konya Bilim Merkezi ve Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi işbirliği ve Konya Ovası Projesi koordinasyonunda hazırlanan ‘Herkese Biraz Gökyüzü’ projesi kapsamında Kanlı Ay tutulmasını izlemek için yüzlerce vatandaş, Göreme'deki Aşk Vadisi’nde buluştu. Bu proje, gezi projesi olarak mı düzenlendi, bilemedim.

Yine Yozgat’ta Hitit Heykel Atölyesi Açık Hava Müzesi Arkeolojik Park Projesi’ni de KOP üstlenmiş.

Akşehir Belediyesi tarafından yürütülen Nasreddin Hoca Dünya Mizah Köyü Projesi içerisinde yer alan tarihi Ermeni Kilisesi restorasyonunu da KOP üstlenmiş.

Bu gibi projelere aktarılan kaynakların ne kadar anlamlı olduğu tartışılır.

Ya da Turizm Bakanlığı’nın, belediyelerin, üniversitelerin yapması gereken projeleri KOP’un üstlenmesi doğru mudur?

Nevşehir Denetimli Serbestlik Müdürlüğünce uygulanan ve Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca finanse edilen kurslarda başarılı olan hükümlülere bisiklet ve çeşitli hediyeler dağıtılması projesi, Adalet Bakanlığı’nın mı yoksa KOP’un mu görevi?

Ülkemizin üretime yönelmesi gerekirken, özellikle tarım, sanayi ve hayvancılıkta yeni bir yol haritası çizilmesi gerektiği dönemde herkesin üzerine düşeni yapması gerekmiyor mu?

Bu noktada KOP gibi kurumların daha fazla sorumluluk üstlenip faydalı işler yapması gerekiyor.

Yukarıdaki projeler faydasız ya da değersiz demiyorum ama bu projeleri yapmak KOP’un görevi midir kararı siz verin...

Devletin kıt kaynaklarını gelişmeler kaydetmek adına daha doğru harcamak gerekiyor.

Konya’da hayvancılık ve tarım politikalarında projeler üretmek dururken, Kanlı Ay’ı izlemek için Nevşehir’e sefer düzenlemek ekonomik olarak Konya’ya ve bölgeye ne kazandıracak merak ediyorum.

Altınekin, Cihanbeyli, Kulu gibi tarımsal üretimin yoğun olduğu bölgede su sıkıntısı yaşanırken, ne bileyim Beyşehir, Seydişehir, Hadim, Bozkır gibi ilçelerimiz hayvancılığa elverişliyken, KOP, yıldızları izlemeyi tercih ediyor.

Kop kurulduğundan beri Konya taşra ilçelerinden şehir merkezine ne kadar göç oldu.

Asıl işi tarımı güçlendirmek olan bir kuruluş olan KOP, görevine sadık kalsa, Konya şehir merkezi ile taşra ilçe nüfusları her geçen gün değişmez, şehir nüfusu artmaz, göç yükselmezdi.

‘Konya’ ve ‘Ova’ su sıkıntısı çekiyor, hayvan sıkıntısı çekiyor, kaynak sıkıntısı çekiyor, ‘Proje’ bekliyor…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi