KOP ne kadar önemli?
İç Anadolu Bölgesi ve özellikle Konya, tarım alanının genişliği nedeniyle büyük önem arz ediyor. Bu nedenle son yıllarda Konya Ovası’nda tarımsal üretimi artırmak amacıyla çeşitli girişimlerde bulunuluyor. Bu girişimler gerçekten de Konya Ovası açısından hayati önem arz ediyor. Tabi ki bunlardan en önemlisi Konya Ovası Projesi (KOP). Bildiğimiz gibi bu projenin üzerinde çok duruldu ve geçtiğimiz haftalarda projenin bir parçası olan Mavi Tünel açılışı gerçekleşti. Sadece Mavi Tünel değil, KOP için farklı projeler ile de bölgeyi güçlendirmek ve kalkındırmak amacıyla girişimlerde bulunuluyor.
Bu anlamda kurulan Konya Ovası Projesi Kalkınma İdaresi Başkanlığı, bölgedeki kalkınmayı sağlayacak çalışmalarda yapıyor. Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu Kalkınma İdaresi olarak yapılan çalışmaları ve hedefleri uzun uzadıya anlattı dün. Tabi burada hepsini anlatmak, hepsini değerlendirmek mümkün değil. Babaoğlu’nun bahsettiği ve dikkatimi çeken birkaç şeye değinmek istiyorum.
Babaoğlu açıklamasında aslında büyük bir yanılgıya dikkat çekti ve bu konuda yaptığı aydınlatma yerindeydi. Neydi bu? KOP Bölge Kalkınma İdaresi denilince hemen akla su geliyor. Aslına bakarsanız benim de aklıma gelen o. Yani Bu kurumun çalışma alanı sadece Konya Ovası’nın su sorununu çözecek bir yer olarak görülüyor. Ancak Babaoğlu bu konuya dikkat çekerek, sadece ‘su’ sorunu ya da tarım konusu değil bölgenin bütünüyle kalkınması için, bir çok alanda bir kalkınma planı oluşturduklarını söyledi. Bu genel ifadenin içinde ulaşımdan tutunda, enerji, nüfus hareketliliği gibi bölgenin kalkınmasını etkileyecek bir çok unsur yer alıyor. Tabi hal böyle olunca, KOP Kalkınma İdaresi’nin ve başındaki Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu’nun yükü gerçekten ağır. Ancak çıkan projeler, üretilen düşünceler ülkenin menfaatlerine olunca da bu yük eminim tatlı bir hal alacaktır.
KOP Bölge Kalkınma idaresi olarak yukarda değindiğim, bölgenin kalkınmasında etkili olacak, bölgenin devinimini artıracak konularda çalışmalar yapılıyor. Yani KOP eylem planı hazırlanıyor. Bu eylem planından birkaç tanesini ele alacak olursak, yerinde ve bölgeye gerçekten canlılık kazandıracak nitelikte. Ulaşım anlamında bölgeyi Akdeniz’e açan demiryolu ağlarıyla örülmesi projesi mesela önemli bir adım. Özellikle Konya konumu itibariyle bölgeler arasında bir geçiş yeri oluşturuyor. Bu özelliği demiryolu ağı ile iyi değerlendirmek bölge için mantıklı ve yerinde bir adım olacaktır.
Bir diğer dikkat çeken konu ise, Babaoğlu’nun sunumda verdiği istatistiki bilgiler doğrultusunda baktığımız dış göç rakamları. 1999 ekonomik krizine kadar bölge göç alırken, kriz nedeniyle o tarihten sonra göç veren bir bölge haline gelmiş. KOP Bölge Kalkınma İdaresi bu göçleri engelleyici planlar hazırlıyor. Aslında diğer kalkınma planları uygulandığı zaman, nüfus hareketliliği çerçevesi içerisinde bu plan, kendiliğinden gerçekleşecektir. Konya’nın son yıllardaki sanayi çıkışını da ele alırsak, KOP Bölge Kalkınma İdaresi’nin, tüm bu eylem planlarını düşünerek, bölgeye hayati bir değer katacağını düşünüyorum. Bu yüzden Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu’nun ve ekibinin Allah yardımcısı olsun. İyi işlere imza atmaları ümidiyle. Saygı, sevgi ve selamlarımla…