KOP Konya’yı Kalkındırmak İçin Kuruldu
Necmettin Erbakan Üniversitesi, Mevlana Üniversitesi, KTO Karatay Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi, Aksaray Üniversitesi, Niğde Üniversitesi, yani tam 7 üniversite ile YÖK’ünde desteği ile KOP’un öncülüğünde Üniversiteler Birliğini kurmuşlar.
Konu önemli, Sayın Prof Dr Mehmet Babaoğlu’nun her şeye rağmen mücadelesi ile KOP bugün bir şekilde şehrimizde etkili olmaya, gündemde kalmaya devam ediyor. Her şeye rağmen derken, mesela KOP’un statüsü Konya’da hala netleşmedi. Protokol listesine baktığımda tam bir hayal kırıklığı yaşıyorum. Elbette Konya Valiliği Özel Kalem Müdürlüğü kendisini savuna bilir. Haklıda olabilirler, zaten bizim eleştirdiğimiz Konya Valiliği Özel Kalem Müdürlüğü değil, Konya’nın KOP’a bakışıdır.
Önümüzdeki yıllarda hükümet Konya, Karaman, Aksaray, Niğde’nin yatırımlarını KOP merkezli belirleyecek. KOP demek sadece Göksu’dan ovaya su getirmek değil ki… Hatta bu proje o kadar basit bir bölümünü oluşturmaktadır ki KOP’un… KOP yani Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı bölgedeki sanayiden tarıma, kırsal kalkınmadan, yol, su, elektriğe kadar bütün yatırım alanlarını ilgi alanında bulunduruyor ve bu bütün illeri de kapsıyor.
İşte böyle bir kurum bizim Konya Valiliği’nin protokol listesinde 96. sırada yer alıyor. Ben yanlış saymış olabilirim, merak eden tekrar bir daha saysın. 4 ilin yatırımlarını, kalkınmasını koordine edecek bir kurum protokol listesinde vali yardımcılarından, ilçe belediye başkanlarından, baro başkanından, çeşitli hâkim savcılardan, rektörlerden ve hatta rektör yardımcılarından sonra geliyor… Bu normal mi? Oysa KOP’un Başkanı (abartılı bulabilirsiniz) Sayın Valimizden önce gelmektedir. En azından Sayın Valimizden sonra gelmemektedir. Neden? Çünkü KOP bölgesel bir kuruluş, burada KOP’un Sayın Valiye emir vermesinde, ya da talimat vermesinden bahsetmiyoruz ama düşünün 4 ilin Sayın Valisini, Vali Yardımcılarını, il müdürlerini toplantıya çağırıp KOP Konya ve diğer dört ildeki yatırımları nasıl koordine edecek. KOP yapmayacaksa bu koordinasyonu neden “bölgesel kalkınma idaresi” diye bir başkanlık kuruldu.
Sayın Prof Dr Mehmet Babaoğlu’nun bugün statüsü Sayın Bakandan sonra gelmektedir. Sayın Cevdet Yılmaz’a direk bağlıdır ve Yatırım Bakanı ile bu bölgeye yapılacak yatırımlar birlikte belirlenmektedir. Zaten geçen gün de bir açılış esnasında böyle bir protokol rezaleti yaşandı, haberden anladığımıza göre Sayın Mehmet Babaoğlu törenden ayrılmış ve yapılan yanlışı bir nevi protesto etmiş. Şimdi Üniversiteler Birliği kuruluyor. Yine bu birlik ile hem yatırımlar daha kolay yapılır hale gelecek, hem üniversiteler bir birleri ile daha fazla diyalog kurar olacak, irtibat sağlanacak, hem de tarım, sanayi gibi yatırım alanlarında üniversitelerin görüşlerine başvurulmuş olacak.
Bunlar basit şeyler değil…
Bugün Konya KOP’u kullanabilirse milyarlarca lira yatırımı çekebilir ama bu işi bilmem ne kavgasına döndürürseniz bu çekişmeden ne Konya kazançlı çıkar ne de diğer iller.
Neden Konya’da yatırım bekleyen birçok alanı da kapsayacak şekilde geliştirilmesin? Buna çevre yolunu, sivil havaalanını, elektrik üretim santrallerini dâhil edebilir miyiz, edemez miyiz bence bunlar koordine edilmelidir. Ama siz KOP Başkanını önemsizleştirir gibi kalkar protokolde 96. sıradan yer verirseniz nasıl olacakta o kurumun yetkilisi kalkınma için Valilerle, Rektörlerle, Belediye Başkanlarıyla görüşecek. Elimizdeki değerin kıymetini bilelim, Konya’yı kalkındırmanın, Konya’nın hinterlandını kalkındırmanın yolu bundan geçer. Milyar Liralık yatırımlar Konya’ya gelebilecekken kısır döngülerle vakit kaybetmeyelim. Basitçe çözülebilecek hususları devlet krizleri haline dönüştürmeyelim.
Bugün Konya’nın, çağın, ülkemizin bizden beklentisi budur, yapılacak yüzlerce iş varken ayrıntılarla kurumlarımızı boğmayalım. Bu koskocaman kurumları memurlar için rahat edilecek mekânlar olarak geçiş yapılmak istenen alanlardan öteye geçirelim. Oysa KOP bugün harıl harıl iş üretmesi gereken bir yer. KOP memurların yatma isteklerinin karşılanacağını zannettikleri bir yer değil ve hiçbir zamanda öyle olmamalı. KOP’ta bir taraftan yatırım için raporlar hazırlanırken, diğer taraftan her hafta birkaç sektörde, alanda yatırım için toplantılar yapılmalıdır.
Bölgenin kalkınma dinamiğine, motoruna dönüştürülmelidir. Bu anlamda başta Sayın Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof Dr Muzaffer Şeker ile SÜ Rektörü Sayın Hakkı Gökbel olmak üzere bütün üniversitelerimizin rektörlerini bu işbirliğinden dolayı kutluyorum.
Tabi bu arada projeye destek veren YÖK Başkan Vekili Prof Dr Şaban Çalış’ı da unutmamamız gerekiyor. Zira YÖK olara bu tür projeler destek verdiklerini ve vereceklerini de göstermiş oluyor Sayın Şaban Çalış. Bu tür işbirliklerinin artırılması ve KOP’un hak ettiği değer verilerek diğer birçok alanda da bu tür kalkınma projelerinin yapılmasını bekliyor ve diliyoruz.
Yapılan Konya için bir sorumluluktan daha çok bir görev olarak algılanmalı ve bu toprakların kalkınması için ön yargısız ve samimi çalışmalar yapılmalıdır.