“Karabağ” Zaferi
Geçen hafta Şampiyonlar Ligi play-off maçlarının sonuçlanmasıyla birlikte turnuvaya katılacak takımlar belli oldu. Bu yıl tarihinde ilk defa Azerbaycan’dan bir takım da turnuvaya katılmaya hak kazandı. Bu takım şuan %70-i Ermenistan işgali altında olan Ağdam şehrinin Karabağ takımıdır. Takım ilk olarak 1953 yılında “Mahsul” adıyla kuruldu. Daha sonra birkaç defa ismi değiştirilen takım en son 1987 yılında “Karabağ” ismini aldı. Oyun tarzı olarak daha çok kısa paslarla tiki-taka benzeri bir oyun benimseyen Karabağ, bu özelliğiyle “Kafkas’ın Barselona’sı” olarak da tanınır. Takımın sembolü tüm dünyada meşhur olan “Karabağ Atları”dır. Bu yüzden takıma “Atlılar” da deniyor. Ancak Azerbaycan Halkı’nın Karabağ takımına bağlanmasının sebebi sadece bunlar değildir.
Karabağ bölgesi ve Karabağ Savaşı Azerbaycan’ın yaralı yeridir. Karabağ bizim bağımsızlığımızın bedelidir. Bugün aradan 25 yıl geçmesine rağmen Karabağ halen Ermeni işgali altındadır. Aslında bugün Azerbaycan’ın Karabağ’ı almaya askeri gücü yettiği halde maalesef uluslar arası alandaki ikiyüzlü siyaset buna müsaade etmiyor. İşte tam da bu yerde Karabağ Takımı bizim sesimizin dünyaya duyurulmasında önemli rol üstlenmektedir.
Karabağ takımını diğer takımlardan ayıran başka bir özelliği daha var. Karabağ takımı, bizzat savaşın içinde olmuş, savaşı iliklerine kadar hissetmiş takımdır. Karabağ’ın Ağdam’da bulunan resmi stadyumunu defalarca ateş altında kalmıştır. En son 1993 yılında Ağdam şehrinin Ermenistan tarafından işgalinden sonra Bakü’ye taşınmıştır. Bundan sonra takıma “mülteci takım” da denilmiştir. Bütün bunların yanında Karabağ takımının adıyla sembolleşen bir şehidi de var. Bu, Karabağ’ın eski futbolcusu ve şehit edildiğinde de takımın teknik direktörü olan Azerbaycan’ın Milli Kahramanı, efsane komutan Allahverdi Bağırov’dur. Daha savaşın başında köyleri gezerek gönüllülerden ibaret bir ordu kuran Allahverdi Bağırov, Ermenilerin korkulu rüyası olmuştur. O hayattayken Ermenistan Ordusu Ağdama girmeye cesaret edememişti. Bugün Hocalı Soykırımı’nın vahşetini dünyaya anlatan video görüntüler bizzat Allahverdi Bağırov’un teşebbüsleriyle çekilmiştir. Ayrıca Hocalı’da Ermeniler tarafından esir alının Azerbaycanlılardan 1003 kişi, Bağırov’un uğraşları sayesinde kurtulmuştu. Sadece Hocalıda da değil, genel olarak Karabağ Savaşı sırasında en çok Azerbaycanlı esir onun zamanında kurtarıldı.
Allahverdi Bağirov Ermenilerle girdiği savaşlarda defalarca düşman ordusunu darmadağın etti. Hatta şehadetinden 2 gün önce Ermenilerin, Karabağ’daki kalesi ve karargahı sayılan Esgeran üzerindeki bütün askeri birliklerini yok ederek şehrinin önüne kadar geldi. Ancak, Esgeran şehrini kurtarmak için harekete geçmeye hazırlaşan Bağırov, 14 Haziran 1992 de arabasının mayına düşmesi sonucunda şehit oldu. Rabbim şehadetini kabul etsin.
Karabağ takımı Azerbaycan için sıradan bir takım değildir. Bu takım bize Karabağ’ın, Allahverdi Bağırov’un emanetidir. İnşallah Karabağ takımının gelecek başarılarını Allahverdi Bağırov’un uğruna canını verdiği Ağdam’da, Karabağ topraklarında kutlarız.