DOSTLUĞUN ANAHTARI “SELAMLAŞMA”
Her zamankinden daha fazla dostluğa, kardeşliğe, birliğe ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde, insanlarla kolay iletişim kurabilmek, dostluk kapılarını aralamak, muhabbeti ilerletebilmek için bir yerden başlamak gerekiyor.
Dostluğa giden ilk adımın doğru olması, ortak kabul edilen bir değerle başlaması, “ANAHTAR” konumunda olması önemlidir.
Dostlukların kurulmasına, insanların birbirleri ile iletişim kurmalarına vesile olabilecek önemli ANAHTAR konumundaki değerin “SELAMLAŞA” olduğunun bilincindeyiz.
Bütün dinlerin, dillerin kendilerine özgü SELAMLAŞMA kültürünün olduğunu biliriz. İnsanlar, benimsedikleri kültür ve inancın SELAMLAŞMA şeklini benimseyerek, aralarındaki dostluk kapılarını “BİR TIKLAMA” ile aralarlar.
SELAM; Hz. Adem ile başlayan önemli bir söz. İnsanların birbirine yakınlaşmasına, dostlukların kapısını aralamasına, güven duygusu kazandırmasına vesile olabilecek önemli bir ALLAH kelamı. ALLAH’ın isimlerinden biri.
“Allah Hz. Adem’i yarattığı zaman, meleklere SELAM vermesini, selamın karşılanma şekline dikkat etmesini, bu formatın kendisinin ve çocuklarının SELAMLAŞMA şekli olacağını vahyetmişti.”
Her namazın ardından,ALLAH’ın “SELAM” adını anarak, SELAMLAŞMANIN önemini tekrar tekrar hatırlarız.
Yüce Rabbimize; “Allah’ım sen Selam’sın. Barış ve eman ve güven senden gelir. İzzet ve İkram sahibi Rabbim, Sen ne kadar Yücesin.” diye sesleniriz.
Selamlaşmak; dinimizin ve insanlığımızın bir gereği olduğunu unutmadan, selamlaşmak, selamı yaymak ile yükümlü olduğumuzu, ALLAH Kur’an-ı Kerimde bildiriyor.
“Bir selam ile selamlandığınızda, siz de ondan daha güzeli ile selamlayın veya aynı ile karşılık verin” (Nisa 86.)
Peygamber Efendimiz Ashabı ile sohbet ederken; “İslam’ın hangı hasleti daha hayırlıdır?” sorusunu yönelterek, cevabı şöyle ifade eder:
“İnsanlara yemek yedirmen ve tanıdık tanımadık herkese selam vermendir.”
İnsanların birbirleri ile sağlıklı iletişime geçebilmeleri, dostluk kapılarını aralayabilmeleri için, özüne kimsenin itiraz edemeyeceği önemli bir sözle, “Es- Selam” ile başlamak lazım.
Bu önemli sözü, insanlığın atası Hz. Adem ile başlayan, ALLAH’ın talim ettirerek öğrettiği, ALLAH Kelamı “Esselamün Aleyküm – Ve Aleyküm Selam” şeklinde olduğunu bilmeyen var mı?
Günümüzde, yaşadığımız şehirlerde karşılaştığımız tanıdık dostlarımıza SELAM verme alışkanlığımız devam ediyor. Ama, tanımadığımız kişilere – zorunlu karşılaşmalar haricinde - SELAM verme alışkanlığımız malesef yok.
Peygamber Efendimiz; “İman etmedikçe cennete giremezsiniz! Birbirinizi sevmedikçe de Kamil manada iman etmiş olamazsınız! Size birbirinizi sevmenize vesile olacak bir davranış öğreteyim mi? Aranızda SELAMI yayın!”
SELAMIN yayılması nasıl olacak? “Tanıdık/tanımadık herkese SELAM vermek” şeklinde olacak.
KONYA büyükşehir olmasına rağmen, SELAMLAŞMANIN en güzel uygulandığı güzel bir şehrimiz. Mümkün olduğunca SELAMLAŞMA yapılmakta. SELAMLAŞMA kültürü oldukça yerleşmiş bir şehrimiz.
KONYA’nın bu özelliğini, dışarıdan ziyarete gelenler daha iyi farkedebiliyor. Çok hoş olan bu davranış şekli, KONYA’ya ilgiyi arttırıyor.
Aceleci bir tavırla yürürken sokakta karşılaştığım ihtiyar bir amcanın SELAMINA yüzümü ona doğru döndererek karşılık verip yürümeye devam ettim. Arkamdan seslendi. Durdum. “SELAMI tebessüm ederek ne güzel aldın, tebessüm etmek bir sadakadır. Allah senden razı olsun.”
Bu ifade, beni olduğum yerde dondurdu. Sevindim,duygulandım. Selamlaşmanın bereketini, sevincini, güzelliğini yaşamış oldum.
Şu sözü de unutmamak lazım: “Selamlaşmak kalplere giden yolda, bedeli ALLAH tarafından karşılanan önemli bir bilettir.”
Haftanın CUMA Hutbesindeki SELAM konusunu dinledikten sonra, gönlümden geçenleri sizlerle paylaşmak istedim.
SEVGİ TOPLUMU olabilmek dileği ile; SELAM ve DUA.